• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
poniedziałek, 15 sierpnia 2022 05:27
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

Kuchnia to obowiązek i pasja, którą uwielbia

przez Dorota Rosadowska
2021-10-12
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Kuchnia to obowiązek i pasja, którą uwielbia
785
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Aleksandry Marszewskiej cz. 2

 

O tym, co gotować i jak wcielić ciekawe przepisy do codziennego menu w kolejnej części  spotkania kulinarnego opowie Aleksandra Marszewska z Zagórowa.

Ostatnio wspomniała, że kuchnia to przyjemny, codzienny obowiązek, a w gruncie rzeczy to nawet pasja, którą uwielbia. Gotuje prosto, ale smakowicie, wyszukując zdrowych przepisów.  – Lubię nowości, lubię odkrywanie kuchni, jednak są święta i przepisy, których się trzymam. W naszym rodzinno – świątecznym menu zapisały się z pewnością pierniczki i mazurki, które są tradycją. Historia pieczonych przeze mnie  wspomnianych pierniczków zaczęła się tak naprawdę u teściowej, która przygotowywała je perfekcyjnie. Kiedyś poprosiłam o przepis. I tak właśnie stało się, że od ponad dekady w okresie Świąt Bożego Narodzenia królują u nas. Podobnie historia zarysowała się z wielkanocnymi mazurkami. Tutaj z kolei mistrzynią ich przygotowywania okazała się  moja siostra. To właśnie dzięki jej przepisom na stałe znalazły miejsce w naszej kuchni – powiedziała.

A jak wygląda kuchnia jesienna pani Oli? Tutaj zdecydowanie królują sałatki i surówki, by w okresie przeziębień organizm otrzymywał jak największą dawkę witamin. – To bardzo ważne jesienią. To jest moja dziedzina w kuchni, dołączając do tego desery, którą spełniam się w kuchni. Jesień to również sezon typowo grzybowy… Ku zaskoczeniu muszę przyznać, że uwielbiamy rodzinne wyprawy na grzyby, jednak dodam szczerze, że typowych potraw z grzybów w mojej kuchni przygotowuję bardzo mało. Jedyne co, to pierogi z kapustą i grzybami na Święta Bożego Narodzenia. Wtedy w ich przygotowywaniu zawsze towarzyszy mi najmłodszy syn Julian – tłumaczy pani Ola.

Ponadto,  słodycze w domu pani Oli zamieniane są na świeże warzywa i owoce.  Całorocznie, a głównie jesienią domownicy piją dużo zdrowych soków, z marchwi i jabłka, z marchwi, jabłka i buraka czy z selera naciowego, jabłka, imbiru i jarmużu. – Nie każdy jest przekonany do smaku tego ostatniego produktu. A szkoda. Bowiem wielu wie, że jarmuż ma nieco goryczkowy smak, jednak przygotowując sok i dodając jabłko, smak goryczki mija – dodaje pani Ola.

Mazurek

Składniki:

– 35 dkg masła

– 12 dkg cukru

– 12 dkg migdałów

– 6 jaja

– 37 dkg mąki

– szczypta soli

– Skórka pomarańczowa

Wykonanie: 5 jajek ugotować na twardo wykorzystujemy żółtka. Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka przetarte przez sitko oraz jedno surowe żółtko dodać migdały drobno posiekane. Do masy dodać mąkę i sól odstawić na jedną godzinę do lodówki. Piec 30 minut 1 do 1,5 cm ciasto. Udekorować polewą i bakaliami.

Pierniczki

Składniki:

– 1,5 kg mąki

– 50 dkg miodu

– 50 dkg cukru

– 50 dkg margaryny

– 6 jaj

– 3 łyżki kakao

– 2 łyżeczki amoniaku

– 2 paczki przyprawy do piernika

– 3 łyżki kawy (naparu).

Wykonanie: Margarynę rozpuścić dodać miód. Z połowy cukru zrobić karmel dodać ostrożnie napar z kawy połączyć z miodem i margaryną. Jaja ubić z drugą połowę cukru. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki że sobą połączyć. Ciasto bardzo dobrze wyrobić zostawić w chłodnym miejscu na dwa dni. Wykrawać pierniki na grubość około 5 mm pięć 8 minut w 200°C.

DR.
Poprzedni

Zenon Węgrzeniejewski

Następny

W ośrodku mają własną łąkę. Powstała w piwnicy

Zobacz także

W kuchni przydaje się kreatywność
Kulinaria Słupeckie

W kuchni przydaje się kreatywność

2022-07-27
647
Mięso… nawet latem jest smakowite
Kulinaria Słupeckie

Mięso… nawet latem jest smakowite

2022-07-26
409
W kuchni zawsze gotuje z pomysłem
Kulinaria Słupeckie

W kuchni zawsze gotuje z pomysłem

2022-06-30
533
Gotowanie jest jej prawdziwą pasją
Kulinaria Słupeckie

Gotowanie jest jej prawdziwą pasją

2022-06-19
656
Następny
W ośrodku mają własną łąkę. Powstała w piwnicy

W ośrodku mają własną łąkę. Powstała w piwnicy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Ogłoszenia promowane

Oferuję usługi
Kamery - Monitoring - darmowa wycena, gwarancja 36
Motoryzacyjne | Kupię pojazd
AUTO ZŁOMOWANIE
Nieruchomości | Sprzedam nieruchomość
Sprzedam mieszkanie w Poznaniu
Inne
Dodaj ogłoszenie

Kurier Słupecki

KUP WYDANIE ONLINE!

Komentarze

  • Edzia - Oznakuj swój rower
  • ja - „Aż strach przechodzić na tej ulicy przez pasy”
  • Kurdupel - „Aż strach przechodzić na tej ulicy przez pasy”
  • realista - Tragedia niedaleko Słupcy. Mężczyzna nie żyje
  • realista - Tragedia niedaleko Słupcy. Mężczyzna nie żyje
  • ekonomista - „Aż strach przechodzić na tej ulicy przez pasy”
  • kierowca - „Aż strach przechodzić na tej ulicy przez pasy”
  • Eduardo - Chcą utworzyć miejsca parkingowe przy Gajowej
  • Rafał W. - „Aż strach przechodzić na tej ulicy przez pasy”
  • OLO - Tragedia niedaleko Słupcy. Mężczyzna nie żyje

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?