Sam ekspres do kawy to trochę za mało, abyś mógł każdego dnia przygotowywać pyszny napój. Potrzebujesz do tego jeszcze odpowiednie ziarna do zaparzania. Koniecznie musisz wiedzieć, że to w nich ukryta jest tajemnica smaku kawy. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem kawy delikatnej, czy raczej wolisz, gdy kawa ma mocny i intensywny smak, musisz zadbać o wybór właściwej kawy ziarnistej do ekspresu.
Dowiedz się, czym cechuje się dobra kawa do ekspresu i jak wybrać tą najlepszą.
Jakie wyróżnia się gatunki kawy?
Najbardziej znanym gatunkiem kawy jest arabica. Uwielbiają ją kawosze, którzy nie przepadają za przesadnymi nutami goryczy i kwasowości, a także ci, którzy szukają kawy o niedużej zawartości kofeiny – w końcu arabica zawiera jej niewiele. Innym gatunkiem jest liberica, którą cechuje łagodny smak i orzechowy aromat. Zwykle stosuje się ją jako wypełniacz innych mieszanek kawowych. Jako samodzielny napój raczej nie jest popularna, ponieważ ma małą moc. Istnieje również robusta, którą poleca się osobom, które lubią kawę o mocnym, intensywnym smaku i o sporej zawartości kofeiny. Dodatkowo powinieneś wiedzieć, że jest nawet kilkanaście odmian każdego gatunku kawy w zależności od miejsca uprawy.
Jaką wybrać kawę – ziarnistą, a może mieloną?
W sklepach możesz znaleźć zarówno kawę w ziarnach, jak i zmieloną. Jeśli zastanawiasz się, która będzie najlepszym wyborem, to wiedz, że zawsze powinieneś wybierać kawę ziarnistą. Niezależnie od tego, czy masz ekspres z młynkiem, czy używasz ekspresu przelewowego lub kolbowego, najlepiej sprawdzi się kawa ziarnista. Wybierając droższą kawę ziarnistą, możesz mieć pewność, że zapewni ci pełnię smaku i aromatu. Nie przejmuj się gdy Twoje urządzenie nie ma młynka kawowego. Wówczas wystarczy, że dokupisz osobny młynek elektryczny i problem rozwiązany!
Ekspres ciśnieniowy – jaką wybrać kawę?
Zastanawiając się, jaką wybrać kawę do ekspresu, warto pamiętać o długości palenia ziaren. Ziarna, które są ciemno palone, zawierają więcej tłuszczów, które są nośnikiem smaku i aromatu. Gdy wybierzesz zbyt krótko palone ziarna, a więc jaśniejsze, to może być tak, że w Twoim napoju będzie dominowała nieprzyjemna kwasowość. Koniecznie musisz zdawać sobie sprawę również z tego, że młynki ceramiczne z niektórych ekspresów mogą dużo szybciej się zacierać i zużywać, gdy będziesz w nich mielić krótko paloną kawę. Kawa do ekspresu obowiązkowo musi być też świeża – chodzi tutaj nie tylko o mielenie, ale także termin palenia. Dlatego podczas zakupów zainteresuj się tym, aby kawa nie miała więcej niż 4 miesiące. Jak to zweryfikować? Taka informacja powinna znajdować się na paczce kawy.
Jakie kawy są najlepsze? Zobacz, jakie polecają bariści!
Gdy wciąż nie wiesz, gdzie kupić kawy do ekspresu, to koniecznie zapoznaj się z ofertą Rzemieślniczej palarni kawy Finest Coffee – znajdziesz ją pod adresem: https://finestcoffee.pl. Może ona zaoferować doskonałe mieszanki kawowe do ekspresu, o których piszemy poniżej.
- Mieszanka Finest Crema 01 – znajdziesz w niej 85% Arabicy i 15% Robusty. Jeśli szukasz kawy o bogatym smaku, to jest to doskonały wybór. Wyczuwalna w niej jest m.in. słodycz, a także wyjątkowe nuty karmelu i mlecznej czekolady.
- Mieszanka Finest Espresso 01 – to 100% Arabicy. W tej mieszance znajdziesz nuty delikatnej słodyczy, posmak ciemnej, gorzkiej czekolady oraz orzechów.
- Mieszanka Finest Espresso 02 – to również 100% Arabicy. Kawa ta ma głęboki aromat i słodki posmak. Znajdziesz w niej posmak czekolady i orzechów z małą ilością przypraw.
Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, jaka kawa do ekspresu jest najlepsza. Już dziś kup najwyższej jakości kawę i ciesz się doskonałym smakiem.
W media expert kupiliśmy eskpres ciśnieniowy Krups i od tamtego momentu zaczęliśmy zwracać uwagę na jakość ziaren kawy, które parzymy 🙂 fajny, przydatny artykuł
Ja kupuję tylko ziarnista ARABIKE.
No do takiego fajnego ekspresu to nie wypada słabą kawę mieć 😛 też z tej ich promocji skorzystałem