Co domowe, zawsze najlepsze

W kuchni Aldony Wojtuckiej-Joachimaczak cz. 2

O tym, co warto przygotowywać zimą, o inspiracjach i marzeniach kulinarnych w drugiej części kulinarnego spotkania opowiada Aldona Wojtucka – Joachmiczak ze Słupcy.

Zapytana o słodsze oblicze kuchni nadmienia, że takie też bardzo lubi. Jak wspomniała w poprzedniej części, pandemia trochę jakby wymogła na niej dłuższe przebywanie w kuchni, a co za tym idzie, nowe pomysły kulinarne.  – Uważam, że dobrym pomysłem na zimowy, mroźny wieczór jest wykorzystanie jabłek… Tym razem w prostym oraz szybkim wypieku. Do tego gorąca domowa czekolada. To powiązanie uważam za jedno z lepszych w kuchni. Oczywiście, lepiej nie liczyć wtedy kalorii – śmieje się Aldona.

Uważa też, że dobrym, smakowitym, a jednocześnie odważnym krokiem w kuchni może okazać się pieczenie smakowitych bułeczek. Tutaj doskonale sprawdza się zasada, co domowe, zawsze najlepsze! – Moim zdaniem nie warto  w kuchni bać się nowych pomysłów. Jeśli coś chcemy ugotować, to po prostu to ugotujmy, nawet jeśli za pierwszym razem może średnio się udać, kolejnym wyjdzie znacznie lepiej – mówi Aldona.

Zapytana o marzenie kulinarne, bez zastanowienia odpowiada, że  już niedługo chce przygotować paterę zimnych zakąsek. A będzie ku temu doskonała okazja, mianowicie urodziny jej męża Adama.

Aldonie dziękujemy  za miłe spotkanie, a naszych czytelników zachęcamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite!

Bardzo szybkie ciasto z jabłkami

Składniki:

– 2 kg jabłek,

– 250 g masła,

– 180 g cukru,

– 2 łyżeczki cukru waniliowego,

– 5 jajek,

– 350 g mąki pszennej,

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka). W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Domowe bułeczki

Składniki:

– 500g mąki pszennej,

– 150ml mleka,

– 130ml wody,

– 15g świeżych drożdży,

– 1 i 1/2 łyżeczki soli,

– 1 łyżeczka cukru,

– 2 łyżki stopionego masła.

Wykonanie: Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodawać stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto chwile wyrobić i podzielić ciasto na równe części. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć czystą ściereczką i zostawić do podrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Domowa gorąca czekolada

Składniki:

– 250 ml mleka,

– 3 łyżki cukru,

– 1 łyżeczka cynamonu,

– szczypta goździków,

– 1 łyżeczka skórki z pomarańczy,

– 2 łyżeczki przyprawy do piernika,

– 200g gorzkiej czekolady,

– 200 ml śmietany kremówki 30%.

Wykonanie: W rondlu podgrzewamy mleko z cukrem. Cały czas mieszając dodajemy cynamon, skórkę z pomarańczy, goździki i przyprawę do piernika. Gdy mleko się zagrzeje (nie zagotuje), dodajemy do niego czekoladę. By czekolada szybciej się rozpuściła, tabliczkę wcześniej łatwiej posiekać. Kiedy konsystencja będzie jednolita, zestawiamy rondel z ognia i czekamy chwilkę, aż lekko się wystudzi. Powoli i cały czas mieszając , dolewamy kremówkę. Gorącą czekoladę podajemy w kubkach. Można na wierzch dodać bitą śmietanę i starte czekoladowe wiórki bądź kilka pianek marshmallow.

Smacznego.

DR.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.