17 stycznia na terenie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego (Strzałkowo) odbyły się pierwsze warsztaty pn. “Zdrowe żywienie”, które realizowane są w ramach projektu współpracy pn. “Gotowanie Atrakcją Regionu”.
Tematem pierwszych zajęć było hasło “W zdrowym ciele zdrowy duch”. Dietetyk Dorota Szpiler-Maciejewska zapoznała uczestników warsztatu z zasadami zdrowego żywienia, komponowania prawidłowego dobowego jadłospisu na podstawie piramidy zdrowego żywienia oraz wspólnie z uczestnikami sporządziła przepyszne koktajle.
Przypomnijmy, iż 14 września 2018 r. Zarząd Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Przedsiębiorczości Produktu Lokalnego, w osobach Grzegorz Cieślewicz – Prezes, Aleksandra Wysokowska – Skarbnik, podpisali umowę o przyznaniu pomocy na operację zatytułowaną „Inkubator Przetwórstwa Lokalnego”, wysokość dofinansowania 500 tys. zł.
Otrzymane dofinansowanie są to środki pozyskane przez Stowarzyszenie “Unia Nadwarciańska” na działania związane z tworzeniem i rozwojem inkubatorów przetwórstwa lokalnego.
Inkubator powstał w budynku byłej stołówki Centrum Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie. Cieszymy się ,że nasi seniorzy z ZUTW i Koła Seniora również wzięli udział w tej cennej inicjatywie. Życzymy ciekawych zajęć i zdobywania nowych doświadczeń i umiejętności.