Po powrocie z Dolnej Saksonii kolejna grupa uczniów Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie ruszyła, z opiekunem Jolantą Swat i koordynatorem projektu Marcinem Górskim, zdobywać wiedzę i umiejętności w zawodzie cukiernika.
– Tym razem uczniowie klasy III TŻ uczyć się będą piec ciasta, przyrządzać desery, i przygotowywać oraz serwować kawę w lokalach południowej Apulii. Jeszcze 20 lat temu kraina ta była zupełnie obca dla masowego ruchu turystycznego i kojarzyła się raczej z biedną siostrą bogatej północy. Trzeba tu być osobiście, aby poznać kulturę, historię i życie codzienne niezwykłych Włochów z okolic Martina Franca. Dziś od rana pojechaliśmy wraz z grupą chorwackich praktykantów pociągiem do Alberobello, by wraz z przewodnikiem zobaczyć domki trulle zbudowane na planie koła i zwieńczonych stożkowymi dachami. Alberobello jest wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Jutro w planie zwiedzanie perełki barokowej na przykładzie starówki Martina Franca, a od poniedziałku ruszamy do pracy… – relacjonują uczestnicy praktyk ze strzałkowskiego CKZiU. Zdj. CKZiU Strzałkowo