• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
środa, 1 lutego 2023 04:47
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

„Nigdy kuchnia nie może być nudna”

przez Dorota Rosadowska
2022-11-26
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
„Nigdy kuchnia nie może być nudna”
983
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Doroty Staszak cz. 1

 

O tym, co lubi gotować, o swojej pasji i nowoczesnym prowadzeniu kuchni tym razem opowie Dorota Staszak ze Strzałkowa.

„Nigdy kuchnia nie może być nudna”… – tę zasadę wyznaje nasza kolejna bohaterka. Z wykształcenia jest fryzjerką. Praktycznie od dziecka pracuje ze swoją mamą Wiesławą. Obie prowadzą zakład fryzjerski na ulicy Kopernika w Słupcy. To jest jej największa pasja. Kiedy jednak klientów już nie ma i wraca po pracy do domu, często jej miejsce do odpoczynku jest właśnie kuchnia.  – To dla mnie nie tylko pomieszczenie. Tutaj lubię tworzyć swoje małe dzieła kulinarne – mówi nam na początku rozmowy.

Zapytana o to, kiedy dokładnie zaczęła gotować, wspomina już dzieciństwo.  – Byłam jeszcze dzieckiem, kiedy zaczęłam pomagać mamie w kuchni. Potem swoich sił próbowałam już samodzielnie, oczywiście z różnymi skutkami – śmieje się Dorota. Nadmienia, że podobnie jak innym paniom domu zdarzały jej się gafy kulinarne – przesolone mięsko czy przypalone ziemniaki. – Ale kuchnia i gotowanie mają to do siebie, że nie możesz się zniechęcać niepowodzeniami. Jedno nie wyszło, to gotujesz drugie – dodaje.

Dorota w kuchni lubi tradycję. Niedzielny rosół i kotlet schabowy to obowiązkowe potrawy w jej kuchni już od lat.

– Jednak ja lubię duże urozmaicenie w kuchni, eksperymentowanie, poznawanie nowych kulinarnych smaków kultur. Moją ulubioną kuchnią jest włoska i… azjatycka. Tutaj wachlarz potraw jest dopiero bogaty. Smak sezamu, sosu sojowego, makaronu ryżowego, curry jest niesamowity. Najbardziej z tamtejszej kuchni lubię Pad Thai. To danie kuchni tajskiej, składające się z makaronu ryżowego, jajek, kurczaka, krewetek i sosu. Sos do pad thai zawiera wszystkie smaki oprócz gorzkiego – sos składa się z sosu rybnego, pasty z tamaryndowca, połączonych w równych proporcjach. W Tajlandii pad thai jest daniem street food, ale dzięki swoim walorom smakowym znany i serwowany jest na całym świecie. Kolejnym składnikiem do którego się przekonałam to tofu (ser sojowy). Nieodłączny składnik kuchni azjatyckiej, który można wykorzystać w formie naturalnej na przykład do sałatek, jak również w formie pieczonej , podawany na ciepło z makaronem i innymi potrawami. Niektórzy twierdzą, że tofu to ser bez smaku – z czym kompletnie nie mogę się zgodzić. Ser sojowy, o  dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i zieleniami, przyjmując ich smak i aromat, co charakteryzuje go naprawdę smacznym – dodała Dorota.

Na dalszą część kulinarnego spotkania z mieszkanką Strzałkowa zapraszamy w przyszłym tygodniu.

Hamburgery

Składniki:

– mięso wołowe,

– sól ,pieprz, kucharek,

– 1 łyżka majonezu,

– 1 łyżka musztardy,

– 1 łyżka ketchupu,

– oliwa.

Wykonanie: Mięsko przyprawiamy, formujemy płaskie kotleciki i pieczemy na patelni do miękkości. Na hamburgera nakładamy sos to jest : majonez , miód , ketchup jogurt naturalny , czosnek sól pieprz, sałata rzymska,  ogórek konserwowy, pomidor czerwona cebula i ser, polewamy sosem.

Pad Thai z kurczakiem

Składniki:

– 220g makaronu ryżowego,

– gorąca woda do zalania makaronu,

– 3 łyżki oleju arachidowego,

– 40g orzeszków ziemnych,

– 1 łyżka cukru trzcinowego,

– 1 łyżka sosu rybnego,

– 4-5 łyżek sosu sojowego,

– 2 łyżki pasty z tamaryndowca,

– 170g wody,

– 1 łyżeczka chilli,

– 80 g marchewki pokrojonej w kawałki,

– 60g cebuli szalotki pokrojonej na 3 cm kawałki,

– 2 ząbki czosnku,

– 200g filetów z piersi kurczaka.

Wykonanie: Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie i zostaw na ok. 30 minut. Składniki na sos wymieszaj.Pierś z kurczaka pokrój w dość małe kawałki i wymieszaj z sosem sojowym.Szalotkę, czosnek posiekaj.W woku lub na patelni rozgrzej olej,  podsmaż pierś z kurczaka. Kiedy kurczak będzie usmażony, odłóż ją na bok. Na koniec do woka daj posiekaną szalotkę, czosnek. Podsmaż i jeśli to konieczne, dodaj trochę oleju.Następnie dodaj część przygotowanego sosu (ok. 2/3 całości) oraz namoczony makaron ryżowy. Całość podsmażaj do miękkości makaronu, co jakiś czas mieszając. Jeśli makaron będzie zbyt suchy, dodaj trochę wody. Do miękkiego makaronu dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka, a także posiekaną zieloną cebulkę. Podsmażaj jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej sosu. Posyp kiełkami, na koniec dodać ugotowane (nieco miękkie jajko), wyjmij ze skorupki , przekrój na połowę  i ułóż na potrawie.

DR.
Poprzedni

Koncert solistów „Przyjaźń to wielkie drzewo”

Następny

Kamena Rally Team w Rajdzie Barbórka

Zobacz także

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze
Kulinaria Słupeckie

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze

2023-01-30
237
Bo tradycja zawsze jest w modzie
Kulinaria Słupeckie

Bo tradycja zawsze jest w modzie

2023-01-30
142
Najmłodsi przygotowują święta
Kulinaria Słupeckie

Najmłodsi przygotowują święta

2022-12-29
113
W kuchni często improwizuje
Kulinaria Słupeckie

W kuchni często improwizuje

2022-12-21
1.3k
Następny
Kamena Rally Team w Rajdzie Barbórka

Kamena Rally Team w Rajdzie Barbórka

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • Anonim - Ksiądz Kneblewski znowu szokuje. Porównał WOŚP do nazistowskiej propagandy?
  • Anonim - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Doktor Quinn - Ksiądz Kneblewski znowu szokuje. Porównał WOŚP do nazistowskiej propagandy?
  • Gość - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • ZEGAR - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Olek - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Sąsiad - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • OLO - Ksiądz Kneblewski znowu szokuje. Porównał WOŚP do nazistowskiej propagandy?
  • UWAGA - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Cenzor - Pół miliarda na inwestycje. Powiat podziękował za wsparcie

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?