To niebywały sukces Koła Gospodyń Wiejskich z Augustynowa. Na początku września panie wywalczyły 2. miejsce w Bitwie Regionów w Ślesinie. Na 31 kół z 31 powiatów znalazły się na wysokim stopniu podium.
Augustynów, co warto zaznaczyć ma wielopololeniową wieś, która liczy blisko 120 mieszkańców. W której prężnie i z wieloma sukcesami działają Ochotnicza Straż Pożarna i Koło Gospodyń Wiejskich. Tradycja tutejszego koła liczy prawie 100 lat. Członkiniami były i mamy naszych rozmówczyń, ale i babcie. Teraz to one kultywują tę zaszczytną funkcję. Koło też, oprócz działalności społecznej, szybko zaczęło odnosić sukcesy na polu kulinarnym, szczególnie w ostatnim czasie.
Agata Kopczyńska – przewodnicząca jest jedną z najmłodszych osób zaangażowanych w Koło. Działalność KGW zwraca uwagę na wracanie do korzeni. Podkreśla, że np. przygotowywanie tradycyjnych potraw wymaga szukania starych przepisów, wielu rozmów z mieszkańcami i odnajdywania tradycji i zwyczajów regionu, ale też i wyczucia odpowiedniego smaku.
– My w ostatnich konkursach kulinarnych zaczęłyśmy stawiać na prostotę z wykorzystaniem dziczyzny. Ewa Chlebowska jest myśliwym, wiec to ona podsunęła ten znakomity pomysł. Dzik w modrej kapuście na konkursie przyniósł nam niesłychaną satysfakcję – mówi pani Agata.
Koła w ślesińskim konkursie prezentowane potrawy oceniał – nie byle kto, bo Joanna Ochniak – certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka Kulinarnego Pucharu Polski, właścicielka firmy szkoleniowo-doradczej dla gastronomii FPMS-Doradztwo Unijne, fundatorka fundacji Gastronomia na Obcasach, członkini Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Ślesiński konkurs to półfinał województwa wielkopolskiego. Wzięły w nim udział KGW, które wygrały eliminacje powiatowe. Tutaj też nie było łatwo, bo prezentowane koła z powiatu pokazały nie lada kunszt kulinarny. – Nas najbardziej satysfakcjonuje to, że ludziom smakuje to, co gotujemy, to co podajemy i właśnie w takiej formie. Ważne jest również to, że na konkursach poznajemy fantastycznych ludzi, i nas – nasze koło z maleńkiego Augustynowa zaczynają rozpoznawać. Myślimy, że to taka zwykłość w tej całej niezwykłości – mówią panie z KGW.
I dodają, że dzięki wzajemnej współpracy miedzy paniami w kole, ale także z tutejszą strażą odnoszą niemałe sukcesy. – Od lat współpracujemy z bardzo dobrym skutkiem – dodają.
Panie zdobywają też liczne wyróżnienia i wysokie miejsca w konkursach kulinarnych. Są to: ostatnie 2. miejsce na bitwie Regionów w Ślesinie, Bitwa Regionów 2022 (3. miejsce w powiecie słupeckim za gulasz z dziczyzny), Bitwa Regionów 2023 (1. miejsce w powiecie słupeckim za dzika w modrej kapuście), „Skarby wielkopolskiej spiżarni 2022” ( 1. miejsce w powiecie za korzenne gruszki i 3. miejsce w Wielkopolsce). 3. miejsce w tarciu chrzanu w Chrzanie. Panie zdobywają także wyróżnienia: w Ostrzeszowie za „Kopytka maślane z kapustą na dziko”, w Chrzanie za „Jelenia w kąpieli chrzanowej”.
I jak dodają na koniec, największą nagrodą dla koła jest brak podziału między OSP , KGW i sołtysem.
Życzymy więc kolejnych sukcesów.