Z racji swej specyfiki przemysł spożywczy jest bardzo wymagający. Złożoność procesów odbywających się w zakładach produkcyjnych wymaga zastosowania szeregu profesjonalnych rozwiązań technologicznych, technicznych i organizacyjnych. Dla bezpieczeństwa i jakości artykułów spożywczych kluczowe jest wdrożenie w obiektach i urządzeniach mających kontakt z żywnością zintegrowanych działań mających na celu zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia produktów ciałami obcymi. W procesie utrzymania najwyższych standardów higieny można zastosować szereg różnych środków. W naszym najnowszym wpisie przeanalizowaliśmy kilka z nich.
System kodowania kolorystycznego i tablice cieni
Jednym z rozwiązań doskonale sprawdzających się w zakładach przemysłu spożywczego są tablice cieni. To system identyfikacji wizualnej, który dodatkowo może być oparty o kodowanie kolorami. Celem tego narzędzia jest stworzenie dobrze zorganizowanego i uporządkowanego miejsca pracy. Wizualizacja za pomocą tablic cieni jest jedną z najskuteczniejszych metod zarządzania systemem produkcyjnym i usługowym. System ten pomaga w kompletowaniu zestawów narzędzi oraz innych przedmiotów wykorzystywanych w pracy: tablica określa miejsce, w które powinno być odłożone dane narzędzie w chwili, gdy nie jest używane. W przypadku braku jakiegokolwiek elementu na tablicy pusty cień natychmiast o tym poinformuje. Zastosowanie tej prostej metody wizualnej pomaga szybko podnieść standard przestrzeni pracownika. Tablice cieni w połączeniu z narzędziami kodowanymi kolorami, na przykład takie jak na tej stronie: https://salmonhygiene.pl/oferta/tablice-cieni-5s-visual-lean-management/, stanowią doskonale zorganizowany obszar pracy. To proste rozwiązanie pomaga także zoptymalizować efektywność pracownika, by nie tracił on czasu na poszukiwanie potrzebnych narzędzi. Tablice cieni kodowane kolorami to perfekcyjny sposób na utrzymanie porządku, kontrolę nad wyposażeniem oraz zwiększenie bezpieczeństwa produktów. Takie działanie pozwala także na szybkie wyodrębnienie i oznaczenie poszczególnych stref w zakładzie produkcyjnym. System ten jest na tyle uniwersalny, że można zastosować go w różnych obszarach przemysłu. Tablicę można zamontować na ścianie, na stojaku lub specjalnej ramie ze stali nierdzewnej za pomocą wybranego systemu mocowania.
Zastosowanie produktów wykrywalnych i bezpiecznych
Prostym i niezawodnym sposobem minimalizowania ryzyka zagrożenia fizycznego produktów spożywczych jest stosowanie akcesoriów wykrywalnych za pomocą detektorów metali lub urządzeń X-Ray. Nadrzędnym celem takiego programu jest wyeliminowanie niebezpieczeństw zanieczyszczenia artykułów spożywczych lub ograniczenie ich do akceptowalnego minimum. Dzięki produktom wykrywalnym można przeciwdziałać wielu zagrożeniom występującym w branży spożywczej. Wyposażenie wykrywalne, na przykład to oferowane na stronie https://salmonhygiene.pl/oferta/produkty-wykrywalne-i-bezpieczne/, zapewnia najwyższe standardy higieny pracy oraz produkcji. Akcesoria te są wykonane z materiałów bezpiecznych, oferujących najlepsze możliwości dla branży spożywczej. Dzięki akcesoriom wykrywalnym każde odchylenie od standardu może zostać szybko zidentyfikowane i wyeliminowane. Pozwala to ograniczyć straty w procesie produkcyjnym i zwiększyć bezpieczeństwo żywności. Produkty wykrywalne mogą być także częścią strategii zarządzania procesem pracy za pomocą metod wizualnych. Dodatkowym elementem ułatwiającym wykrycie potencjalnego zagrożenia może być kolor kontrastujący z kolorem żywności.
Higieniczne przechowywanie żywności
Nieodłącznym elementem strategii przeciwdziałania zanieczyszczeniom krzyżowym są bezpieczne pojemniki do przechowywania żywności wykonane z higienicznych materiałów, np. wysokiej jakości polietylenu spożywczego. Przykładem może być profesjonalny system kontenerów adresowany do logistyki wewnętrznej zaprezentowany na stronie: https://salmonhygiene.pl/oferta/higieniczne-pojemniki-i-kontenery/.