W kuchni Agnieszki Filipczak cz. 2
O tym, jak w lato wygląda jej codzienna kuchnia oraz o smakołykach, które często wychodzą spod jej ręki w kolejnej części opowiada Agnieszka Filipczak z Zagórowa.
W kuchni jest i tradycjonalistką i osobą, która nowości bardzo chętnie przyswaja. Oczywiście, jak nadmienia większy sentyment ma do tradycji kulinarnych, również tych, wyniesionych prosto z domu. Zapytana przez nas o ulubioną potrawę mięsną w okresie letnim, bez zastanowienia odpowiada, że są to gołąbki. – Po prostu je uwielbiamy, szczególnie o tej porze roku! Właśnie, najlepiej smakują latem, gdy jest młoda kapusta. Ale zimą też często je przygotowuję… jedynie dłużej gotuję kapustę. Szczerze mówiąc nie mam na nie jakiegoś specjalnego przepisu. Wszystko zależy od ilości i jakości przypraw – tłumaczy Agnieszka.
Jeśli chodzi o inne letnie potrawy mięsne, to… – Bardzo lubimy pyzy nadziewane mięsem mielonym, papryką, pieczarkami i zapiekane w piekarniku albo cukinię, również z mielonym mięskiem nadziewane. Nadziewam także papryki mięsem mielonym, pieczarkami, cebulką, i zapiekam. Uwielbiamy te potrawy (oczywiście są warzywa) ponieważ przy cukrzycy, tarczycy i haszimoto warzywa to podstawa co najmniej 400 g. Dziennie. Jeśli natomiast chodzi o to słodsze oblicze kuchni to piekę też rogaliki w 5 minut, babeczki, rurki, ciasteczka i bawię się w kuchni np z kwadratu ciasta robię ruloniki nadziewane, albo różyczki.. Wymyślam jak mi czas pozwala. Fajnym pomysłem na szybie letnie danie na szybko są .placuszki bananowe. Robi je już cała moja rodzina. Spróbowali u mnie i przepis rozszedł się po rodzinie błyskawicznie. Są idealne przy cukrzycy i gdy ktoś dba o linię – powiedziała kończąc Agnieszka
GOŁĄBKI
Składniki:
– 1 kg mięsa mielonego,
– 2 torebki ryżu (ugotować ryż al dente),
– dwie łyżeczki przecieru pomidorowego ,
– sól, pieprz, trochę przyprawy do wieprzowiny,
– czosnek 1 ząbek.
Wykonanie: Wszystko wyrobić. Kapustę sparzyć we wrzątku z wegetą i owijać kulki mięsa w liście kapusty. Potem ja na tej wodzie z kapusty duszę pół godziny gołąbki i po tym czasie odlewam wodę do innego garnka i robię sos pomidorowy. Czyli. Dodaje koncentrat pomidorowy, czosnek i jak się zagotuje zaklepuje woda ze śmietanka i mąka. Doprawiam do smaku pieprzem i solą.
BABECZKI
Składniki:
– 4,5 szklanki mąki pszennej,
– pół szklanki cukru pudru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 4 żółtka i 2 całe jajka,
– jedna i pół kostki masła.
Wykonanie: Wszystko zagnieść. Nasmarowane masłem foremki wykleić brzegi i spod. Piec 15 minut. Nadziewać śmietaną kremówką z serkiem mascarpone na wierzch owoce lub według uznania co kto lubi np budyń może być, same owoce i czekolada można kombinować.
PLACUSZKI BANANOWE
Składniki:
– 1 jajko,
– 1 banan dojrzały,
– jogurt naturalny 2,5 łyżki,
– mąka pełnoziarnista 50g,
– pół łyżeczki oliwy.
Wykonanie: Jajka wbić do pojemnika i roztrzepać. Banana pognieść i dodać do jajek. Dodać jogurt, czubata łyżkę mąki pełnoziarnistej, szczyptę sody i pół łyżeczki oliwy. Zamieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wstyd przyznawać się publicznie, że lubi się mięso i często je jada. To tzw. „mięso” to zwłoki niewinnych, czujących ból i strach istot, które zostały zamordowane w imię czyichś egoistycznych zachcianek.
idź na szczaw !!!