O wykorzystaniu warzyw w codziennej diecie i podaniu ich w wersji fit tym razem naszym czytelnikom opowie Marta Łuczak.
Z pewnością jest osobą, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Często sięga po nowości, bardzo często te… zdrowe nowości. Zawsze marzyła, żeby założyć swoją własną pracownię z domowymi wypiekami. Takimi bez sztucznych dodatków… Jej pomysły i wypieki można zobaczyć na Facebooku i Inastagramie pt: Domowa Cukierenka Marty.
– Teraz, w okresie jesiennym w mojej kuchni wykorzystuję dary jesieni. To właśnie z nich powstają sycące potrawy, treściwe zupy i lecza. Ale także uwielbiane przeze mnie ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców – mówi.
Zapytana o jesienne inspiracje odpowiada, że w tej materii wspomaga się głownie internetem, ale często zdarza się tak, że potrawy powstają z tego co akurat jest w lodówce. – Nie lubię nic wyrzucać. Nie lubię jak coś się marnuje. Uważam, że kuchnia jesienna powinna być bogata w dania sycące, rozgrzewające, dodające nam sporo potrzebnej w tym czasie energii. Moimi ulubionymi jesiennymi potrawami są oczywiście desery. Szarlotki, ciasta z dynią, śliwkami z wykorzystaniem owoców i warzyw. Myślę, że nieco ekstremalnymi warzywami, które dodaję do ciasto to dynia i buraczki. Warto się do nich przekonać – dodaje.
Burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza je betalainom – tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Natomiast dynia powszechnie kojarzona jest jako symbol Halloween, ale jako składnik pożywienia często jest niedoceniana. Dlaczego warto jeść dynię? Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9). Zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
Puszysty jabłecznik
Składniki:
*1kg jabłek
*2 łyżki masła
*4 łyżki cukru
*1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie: Jabłka pokroić, na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, cukier, cynamon i smażyć ok 10 minut. Wystudzić *250g masła *200g cukru *5 jaj *150g mąki pszennej *150g mąki ziemniaczanej *1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku, wymieszane mąki z proszkiem. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem, wylać pół ciasta, rozłożyć jabłka i przykryć resztą ciasta. Piec w 180 °C do suchego patyczka.
Fit ciasto dyniowe
Składniki:
*2 jaja
*100g masła
*200g puree z dyni
*50g miodu lub cukru
*100g mąki pełnoziarnistej
*50g mąki koksowej
*po 1 łyżeczek sody, proszku do pieczenia, cynamonu
*garść orzechów i żurawiny.
Wykonanie: Masło rozpuścić i przestudzić , pozostałe składniki oprócz orzechów i żurawiny zmiksować, dodać masło i na koniec wsypać bakalie. Piec 180°C do suchego patyczka