W kuchni Eweliny Adamkiewicz
O tym, co smakowitego wcielić do swojej codziennej diety, o pasji gotowania i inspiracjach tym razem opowie pochodząca ze Strzałkowa, obecnie mieszkająca w Gnieźnie, Ewelina Adamkiewicz.
Nie jest wcale tajemnicą, że gotuje smacznie, prosto i przede wszystkim zdrowo. W swoim codziennym menu dużą uwagę zwraca na to jak gotuje i z jakich produktów. – W sumie nie mogę powiedzieć jaką kuchnię prowadzę, bo raczej mieszam tradycję z nowoczesnością. W większości jest to zdrowa kuchnia i raczej się tego trzymam – mówi nam na początku spotkania.
Zapytana jakich produktów raczej w kuchni używa, bez zastanowienia odpowiada, że zwraca na pewno uwagę na ilość soli w potrawach. Co do przypraw, to używa niewielką ilość soli. – Raczej zamieniam na morską i himalajską. Zawsze u mnie w domu muszą być przyprawy i zawsze nimi musi pachnieć. Jest to pieprz, kurkuma, przyprawa do ryb, oregano i słodka papryka, a reszta może nie istnieć – dodaje.
Gotowanie dla naszej bohaterki jest na pewno pasją. – Lubię gotować, a jeszcze bardziej, gdy ktoś mówi, że coś pysznego zrobiłam, wtedy dostaję skrzydeł i kombinuję więcej i z paru przepisów wymyślam jeden. To jest naprawdę fantastyczne i ciekawe – tłumaczy.
Jej przygoda z gotowaniem zaczęła się od młodych lat. Podpatrywała wówczas, co mama robi smakowitego w kuchni i też trochę nauczyła się od Babci. – Starałam się robić dania pod jej smaki, to były młode lata, ale tego smaku się nie zapomina. Dwa lata temu przeszłam na zdrowe nawyki. Dużo składników odżywczych zamieniam, np. mąkę używam tylko orkiszową, a biały cukier zamieniam na trzcinowy lub erytrol. Lubię dania obiadowe i słodsze również, bo kto ich nie lubi… A jak wyglądają moje kulinarne inspiracje? Zapewne we wszystkich kuchniach świata istnieją pomysły na to jak wykorzystać resztki, które zostały z poprzednich dni. Można z nich również przyrządzić pyszne dania, np. omlety dania na obiad i zapiekanki. Pysznie, zdrowo, kolorowo. Najważniejsze, że jest pomysł… Reszta potoczy się sama – mówi, kończąc.
Faszerowane udka
Składniki:
– 4 udka z kurczaka,
– 1 cebula,
– 0,5 kg pieczarek,
– 100 g startego żółtego sera,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
– olej do smażenia,
– przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, majeranek.
Wykonanie: Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, cebulę również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć do zeszklenia cebulę, a potem dodać pieczarki i lekko posolić. Smażyć na mocnym ogniu do zarumienienia się. Odstawić do przestudzenia, dodać ser i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Z mięsa wyjąć kości. Rozbić lekko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i paprykami. Udka rozłożyć płasko na talerzu wewnętrzną stroną do góry, nałożyć farsz i zawinąć w roladkę. Roladki układać w naczyniu do pieczenia posmarowanym olejem. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu. Po godzinie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 15-20 minut do zarumienienia się.
Coś zdrowego do kawy
Składniki:
– 6 jaj,
– 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej,
– 1 banan,
– 2 jabłka,
– 3 marchewki,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– 2 łyżki kakao,
– 2 miarki odżywki białkowej,
– 1,5 łyżeczki cynamonu,
– 4 łyżki orzechów nerkowca,
– 4 łyżki słodziwa.
Wykonanie: Nasmarować foremkę tłuszczem. Fasolę wyłożyć na sitko i przepłukać wodą. Kolejno zblenować fasolę, banana, jaja, kakao, cynamon, odżywkę, olej i słodziwo. Obrać marchewkę i jabłko, a następnie zetrzeć na dużych oczkach. Wymieszać wszystkie składniki łyżką. Wlać masę do keksówki, a następnie na wierzchu ułożyć orzechy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ciasto przez około 50-60 minut.
Fritata z warzywami
Składniki:
– 5 dużych jajek,
– cebula,
– kilka pieczarek,
– średnia marchewka,
– pół cukinii,
– garść liści szpinaku,
– sól, pieprz,
– łyżka oleju kokosowego.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej kokosowy, usmażyć posiekaną cebulkę, dodać pieczarki i całość smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, cukinię oraz liście szpinaku, podlać całość wodą i dusić około 7 minut. Jajka wbić do dużej miski, roztrzepać, doprawić solą i pieprzem, masę jajeczną wlać na patelnię z warzywami. Przykryć całość i smażyć do ścięcia się jajek pod przykryciem.