• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
niedziela, 4 czerwca 2023 19:25
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

„Obojętnie jak, zawsze lubię gotować” 

przez Dorota Rosadowska
2023-03-22
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
„Obojętnie jak, zawsze lubię gotować” 
1.1k
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Ani Szymańskiej

 

O tym co smakowitego gotuje późną zimą i wczesną wiosną, o pączkach, nie tylko tych tradycyjnych i nie tylko wypiekanych w Tłusty Czwartek  opowie Ania Szymańska ze Sługocina.

Jak mówi na początku spotkania, w kuchni nie zawsze i nie do końca jest tradycjonalistka.  – Uważam, że czasem nieco można złamać stereotypy, czyli na przykład wypiekać pączki, nie tylko z racji Tłustego Czwartku. Co mnie zainspirowało do upieczenia tych… niecodziennych?  Przede wszystkim chciałam zrobić paczki, tylko wiadomo drożdżowe są pracochłonne, a przy trojce dzieci ciężko o wolny czas. Więc inspiracji poszukałam… oczywiście posiłkując się internetem, co często robię. Tym razem zrobiłam pączki serowe z czekoladą. Szybko się robi, smaczne i smakują jak drożdżowe, a najważniejsze, że rodzinie bardzo smakowało – mówi Ania.

Zapiekana o to, co jeszcze słodkiego wypieka na tłuszczu, odpowiada, że zdecydowanie są to faworki czy  oponki. Smaczne też są racuchy.

– Szczerze mówiąc nie wyodrębniam kuchni i gotowania w taki sposób czy lubię gotować bardziej na słodko czy na słono. Po prostu przychodzi nowy dzień i pojawiają się pomysły. Obojętnie jak, zawsze lubię gotować. Zawsze miałam dobra rękę to potraw mięsnych, zup itd. a słodkości, zwłaszcza torty zaczęłam robić od niedawna. Zainspirowały mnie oczywiście  różne grupy kulinarne, gdzie można zdobyć nowe doświadczenie, nauczyć się czegoś nowego. A teraz? Zbliża się moja ulubiona pora roku, więc pora na desery z galaretką i owocami, ptasie mleczko, sernik na zimno z truskawkami czy truskawki z bitą śmietaną – dodaje.

W tym okresie w kuchni naszej bohaterki na  pewno będzie królowało ciasto na maślance z rabarbarem. I jak dodaje, lubi, nie tylko wiosną i latem torty na zimno. Dodatki do nich to przede wszystkim owoce, galaretka, masa serowa albo ptasie mleczko. A na spód biszkopty, pepitki albo sucharki rozdrobnione i wymieszane z czekoladą nutellą.

– A wielkanocne plany?  U nas to raczej tradycja. Na pewno będzie sernik, babka majonezowa, mazurek. Jeśli o inne potrawy nie słodkie to przede wszystkim pasztet, tradycyjna sałatka warzywna. Tego też nie mogę się doczekać – powiedziała kończąc.

 

Pączki z czekoladą

Składniki:

– 500g mąki pszennej,

– 500g twarogu mielonego  białego półtłustego,

– 1/2 szklanki cukru,

– 2 jajka,

– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,

– 1 czubata łyżeczka sody,

– opakowanie cukru waniliowego,

– 100g mlecznej czekolady.

Dodatkowo:

– 1,5l oleju do smażenia,

– cukier puder do posypania.

Wykonanie: Do sera dodajemy cukier, jaja, śmietanę, sodę, cukier waniliowy i mąkę.  Składniki mieszamy, a następnie zagniatamy. ciasto może trochę kleić się do rąk, jednak nie zaleca się dosypywania mąki, ponieważ pączki wyjdą twarde. Formujemy placuszek, nakładamy pokruszoną czekoladę i dobrze sklejamy formując kulkę. Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej. Smażymy pączki na złotobrązowy kolor. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smakowity serniczek na zimno

Wykonanie: Ser z wiadereczka miksuję ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem. Następnie dodaję rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Na spód formy układam biszkopty, pepitki albo pokruszone sucharki wymieszane z czekoladą nutellą. Wylewam masę serową, czekam do stężenia. Na wierzch układam owoce i zalewam tężejącą galaretką.

Smacznego!

Poprzedni

Piotr Wiechciński

Następny

„Mały sklep, a może dać człowiekowi  w życiu tyle radości”

Zobacz także

Maj to przede wszystkim grill – pod wszelką postacią!
Kulinaria Słupeckie

Maj to przede wszystkim grill – pod wszelką postacią!

2023-05-29
246
Z warzyw najbardziej lubią te… zielone!
Kulinaria Słupeckie

Z warzyw najbardziej lubią te… zielone

2023-05-28
358
Eko kuchnia i kulinarne pomysły na wiosenne gotowanie
Kulinaria Słupeckie

Eko kuchnia i kulinarne pomysły na wiosenne gotowanie

2023-04-28
632
„W gotowaniu całe życie się uczysz…”
Kulinaria Słupeckie

„W gotowaniu całe życie się uczysz…”

2023-04-27
374
Następny
„Mały sklep, a może dać człowiekowi  w życiu tyle radości”

"Mały sklep, a może dać człowiekowi  w życiu tyle radości"

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • Enka - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • Enka - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • myślący - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • Jachu - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • renataAnkaSłupczanka - Nie chcą wycinki drzew na słupeckim rynku
  • Primabalerina - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • Anonim - Nie chcą wycinki drzew na słupeckim rynku
  • Etam - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • Alan - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • wujek - Operacja „Rynek” rozpoczęta

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?