• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
poniedziałek, 30 stycznia 2023 15:06
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Wokół nas

Smaczna kuchnia w Lądku

przez Joanna Przybylska
2022-11-16
w Wokół nas
0 0
A A
0
Smaczna kuchnia w Lądku
210
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Warsztaty z niemarnowania żywności. Odsłona pierwsza „Królowa jesieni – Dynia”
Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku w ramach projektu „Mobilna kuchnia warsztatowa” finansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego zorganizowało warsztaty z niemarnowania żywności. W odsłonie pierwszej na warsztat poszła prosto z ogrodu naszych Pań, dorodna dynia. Uczestnicy z wielkim zapałem przystapili do pracy z tym popularnym warzywem. Jak się okazało nie wszyscy mieli z nim kulinarnie do czynienia. Powstało kilka potraw, które urzekły swoim smakiem i aromatem i nic się nie zmarnowało. Z miaższu powstała aromatyczna zupa dyniowa oraz dynia w zalewie octowej i pyszny dżem. Pestki zostały wysuszone i bedą stanowiły zimową przekąską oraz dodatek do wypieku chleba, zup czy sałatek. Nie zmarnowała się również skóra. Uprażona w głębokim oleju oczarowała dzieci i dorosłych swoją chrupkością i smakiem. Warsztaty zgromadziły liczną grupę mieszkańców Lądku. Dziękujemy wszystkim za przybycie i miłą atmosferę.
Przepisy:
Dżem z dyni
Składniki:
· 5 kg dyni
· 1 kg cukru
· 4 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe
· 5 łyżek kwasku cytrynowego
· 2 olejki cytrynowe
Sposób przygotowania:
Dynię umyć i obrać, oczyścić z pestek, pokroić, , gotować do miękkości, do gotującej dyni dodać cukier , galaretki i zapachy cytrynowe.
Smażyć około 30 minut.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, postawić słoiki do góry dnem i pasteryzować około 15-20 minut
SMAŻONA SKÓRKA DYNI
Składniki:
· skórki dyni
· olej do smażenia
· kurkuma
· pieprz
Sposób przygotowania:
Zanim obierzesz dynię, aby jej miąższ wykorzystać do innej potrawy, dokładnie ją wyszoruj. Pozostałe po obieraniu skórki pokrój w cieniutkie słupki, co najmniej 4 razy cieńsze niż cienkie frytki. Opłucz je w wodzie, posyp obficie kurkumą i wymieszaj, aby oblepiła ona wszystkie kawałki. Smaż skórki w rozgrzanym, głębokim oleju, jak frytki, do czasu, aż będą złotobrązowe. Odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj gorące, posypane solą i pieprzem. W taki sam sposób możesz usmażyć skórki cukinii, kabaczka czy ziemniaków.
Zupa z dyni na kwaśno
Składniki:
· 0,5 kg dyni
· 3 szklanki wywaru z warzyw
· Łyżka masła
· ¾ szklanki śmietany
· 3 łyżki koncentratu pomidorowego
· Po 2 łyżki posiekanej natki i koperku
· Sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię umyć i obrać, oczyścić z pestek, pokroić, zalać szklanką wrzącego wywaru, dodać masło, gotować do miękkości, przetrzeć przez sito
Wlać pozostały gorący wywar, dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, podgrzać, dodać zieleninę, przyprawić solą i cukrem
Podawać z makaronem, ryżem na sypko, łazankami lub grzankami z serem.
Poprzedni

Zmienia myślenie o modzie i krawiectwie

Następny

Wojtek Szczęsny pozdrawia uczniów z Giewartowa. „Czekam na Was”

Zobacz także

MDK zasłużony dla LOKu
Wokół nas

MDK zasłużony dla LOKu

2023-01-30
37
Szymon z Nagrodą Burmistrza
Wokół nas

Szymon z Nagrodą Burmistrza

2023-01-30
44
Słupeccy rzemieślnicy – Andrzej Król cz. 2
Wokół nas

Słupeccy rzemieślnicy – Andrzej Król cz. 2

2023-01-30
75
W telewizji pozdrowili Słupcę
Wokół nas

W telewizji pozdrowili Słupcę

2023-01-30
931
Następny
Wojtek Szczęsny pozdrawia uczniów z Giewartowa. „Czekam na Was”

Wojtek Szczęsny pozdrawia uczniów z Giewartowa. "Czekam na Was"

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • ? - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Grażyna - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • WótPanPleban - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Stefan - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Rafał - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Anonim - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Kola - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • mieszkaniec - Stypendia dla uczniów Jedynki
  • mieszkaniec - Stypendia dla uczniów Jedynki
  • Asia P. - Tak się bawią przedszkolaki. Bal w Jarzębince

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?