Planujesz domówkę, ale nie wiesz, jakie przekąski przygotować, aby wszyscy byli zadowoleni? Z pewnością każdy skusi się na aromatyczną i świeżą sałatkę, która złożona z odpowiednich składników, przypadnie do gustu zaproszonym gościom. Sprawdź kilka naszych pomysłów na imprezowe sałatki.
Sałatka z gyrosem – must have każdej imprezy
Na początku trzeba pamiętać o tym, że składniki w tym przypadku układa się warstwowo. Co będzie potrzebne, aby sałatka gyros podbiła podniebienia gości? Mięso z kurczaka (ok. 500 g piersi), kilka ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, cebula (najlepiej czerwona), ogórek zielony, czerwona papryka, kapusta pekińska, majonez, ketchup, przyprawa gyros i odrobina oliwy do smażenia. Najpierw należy umyć dokładnie mięso, pokroić je na małe kawałki i posypać przyprawą. Następnie rozgrzać patelnię i smażyć, aż mięso nabierze złotego koloru, a potem odłożyć je do wystygnięcia. W tym czasie pokroić składniki – ogórki i paprykę w kostkę, cebulę i kapustę na cienkie paski. Przygotowane składniki układać warstwami: na samym dole kurczak, następnie cebula, warstwa ketchupu, kukurydza, ogórki, majonez, papryka i na samej górze kapusta pekińska.
Sałatka z makaronem instant i brokułami
Ta szybka w wykonaniu sałatka jest wyjątkowo pożywna i smaczna. Aby ją przyrządzić niezbędne będą: makaron instant (błyskawiczny), jeden cały ugotowany brokuł, puszka kukurydzy, 4 jajka na twardo, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić. W tym czasie pokroić brokuł na mniejsze kawałki, a jajka w kostkę. Wszystko wrzucić do szklanej miski, dodać kukurydzę, majonez oraz doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę podawać w ozdobnych salaterkach (można je zakupić w sklepie internetowym z wyposażeniem dla domu https://zasmakujradosci.pl/naczynia-do-serwowania).
Sałatka grecka
Tak samo popularna, jak sałatka z gyrosem. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, a większość dopasowana do indywidualnych wymagań, jednak są pewne składniki, które muszą pojawić się zawsze. Czego potrzeba do przygotowania „tradycyjnej” sałatki greckiej? Sałaty lodowej, zielonych oliwek, sera typu feta, ogórka, papryki, pomidorków koktajlowych, oliwy, soku z cytryny oraz przyprawy oregano. Po umyciu wszystkich warzyw należy je pokroić – paprykę i ser w kostkę, ogórka na ćwiartki, a pomidorki na pół. Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do reszty warzyw. Do całości dorzucić oliwki (w całości). Przygotowany wcześniej sos (3 łyżki oliwy wymieszane z łyżką soku z cytryny i łyżeczką oregano) wlać do miski i wymieszać razem ze składnikami. Smacznego!