Uczniowie klasy VII a Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Strzałkowie wraz z opiekunami wzięli udział w warsztatach „Lepimy pierogi”, których celem było rozwijanie umiejętności kulinarnych, nauka higieny i bezpieczeństwa w kuchni, a także dbałość o urozmaicone i zdrowe odżywianie.
Uczniowie zamienili się w prawdziwych pierogowych artystów, poznali sztukę zagniatania ciasta, komponowania farszu, ćwiczyli różne techniki lepienia kulebiaków, poznali też sekret, jak dorównać babciom, których pierogi od zawsze były kulinarnymi arcydziełami.
„Smaczne” ćwiczenia prowadzone były we współpracy z nauczycielami z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie oraz zaprzyjaźnionymi paniami z Ukrainy.
Serdeczne podziękowania należą się dyrektorowi CKZiU w Strzałkowie Michałowi Janiakowi za udostępnienie pracowni gastronomicznej.
Źródło: ZSP Strzałkowo