• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
sobota, 2 lipca 2022 18:28
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

Im w kuchni trudniejsze zadanie, tym większe wyzwanie

przez Dorota Rosadowska
2022-02-25
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Im w kuchni trudniejsze zadanie, tym większe wyzwanie
480
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Wioletty Świątek cz. 1

 

O tym, co innowacyjnego wprowadziła do swojej kuchni, o pomysłach i pasji do gotowania tym razem opowie Wioletta Świątek z Gółkowa.

Z pewnością jest to osoba, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Im trudniejsze zadanie, tym większe wyzwanie. I o to w kuchni chodzi, by gotować z pasją, nie bać się nowości, a trudność w przygotowaniu rekompensować zdobytą wiedzą. – Nigdy nie kryłam się z tym, że kulinaria to moja pasja, tutaj mogę się odstresować, otworzyć i wyżyć! Nigdy nie było dla nie nie udanych przepisów, tylko, te, które niezbyt zasmakowały. Ale szybko trafiały do kosza, a te zastępowałam już udanymi, które na stałe zagościły w moim rodzinnym menu – mówi nam na początku spotkania.

Zapytana o to jaką kuchnię preferuje, praktycznie bez zastanowienia odpowiada, że jeśli są to domownicy, to raczej jest to kuchnia tradycyjna. Kiedy natomiast zbliża się uroczystość domowa lub też z wizytą zapowiadają się znajomi, inspiruje i tworzy. – Ja po prostu lubię urozmaicenie w kuchni, wtedy wiem, że coś się dzieje. Czy coś zmieniło się od naszego ostatniego spotkania? Myślę, że sporo, bo sporo pojawiło się nowych potraw, do których musiałam się jakby… bardziej przyłożyć, wykazać. Kiedy pojawiła się propozycja ugotowania potraw dla Prymasa Polski, od razu przyjęłam to wyzwanie, choć teraz przyznam, że to było dla mnie niesamowite wyzwanie, duży stres, czy na pewno sprostam temu zadaniu. Jednym z dań miały być przystawki i na tym skupiłam się najbardziej. Chciałam postawić na prostotę, ale też na innowację. Postanowiłam wykorzystać ciasto francuskie i połączyć je z łososiem. Uważam, że był to najlepszy i bardzo trafny wybór – dodaje.

Wspomniane ciasto francuskie  jest zdecydowanie tym, które może oczarować każdego. Czy na słodko czy na słono, zawsze zachwyca. – Myślę, że jego prostota działa tylko na plus. Trzeba jedynie przestrzegać jednej, podstawowej zasady – piec je w wysokiej temperaturze niezbyt długo. A dodatki możemy komponować według uznania. Uważam, że połączenie go z plastrami wędzonego łososia  i białym serkiem jest czymś naprawdę wyśmienitym. Podobnie przekonałam się do łososia, który jest bardzo wdzięczną rybą, z której można wyczarować prawdziwie smakowite dzieła. Uważam, że najlepiej smakuje ze wspomnianym ciastem francuskim lub na ciepło  z pastą pesto z pomidorkami zapiekany w piekarniku albo pod pierzynką majonezową. Te potrawy to z pewnością unowocześnienie mojej kuchni. Bo jak już wspomniałam wcześniej gotowanie jest dla mnie formą relaksu. Pasją tą zaraziłam moje dzieci i to poniekąd podwójnie cieszy – tłumaczy.

 

Przystawka łosoś na cieście francuskim

Składniki:

– płat ciasta francuskiego,

– opakowanie łososia wędzonego na zimno,

– serek kremowy ja używam Almette ogórkowo ziołowego,

– kilka oliwek,

– kilka pomidorków koktajlowych,

koperek.

Wykonanie: ciasto francuskie podzielić na 8 równych części w 4 częściach na środku wyciąć kółka. Na kawałek bez oczka nałożyć ciasto z oczkiem, przy pomocy widelca skleić obie części ze sobą. Przygotowane ciasteczka piec w tem 180 C (góra-dół) ok 15min. Po wyciągnięciu ciastek łyżeczką spłaszczyć środek (kółeczko). Na środek nałożyć serek, na nim kawałek łososia, połówkę pomidora i oliwki, wszystko posypać pokrojonym drobno koperkiem.

 

Sałatka z brokułem

Składniki:

– większy brokuł,

– 4 jajka ugotowane na twardo,

– pomidorki koktajlowe,

– sól, pieprz,

– garść natki pietruszki.

Sos czosnkowy – 1łyżka majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, mały ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny,szczypta soli. Zaczynamy od ugotowania brokuł i jajek. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok 8min, jajka na twardo. Sos wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na talerzu, półmisku lub miseczce układamy przemiennie przestudzone różdżki brokuła, ćwiartki jajka i połówki pomidorów. Wszystko polewamy przygotowanym sosem czosnkowym. Na koniec posypujemy pokrojoną nacią pietruszki. Sałatka ładnie się prezentuje, jest szybka w wykonaniu.

Poprzedni

Duch walki nas nie opuszczał…

Następny

Musical na Dzień Kobiet

Zobacz także

W kuchni zawsze gotuje z pomysłem
Kulinaria Słupeckie

W kuchni zawsze gotuje z pomysłem

2022-06-30
217
Gotowanie jest jej prawdziwą pasją
Kulinaria Słupeckie

Gotowanie jest jej prawdziwą pasją

2022-06-19
417
Kuchnia nie musi być zawsze tylko… tradycyjna
Kulinaria Słupeckie

Kuchnia nie musi być zawsze tylko… tradycyjna

2022-05-10
458
Wielkanoc również może być inspiracją
Kulinaria Słupeckie

Wielkanoc również może być inspiracją

2022-04-27
332
Następny
Musical na Dzień Kobiet

Musical na Dzień Kobiet

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Ogłoszenia promowane

Nieruchomości | Sprzedam nieruchomość
Sprzedam mieszkanie w Poznaniu
Inne
Dodaj ogłoszenie

Kurier Słupecki

KUP WYDANIE ONLINE!

Komentarze

  • Anonim - Nie prędkość była przyczyną. Jest wyrok ws. śmiertelnego wypadku
  • TeDi - Wracają dożynki powiatowe. Wystąpią gwiazdy disco polo
  • realista - Nie prędkość była przyczyną. Jest wyrok ws. śmiertelnego wypadku
  • Tomasz - Jutro zacznie posługę w Zagórowie
  • Obiektywny - Nie prędkość była przyczyną. Jest wyrok ws. śmiertelnego wypadku
  • Antypartia - Czy polityka ciepłej wody w kranie jest słuszna?
  • Czesio - Nie prędkość była przyczyną. Jest wyrok ws. śmiertelnego wypadku
  • E.Z - Salon fryzjerski świętował ćwierćwiecze
  • wujek - Jutro zacznie posługę w Zagórowie
  • Strumyk - Nie prędkość była przyczyną. Jest wyrok ws. śmiertelnego wypadku

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?