W środę, 9 maja w powidzkim Domu Kultury odbyło się wyjątkowe spotkanie Koła Gospodyń Wiejskich z Powidza z żołnierzami USA przy wspólnym gotowaniu.
Wojskowi zza Oceanu wraz z członkiniami KGW przez dwa dni przygotowywali wspólnie potrawy pochodzące zarówno z kuchni polskiej, jak i amerykańskiej.
– Od pewnego czasu jesteśmy sąsiadami armii amerykańskiej, więc wzajemne poznanie się jest też niezwykle ważne. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrych rzeczy dla siebie nawzajem. Jest to okazja, żeby poznać naszą kuchnię, ale też po prostu pobyć ze sobą i porozmawiać – powiedział otwierając spotkanie wójt Jakub Gwit.
Z ramienia strony polskiej potrawy przygotowały członkinie KGW Stefania Suli, Iwona Szkudlarek i Maria Wasztyl. Były takie wiodące polskie dania, jak kotlety schabowe, żurek, placki ziemniaczane, zasmażana kapusta, kluski śląskie, naleśniki z serem, faszerowana cukinia, czy ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Stronę amerykańską reprezentowali kucharz Kyle Gibbs i jego pomocnik Luigi Ocasio.
Więcej w Kurierze.
taki tlok na tym zarciu,ze przewodniczacy nie moze sie dopchac za darmoche
za darmoche to smakuje a moze otworzy catering