• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
sobota, 28 maja 2022 14:41
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Artykuły partnerów

Jak utrzymać higienę podczas produkcji żywności?

przez Redakcja
2021-11-24
w Artykuły partnerów
0 0
A A
0
Jak utrzymać higienę podczas produkcji żywności?
45
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Z racji swej specyfiki przemysł spożywczy jest bardzo wymagający. Złożoność procesów odbywających się w zakładach produkcyjnych wymaga zastosowania szeregu profesjonalnych rozwiązań technologicznych, technicznych i organizacyjnych. Dla bezpieczeństwa i jakości artykułów spożywczych kluczowe jest wdrożenie w obiektach i urządzeniach mających kontakt z żywnością zintegrowanych działań mających na celu zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia produktów ciałami obcymi. W procesie utrzymania najwyższych standardów higieny można zastosować szereg różnych środków. W naszym najnowszym wpisie przeanalizowaliśmy kilka z nich.

System kodowania kolorystycznego i tablice cieni

Jednym z rozwiązań doskonale sprawdzających się w zakładach przemysłu spożywczego są tablice cieni. To system identyfikacji wizualnej, który dodatkowo może być oparty o kodowanie kolorami. Celem tego narzędzia jest stworzenie dobrze zorganizowanego i uporządkowanego miejsca pracy. Wizualizacja za pomocą tablic cieni jest jedną z najskuteczniejszych metod zarządzania systemem produkcyjnym i usługowym. System ten pomaga w kompletowaniu zestawów narzędzi oraz innych przedmiotów wykorzystywanych w pracy: tablica określa miejsce, w które powinno być odłożone dane narzędzie w chwili, gdy nie jest używane. W przypadku braku jakiegokolwiek elementu na tablicy pusty cień natychmiast o tym poinformuje. Zastosowanie tej prostej metody wizualnej pomaga szybko podnieść standard przestrzeni pracownika. Tablice cieni w połączeniu z narzędziami kodowanymi kolorami, na przykład takie jak na tej stronie: https://salmonhygiene.pl/oferta/tablice-cieni-5s-visual-lean-management/, stanowią doskonale zorganizowany obszar pracy. To proste rozwiązanie pomaga także zoptymalizować efektywność pracownika, by nie tracił on czasu na poszukiwanie potrzebnych narzędzi. Tablice cieni kodowane kolorami to perfekcyjny sposób na utrzymanie porządku, kontrolę nad wyposażeniem oraz zwiększenie bezpieczeństwa produktów. Takie działanie pozwala także na szybkie wyodrębnienie i oznaczenie poszczególnych stref w zakładzie produkcyjnym. System ten jest na tyle uniwersalny, że można zastosować go w różnych obszarach przemysłu. Tablicę można zamontować na ścianie, na stojaku lub specjalnej ramie ze stali nierdzewnej za pomocą wybranego systemu mocowania.

Zastosowanie produktów wykrywalnych i bezpiecznych

Prostym i niezawodnym sposobem minimalizowania ryzyka zagrożenia fizycznego produktów spożywczych jest stosowanie akcesoriów wykrywalnych za pomocą detektorów metali lub urządzeń X-Ray. Nadrzędnym celem takiego programu jest wyeliminowanie niebezpieczeństw zanieczyszczenia artykułów spożywczych lub ograniczenie ich do akceptowalnego minimum. Dzięki produktom wykrywalnym można przeciwdziałać wielu zagrożeniom występującym w branży spożywczej. Wyposażenie wykrywalne, na przykład to oferowane na stronie https://salmonhygiene.pl/oferta/produkty-wykrywalne-i-bezpieczne/, zapewnia najwyższe standardy higieny pracy oraz produkcji. Akcesoria te są wykonane z materiałów bezpiecznych, oferujących najlepsze możliwości dla branży spożywczej. Dzięki akcesoriom wykrywalnym każde odchylenie od standardu może zostać szybko zidentyfikowane i wyeliminowane. Pozwala to ograniczyć straty w procesie produkcyjnym i zwiększyć bezpieczeństwo żywności. Produkty wykrywalne mogą być także częścią strategii zarządzania procesem pracy za pomocą metod wizualnych. Dodatkowym elementem ułatwiającym wykrycie potencjalnego zagrożenia może być kolor kontrastujący z kolorem żywności.

Higieniczne przechowywanie żywności

Nieodłącznym elementem strategii przeciwdziałania zanieczyszczeniom krzyżowym są bezpieczne pojemniki do przechowywania żywności wykonane z higienicznych materiałów, np. wysokiej jakości polietylenu spożywczego. Przykładem może być profesjonalny system kontenerów adresowany do logistyki wewnętrznej zaprezentowany na stronie: https://salmonhygiene.pl/oferta/higieniczne-pojemniki-i-kontenery/.

Poprzedni

Catering dietetyczny jesienią

Następny

Obchodzili Dzień Pracownika Socjalnego

Zobacz także

Spedycja dla firm. Rozwiązanie kwestii transportowych
Artykuły partnerów

Spedycja dla firm. Rozwiązanie kwestii transportowych

2022-05-27
25
Materace ortopedyczne – jak wybrać idealny materac do sypialni?
Artykuły partnerów

Materace ortopedyczne – jak wybrać idealny materac do sypialni?

2022-05-25
27
Samochód na akumulator – czy to dobry pomysł na prezent dla dziecka?
Artykuły partnerów

Samochód na akumulator – czy to dobry pomysł na prezent dla dziecka?

2022-05-25
16
Katalizator jako niezbędna część układu wydechowego. Sprawdź, jak jest zbudowany, jakie ma znaczenie i jakim ulega awariom
Artykuły partnerów

Katalizator jako niezbędna część układu wydechowego. Sprawdź, jak jest zbudowany, jakie ma znaczenie i jakim ulega awariom

2022-05-25
19
Następny
Obchodzili Dzień Pracownika Socjalnego

Obchodzili Dzień Pracownika Socjalnego

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Ogłoszenia promowane

Praca | Dam pracę
zatrudnimy stolarza
Inne
Dodaj ogłoszenie

Kurier Słupecki

KUP WYDANIE ONLINE!

Komentarze

  • Czytelnik - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • Oli - Przy drodze powiatowej powstaje ścieżka rowerowa
  • rodzic - Dyrektorzy na kolejną kadencję
  • Zniesmaczony - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • Niestarosta - Dyrektorzy na kolejną kadencję
  • Juras - Przy drodze powiatowej powstaje ścieżka rowerowa
  • Jasiek - Przy drodze powiatowej powstaje ścieżka rowerowa
  • Uczeń - Dyrektorzy na kolejną kadencję
  • Anonim - Dyrektorzy na kolejną kadencję
  • Obi - Dyrektorzy na kolejną kadencję

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?