Warsztaty z niemarnowania żywności. Odsłona pierwsza „Królowa jesieni – Dynia”
Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku w ramach projektu „Mobilna kuchnia warsztatowa” finansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego zorganizowało warsztaty z niemarnowania żywności. W odsłonie pierwszej na warsztat poszła prosto z ogrodu naszych Pań, dorodna dynia. Uczestnicy z wielkim zapałem przystapili do pracy z tym popularnym warzywem. Jak się okazało nie wszyscy mieli z nim kulinarnie do czynienia. Powstało kilka potraw, które urzekły swoim smakiem i aromatem i nic się nie zmarnowało. Z miaższu powstała aromatyczna zupa dyniowa oraz dynia w zalewie octowej i pyszny dżem. Pestki zostały wysuszone i bedą stanowiły zimową przekąską oraz dodatek do wypieku chleba, zup czy sałatek. Nie zmarnowała się również skóra. Uprażona w głębokim oleju oczarowała dzieci i dorosłych swoją chrupkością i smakiem. Warsztaty zgromadziły liczną grupę mieszkańców Lądku. Dziękujemy wszystkim za przybycie i miłą atmosferę.
Przepisy:
Dżem z dyni
Składniki:
· 5 kg dyni
· 1 kg cukru
· 4 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe
· 5 łyżek kwasku cytrynowego
· 2 olejki cytrynowe
Sposób przygotowania:
Dynię umyć i obrać, oczyścić z pestek, pokroić, , gotować do miękkości, do gotującej dyni dodać cukier , galaretki i zapachy cytrynowe.
Smażyć około 30 minut.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, postawić słoiki do góry dnem i pasteryzować około 15-20 minut
SMAŻONA SKÓRKA DYNI
Składniki:
· skórki dyni
· olej do smażenia
· kurkuma
· pieprz
Sposób przygotowania:
Zanim obierzesz dynię, aby jej miąższ wykorzystać do innej potrawy, dokładnie ją wyszoruj. Pozostałe po obieraniu skórki pokrój w cieniutkie słupki, co najmniej 4 razy cieńsze niż cienkie frytki. Opłucz je w wodzie, posyp obficie kurkumą i wymieszaj, aby oblepiła ona wszystkie kawałki. Smaż skórki w rozgrzanym, głębokim oleju, jak frytki, do czasu, aż będą złotobrązowe. Odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj gorące, posypane solą i pieprzem. W taki sam sposób możesz usmażyć skórki cukinii, kabaczka czy ziemniaków.
Zupa z dyni na kwaśno
Składniki:
· 0,5 kg dyni
· 3 szklanki wywaru z warzyw
· Łyżka masła
· ¾ szklanki śmietany
· 3 łyżki koncentratu pomidorowego
· Po 2 łyżki posiekanej natki i koperku
· Sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię umyć i obrać, oczyścić z pestek, pokroić, zalać szklanką wrzącego wywaru, dodać masło, gotować do miękkości, przetrzeć przez sito
Wlać pozostały gorący wywar, dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, podgrzać, dodać zieleninę, przyprawić solą i cukrem
Podawać z makaronem, ryżem na sypko, łazankami lub grzankami z serem.
REKLAMA