Przepis na pyszną indyjska potrawę poleca Ania Antczak z Kątów.
Jak mówi nasza bohaterka, do ważnych elementów kuchni indyjskiej należy mleko, masło, jogurt. Jednak kuchnia indyjska nie jest wyłącznie wegetariańska. Hindusi potrafią przyrządzać znakomite potrawy z mięsa i ryb. Ich wyjątkowy smak i wspaniały zapach, który kusi każdego przechodnia, w szczególności zaś obcokrajowca, jest wynikiem specjalnego przyrządzania właśnie w piecu tandur. To z niego wychodzą najwspanialsze kebaby i placki roti. W Indiach funkcjonuje też odmiana kuchni wywodzącej się z czasów Mogołów. Słynie przede wszystkim z pysznych sosów robionych na bazie miazgi orzechowej. Charakterystyczne są dla niej także pulpeciki faszerowane jajkami na twardo lub baranina w sosie migdałowym.
Butter chicken masala
Składniki:
– 500 g kurczaka bez kości,
– 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych,
– 250 -300 ml jogurtu naturalnego,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– ¼ łyżki imbiry
¼ łyżki czosnku,
– 10 zmielonych migdałów,
– 1 łyżeczka garram masala,
– 1 łyżeczka chilli,
– 1 liść laurowy,
– ¼ zmielonej kozieradki,
– 0,5 szklanki słodkiej śmietany,
– 0,5 szklanki mleka,
– 1 szklanka przecieru pomidorowego,
– ¼ pieprzy cayenne,
– szczypta soli i pieprzu,
– 50 ml wody,
– cebula + szalotka
Wykonanie:
W rondlu rozgrzewamy olej, na którym szklimy cebulę z szalotką, dodajemy masło, sok z cytryny, imbir, czosnek, garram masala, chilli, kminek, kozieradkę i liść laurowy. Wszystko krótko smażymy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę całość gotujemy. Na małej temperaturze dodajemy śmietanę, mleko, jogurt i całość dusimy na małym ogniu przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając + sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy olej, smażymy na nim kawałki kurczaka, redukujemy temperaturę i przyprawiamy mięso pieprzem cayenne i garram masala. Dodajemy kilka łyżek wcześniej przygotowanego sosu i dusimy do momentu, gdy dodany sos całkowicie się wchłonie. Całość przekładamy z patelni do rondla razem ze sosem. Dodajemy zmielone migdały i wodę. Przez około 10 minut gotujemy całość bez pokrywki, czyli do momentu, gdy sos zgęstnieje.