W kuchni Sylwii Czajki cz. 1
O tym, co lubi gotować nie tylko w święta, o kulinarnej pasji i spełnieniu w kuchni opowie Sylwia Czajka z Augustynowa (gm. Zagórów).
Tutaj doskonale sprawdza się zdanie, że prawdziwą pasję możemy odkryć nawet w zaciszu własnego domu. Właśnie tam nasza bohaterka pokochała gotowanie. I gotowanie działa zdecydowanie na Sylwię przede wszystkim odprężająco. Nigdy jej nie męczy, ani się nie nudzi. Długo może stać w kuchni, wymyślać, a przy tym testować i co najważniejsze, zawsze z pomysłów wychodzi coś ciekawego.
– Szczerze mówiąc, od naszego ostatniego spotkania częściej eksperymentuję z wykonywaniem potraw. Łączę ze sobą różnego rodzaju mięsa, połączone z serami i makaronami. W kuchni wykorzystuję warzywa zioła i przypraw. Chętnie też przyrządzam grillowe potrawy, takie jak ryby czy warzywa – mówi nam na początku spotkania.
A jeśli chodzi o kuchnię wiosenną, za którą przecież tak tęsknimy, to Sylwia nadmienia, że w tym właśnie okresie często wykorzystuje świeże warzywa np. rukolę i różnego rodzaju sałaty dostępne na rynku.
– Staram się również kupować warzywa od lokalnych ogrodników. Potrawy oparte na warzywach są lekkie i sycące. W kuchni staram się nie używać tłuszczy nasyconych, w zamian wykorzystuję oliwę z oliwek – tłumaczy.
Większość naszych bohaterek pytamy o inspirację… Skąd one się biorą. Sylwia, gotując opiera się na prostej polskiej zasadzie – na metodzie prób i błędów eksperymentując, łącząc różne produkty vege z serami i mięsami z dodatkiem aromatu ziół i przypraw jak również suszonych śliwek, żurawiny, orzechów, produktów bogatych w duże podłoża błonnika.
– Nie jest tajemnicą, że moją ulubioną potrawą jest ryba grillowana. To danie, które nigdy mi się nie przeje. Osobiście ograniczam spożywanie mięsa, a w mojej diecie królują potrawy rybne, jak i sery. Mięsa z chęcią oczywiście też przyrządzam dla mojej rodziny. Ale o tym już w kolejnej części – powiedziała kończąc.
Pstrąg z grilla z ziemniakami pieczonymi
Składniki:
– 2 świeże pstrągi
– 2 łyżki masła
– 1/4 pęczka koperku
– 1/4 pęczka natki pietruszki
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 1 łyżka cytryny
– sól morska świeżo zmielona
– czarny pieprz świeżo zmielony
– 2 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie 1. Pstrągi umyć i oczyścić. Osuszyć na ręczniku papierowym. Ponacinać z obydwu stron i skropić olejem. Natrzeć solą morską i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie miękkie masło utrzeć z posiekanymi ziołami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ryby nafaszerować masłem i skropić skórę sokiem z cytryny. Ułożyć na kratkach do grillowania ryb i grillować nad rozgrzanym żarem z obu stron do miękkości i zarumienienie ok. 20-30 minut. Podawać z lekką sałatką i plastrami ziemniaków pieczonych.
Pasta jajeczna FIT klasyczna
Składniki:
– 2 jajka ugotowane na twardo,
– 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 0%,
– łyżeczka musztardy Dijon,
– garść szczypiorku,
– świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania: Pokrój jaja w kostkę. Wymieszaj jogurt z musztardą. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj jajka z sosem i szczypiorkiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Fit pasta jajeczna z tuńczykiem
Składniki:
– puszka tuńczyka z wody,
– 2 jajka,
– pół czerwonej papryki,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– łyżeczka kaparów.
Sposób przygotowania: Posiekaj jajka w kostkę. Tuńczyka odcedź i rozdziel na mniejsze kawałki. Paprykę posiekaj w drobną kostkę. Kapary także pokrój drobno. Wymieszaj jajka z tuńczykiem, papryką i kaparami. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj dokładnie.
Babeczki
– Składniki: (około 30 małych babeczek)
– 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki – 315g; zwyklej około 240g)
– 1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
– 1 szczypta soli
– 120g masła
– 2 żółtka Ponadto: masło do wysmarowania foremek.
Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi – nie co większe od średnicy foremki. (Można użyć szklanki.) Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek. (Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.) Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce – tym razem około 30 minut. Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem. Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach. (Powinny być rumiane.) Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Sałatka serem smażonym
Składniki:
– sałata lodowa,
– rukola,
– pomidor koktajlowy,
– zielony ogórek,
– orzechy włoskie,
– śliwka suszona,
– żurawina,
– papryka czerwona,
– cebula,
– ser camembert,
– oliwa z oliwek zielonych ,
– pieprz czarny sól jodowana.
Wykonanie: sałatę rozdrabniamy na drobne kawałki pomidory kroimy na połówki, paprykę w kostkę . Wszystkie warzywa razem mieszamy doprawiamy solą ,pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek . Ser kroimy w małe kawałki i pieczemy na patelni pod przykryciem do zarumienienia . Następnie dodajemy do sałatki Wszystko razem mieszając .