W kuchni Ani Szymańskiej
O tym co smakowitego gotuje późną zimą i wczesną wiosną, o pączkach, nie tylko tych tradycyjnych i nie tylko wypiekanych w Tłusty Czwartek opowie Ania Szymańska ze Sługocina.
Jak mówi na początku spotkania, w kuchni nie zawsze i nie do końca jest tradycjonalistka. – Uważam, że czasem nieco można złamać stereotypy, czyli na przykład wypiekać pączki, nie tylko z racji Tłustego Czwartku. Co mnie zainspirowało do upieczenia tych… niecodziennych? Przede wszystkim chciałam zrobić paczki, tylko wiadomo drożdżowe są pracochłonne, a przy trojce dzieci ciężko o wolny czas. Więc inspiracji poszukałam… oczywiście posiłkując się internetem, co często robię. Tym razem zrobiłam pączki serowe z czekoladą. Szybko się robi, smaczne i smakują jak drożdżowe, a najważniejsze, że rodzinie bardzo smakowało – mówi Ania.
Zapiekana o to, co jeszcze słodkiego wypieka na tłuszczu, odpowiada, że zdecydowanie są to faworki czy oponki. Smaczne też są racuchy.
– Szczerze mówiąc nie wyodrębniam kuchni i gotowania w taki sposób czy lubię gotować bardziej na słodko czy na słono. Po prostu przychodzi nowy dzień i pojawiają się pomysły. Obojętnie jak, zawsze lubię gotować. Zawsze miałam dobra rękę to potraw mięsnych, zup itd. a słodkości, zwłaszcza torty zaczęłam robić od niedawna. Zainspirowały mnie oczywiście różne grupy kulinarne, gdzie można zdobyć nowe doświadczenie, nauczyć się czegoś nowego. A teraz? Zbliża się moja ulubiona pora roku, więc pora na desery z galaretką i owocami, ptasie mleczko, sernik na zimno z truskawkami czy truskawki z bitą śmietaną – dodaje.
W tym okresie w kuchni naszej bohaterki na pewno będzie królowało ciasto na maślance z rabarbarem. I jak dodaje, lubi, nie tylko wiosną i latem torty na zimno. Dodatki do nich to przede wszystkim owoce, galaretka, masa serowa albo ptasie mleczko. A na spód biszkopty, pepitki albo sucharki rozdrobnione i wymieszane z czekoladą nutellą.
– A wielkanocne plany? U nas to raczej tradycja. Na pewno będzie sernik, babka majonezowa, mazurek. Jeśli o inne potrawy nie słodkie to przede wszystkim pasztet, tradycyjna sałatka warzywna. Tego też nie mogę się doczekać – powiedziała kończąc.
Pączki z czekoladą
Składniki:
– 500g mąki pszennej,
– 500g twarogu mielonego białego półtłustego,
– 1/2 szklanki cukru,
– 2 jajka,
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
– 1 czubata łyżeczka sody,
– opakowanie cukru waniliowego,
– 100g mlecznej czekolady.
Dodatkowo:
– 1,5l oleju do smażenia,
– cukier puder do posypania.
Wykonanie: Do sera dodajemy cukier, jaja, śmietanę, sodę, cukier waniliowy i mąkę. Składniki mieszamy, a następnie zagniatamy. ciasto może trochę kleić się do rąk, jednak nie zaleca się dosypywania mąki, ponieważ pączki wyjdą twarde. Formujemy placuszek, nakładamy pokruszoną czekoladę i dobrze sklejamy formując kulkę. Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej. Smażymy pączki na złotobrązowy kolor. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smakowity serniczek na zimno
Wykonanie: Ser z wiadereczka miksuję ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem. Następnie dodaję rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Na spód formy układam biszkopty, pepitki albo pokruszone sucharki wymieszane z czekoladą nutellą. Wylewam masę serową, czekam do stężenia. Na wierzch układam owoce i zalewam tężejącą galaretką.
Smacznego!