Prawidłowo dobrane menu weselne to klucz do udanego przyjęcia i zadowolenia wszystkich zaproszonych na nie gości. Aby osiągnąć taki rezultat, należy dopasować poszczególne dania nie tylko do własnych potrzeb i stylu zabawy, lecz przede wszystkim wziąć pod uwagę preferencje gości oraz ich upodobania kulinarne. Na szczęście, współczesne sale weselne oferują młodym kilka zestawów menu weselnego do wyboru, w ramach których dostępne są zróżnicowane opcje. Dzięki temu możemy wybrać najlepszą propozycję dla siebie i swoich bliskich. Na co zwracać szczególną uwagę podczas układania weselnego poczęstunku dla gości?
Menu wegetariańskie, wegańskie i dziecięce na weselu
W dzisiejszych czasach proponowane przez sale weselne menu jest w stanie zaspokoić potrzeby praktycznie każdej osoby, w tym także najbardziej wymagających smakoszy. Większość lokali oferuje bowiem możliwość zamówienia specjalnych dań także dla gości o ściśle sprecyzowanych preferencjach kulinarnych. Do najczęściej wybieranych potraw na specjalne zamówienie należą dania wegetariańskie i wegańskie, które są skierowane do gości na co dzień przestrzegających zasad diety bezmięsnej.
Jeśli natomiast na naszym weselu będą bawiły się dzieci, warto uwzględnić także i ich potrzeby w trakcie układania menu dla gości. Sale weselne na życzenie nowożeńców mogą przygotować potrawy, po które ze smakiem sięgają najmłodsi i tym samym zapewnić im oraz ich rodzicom pewność, że najmłodsi będą mieli dość siły i energii, aby świetnie bawić się do późnej godziny.
Istnieje także możliwość zamówienia specjalnie skomponowanych potraw dla alergików. Wystarczy podać obsłudze sali kelnerskiej listę składników, które nie mogą pojawić się w potrawach, aby nasi goście cierpiący na alergie pokarmowe również otrzymali smaczny i co najważniejsze, w pełni bezpieczny dla ich zdrowia posiłek.
Przystawki weselne i dodatkowe atrakcje związane z weselnym jedzeniem
Weselne menu to nie tylko dania na ciepło, serwowane w określonych momentach podczas trwania zabawy. To także różnego rodzaju przystawki, które będą obecne na stołach w czasie przyjęcia i dostępne dla gości w każdym momencie. Ich obecność pozwoli wprowadzić na zabawę atmosferę dobrego ucztowania oraz zapewni gościom możliwość posilenia się pomiędzy poszczególnymi godzinami serwowania kolejnych potraw.
Przystawki weselne powinny być na tyle zróżnicowane, aby każdy weselnik znalazł wśród nich przysmaki, które lubi. Na polskich weselach często goszczą tradycyjne dania na zimno takie, jak m. in. sałatki, wędliny, pasztety, roladki i tatar. Warto pamiętać, że przystawki powinny być dostępne zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, zwłaszcza jeśli wśród naszych gości są osoby, które na co dzień nie spożywają mięsa.
W dzisiejszych czasach coraz więcej młodych par decyduje się na zorganizowanie dodatkowych atrakcji dla swoich gości. Niektóre z nich mogą bezpośrednio nawiązywać do jedzenia i tym samym zapewnić gościom jeszcze więcej satysfakcji i nowych wrażeń ze wspólnego ucztowania. Spośród związanych z ucztowaniem atrakcji weselnych warto wymienić m. in. live cooking, czyli prezentację przygotowywania dań na żywo, słodki stół, czyli specjalnie wydzielone miejsca na sali weselnej, w którym goście będą mieli stały dostęp do słodkości, stacje tematyczne np. z sushi, serami, regionalnymi przysmakami lub przekąskami z różnych części świata, a także drinkbar – miejsce, w którym nasi goście zamówią koktajle, drinki i inne napoje alkoholowe u profesjonalnego barmana.