
Odbyła się ostatnia część warsztatów kulinarnych „KUCHNIA BABCI: SEKRETY WIEJSKICH PRZEPISÓW” realizowanych w ramach wygranego konkursu „Nasza Wieś, naszą wspólną sprawą ” współfinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.
Tematem tego spotkania było: „Zapach domu. Warsztaty z pieczenia chleba”. Warsztaty pieczenia chleba to wyjątkowe spotkanie, które pozwoliło zgłębić tajniki tworzenia domowego pieczywa. W trakcie spotkania panie wymieniły się wiedzą, jak od podstaw przygotować różne rodzaje chleba – od klasycznego pszennego, przez pełnoziarniste, na zakwasie.
Dla uczestników to doskonała okazja, aby nauczyć się pracy z ciastem drożdżowym i na zakwasie, a także poznać triki, dzięki którym pieczywo zawsze wychodzi chrupiące i aromatyczne. Podczas warsztatów panie gościły Agnieszka Łechtańska, której serdecznie dziękują za pomoc przy projekcie oraz współpracę a także wójta Bogdana Kukulskiego.
A pani Ł nabiera praktyki w pieczeniu chleba dla swojej żółtej partyjki. Czego tam szuka?