Pod tą ciekawie brzmiącą nazwą kryje się nazwa pasty, która zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników smacznego i pożywnego jedzenia. Pasta ta traktowana jest jako dodatek do pieczywa, dip warzywny, a nawet przyprawa! Hummus najczęściej wybierany jest jako propozycja na lunch. Czym zatem jest hummus i dlaczego zdobywa takie uznanie?
Czym jest hummus?
Hummus to smaczna pasta powstała z przetartych, ugotowanych nasion strączkowych – najczęściej ciecierzycy. Legenda głosi, że hummus wymyślił sułtan Saladyn podczas swoich wypraw krzyżowych w XII wieku. W rzeczywistości pewne jest jednak tylko to, że początków hummusu szukać trzeba na obszarze dzisiejszej Syrii, Palestyny, Jordanii, Libanu, Izraela, Turcji i Egiptu. Obecnie hummus znany jest na całym świecie. Ciecierzyca jest pierwotnym, głównym składnikiem hummusu, który wg oryginalnych przepisów zawiera też czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz pastę z nasion sezamu. W wielu wersjach występuje też jako pasta z dodatkiem startego bobu i różnego rodzaju przypraw, np. kminu rzymskiego, pietruszki, soli, pieprzu cayenne.
Czy hummus jest zdrowy?
Hummus to pasta niezwykle zdrowa i bogata w makroskładniki i witaminy. Ciecierzyca zawiera sporo białka – w 100 g nasion ciecierzycy jest blisko 9 g białka. Wśród składników odżywczych wysoko na liście znajduje się też żelazo, którego ilość w 100 g ciecierzycy oszacować można na około 6 mg. Z kolei wysoka zawartość witaminy C, szczególnie biorąc pod uwagę dodatek soku z cytryny w paście, sprawia, że żelazo uczestniczące w wytwarzaniu czerwonych krwinek jest jeszcze lepiej przyswajalne, a dodatkowo witamina sprzyja w procesie syntezy kolagenu, ulastyczniając nasza skórę. Hummus to także bogactwo błonnika oczyszczającego jelita oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których spożywanie zmniejsza ryzyko chorób naczyniowo-sercowych.
Hummus – ulubieniec wegetarian
Wysoka zawartość białka i żelaza sprawia, że jest on szczególnie cenny dla osób, które preferują dietę roślinną. Ze względu na te właśnie składniki, o hummusie mówią oni wówczas jako o zamienniku mięsa, które jest dużo bogatsze w białko niż wiele produktów roślinnych. Menu oparte na produktach, które wykluczają pochodzenie odzwierzęce, dzięki obecności hummusu może zrównoważyć ewentualne niedobory mikroskładników. Niejeden wegetariański lub wegański catering dietetyczny proponuje właśnie hummus jako dodatek do pieczywa lunchowego czy jako dip do warzyw.
Pasta typu hummus jako dip do warzyw
Bardzo zdrową wersją lunchu będą słupki warzywne z dipem z hummusu. Do tego celu można wykorzystać praktycznie każde ulubione warzywa, ale z hummusem szczególnie dobrze smakują słupki z marchwi, selera, cukinii, korzenia pietruszki i kalarepy. Jeśli wolimy warzywa wcześniej podpieczone, warto wypróbować popularne bataty w wersji na zimno lub pieczone buraki czy bakłażany. Dodatek dipu hummusowego będzie idealnym akcentem w tego typu zdrowym, warzywnym lunchu.
Hummus idealny do pieczywa
Pasta z ciecierzycy może być znakomitym smarowidłem do pieczywa. Dieta pudełkowa, w której dietetycy komponują menu śniadaniowo-lunchowe, złożone np. z tostów z serem, świeżym pomidorem i właśnie hummusem, to prawdziwy hit i uczta smaku! Wielu jednak tak uwielbia smak pasty ciecierzycowej, że serwuje sobie pieczywo tylko z hummusem, jedynie dekorując nieco kanapki zieleniną. Pasta w smaku przypomina nieco aromat białej fasoli z przyprawami.
Hummus w sałatce
Jeszcze inną formą podania hummusu jest wykorzystanie go jako dodatku do sałatki. Świeża sałata lodowa, rukola,pomidorki koktajlowe, ser feta i kawałki grillowanego kurczaka, do tego kilka łyżeczek hummusu w roli gęstego sosu – warto spróbować, a być może taki lunch stanie się alternatywą dla klasycznych sałatek z sosem vinegrette!
Hummus można przygotowac samemu albo zapytac o niego w sklepach ze zdrową żywnością. Wzbogaca smak warzyw, sałatek, pieczywa, a nawet dań głównych. Polecany jest jako dobre źródło białka, żelaza i szeregu witamin.