Jeśli regularnie biegasz, niezależnie od tego, czy jest to łatwy jogging wokół bloku, aby utrzymać formę, czy intensywny trening przygotowujący do maratonu, potrzebujesz odpowiedniego odżywiania.
Dobra dieta może poprawić Twoje zdrowie fizyczne i pomóc Ci osiągnąć cele związane z kondycją. Upewnij się, że Twoje posiłki zawierają następujące podstawowe składniki:
- Owoce i warzywa – witaminy, minerały i antyoksydanty
- Chude białko, takie jak ryby, drób, fasola, soczewica i tofu
- Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, awokado i orzechy
- Zdrowe węglowodany, takie jak ryż, pełnoziarniste pieczywo i płatki owsiane.
Poszczególne osoby mogą mieć różne optymalne proporcje, ale generalnie, osoby, które włączają bieganie lub jogging jako część swojego reżimu kondycyjnego, powinny czerpać 60%-70% kalorii z węglowodanów, a chude białka i zdrowe tłuszcze powinny stanowić 15%-20% pozostałych kalorii. Dzięki bieganiu odchudzisz pośladki https://esomed.pl/jak-odchudzic-posladki/
Nie skąp węglowodanów
Chociaż diety niskowęglowodanowe są popularne wśród osób chcących schudnąć, nie są idealne dla biegaczy długodystansowych, dla których węglowodany są podstawą wytrzymałości. Diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, takie jak dieta ketogeniczna, i bieganie to nie jest dobry pomysł. Biegacze potrzebują więcej węglowodanów niż osoby, które nie trenują. Niejedzenie węglowodanów może być ciężkie dla organizmu i wpływać na regenerację po biegu.
Bieganie wykorzystuje zarówno glukozę we krwi, jak i zapasy glikogenu. Glukoza to forma cukru, która krąży w krwiobiegu, a glikogen to cukier przechowywany w wątrobie i mięśniach, który służy jako podstawowe paliwo podczas ćwiczeń wytrzymałościowych. Spożywanie dużej ilości węglowodanów zapewnia, że te zapasy energii są gotowe do wspierania treningu. Kiedy te zapasy są zbyt małe, biegacze są bardziej narażeni na brak energii i „wypalenie się”.
Dieta dla biegaczy – witaminy i minerały
Bieganie zmienia Twój organizm i Twoje potrzeby żywieniowe. Często, kiedy ludzie zaczynają biegać, chcą szybko schudnąć lub zyskać formę i nie zdają sobie sprawy, że muszą dostosować swoją dietę. Szczególnie u kobiet biegających obserwujemy tendencję do przesadzania z bieganiem i niedostatecznego odżywiania się, co może mieć wpływ na zdrowie, jeśli nie uzupełniają one odpowiednio utraconych witamin i minerałów w diecie.
Szczególnie dla kobiet wapń i witamina D są niezbędne dla zdrowia kości, aby uniknąć utraty gęstości mineralnej kości i ryzyka złamań. Aby uzyskać więcej witaminy D, włącz do swoich posiłków te produkty: nabiał wzbogacony w witaminę D oraz napoje na bazie migdałów, soi lub ryżu, jajka, zboża wzbogacone w witaminę D, tuńczyk, łosoś . Aby uzyskać więcej wapnia: jogurt i ser, tofu, migdały, ryby w puszkach z ośćmi (np. sardynki). Więcej znajdziesz w serwisie esomed.pl