Miejscowość Chrzan położona w powiecie jarocińskim stała się centrum wielkanocnych tradycji i smaków związanych z… chrzanem. Wszystko za sprawą konkursu zorganizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i gminę Żerków, w którym uczestniczyło ponad 100 kół gospodyń wiejskich. Zadaniem pań było przygotowanie potrawy z chrzanem. Nie zabrakło także innych specjałów wielkanocnych, goszczących na stołach podczas świąt.
W zmaganiach wzięły udział panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Augustynowie, przygotowując jelenia w kąpieli chrzanowej. Na 100 Kół Gospodyń panie z Augustynowa zostały wyróżnione w konkursie kulinarnym.
Ponadto w Chrzanie przeprowadzony został również konkurs tarcia chrzanu na czas. Zwyciężyło KGW Komorniki Nad Męciną (pow. poznański), którego gospodynie utarły 520 g chrzanu. Na kolejnych pozycjach: KGW Będziechów (pow. turecki) – z wagą 452 g, i KGW w Augustynowie z wagą 448 g.