• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
piątek, 13 czerwca 2025 21:25
slupca.pl
dodaj ogłoszenie drobne
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Home Kulinaria Słupeckie

Słynne torty i oczy carycy, czyli bez monotonii w kuchni

przez Dorota Rosadowska
2019-10-12
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Słynne torty i oczy carycy, czyli bez monotonii w kuchni
7k
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Kulinaria z Wiolettą Prawucką

Dusza towarzystwa. Wesoła, sympatyczna, a przy tym mistrzyni gotowania – tak mówią o niej najbliźsi. W kuchni nie ma dla niej rzeczy trudnych… – Wszystko jest łatwe, jeśli wkłada się do tego całe serce. A największą nagrodą za gotowanie jest pochwała najbliższych – mówi mieszkanka Słupcy, Wioletta Prawucka, u której gościliśmy kilka dni temu.

Już na początku spotkania, kiedy zadaliśmy pytanie, kiedy tak naprawdę zaczęła się jej przygoda kulinarna z uśmiechem odpowiedziała, że zaczęła piec będąc jeszcze dzieckiem.

– Pewnego dnia, będąc uczennicą  IV klasy szkoły podstawowej postanowiłam upiec ciasto. Był to jabłecznik. Ciasto z pozoru proste, ale dla 11-latki było to  nie lada wyzwaniem. Kiedy wypiek się udał, wiedziałam już, że kuchnia będzie moją życiową pasją. Piekłam, piekłam i jeszcze raz piekłam. Nie raz w moim domu rodzinnym gościłam kilku, a czasem kilkunastu znajomych, którzy konsumowali moje wypieki mówiąc, że u Wiolki zawsze coś smakowitego się znajdzie. A tak naprawdę prawdziwe wyzwanie kulinarne miałam w wieku 14 lat, kiedy jedna ze znajomych poprosiła mnie o to, bym przygotowała tort na komunię jej brata! Zgodziłam się, jednak wiedziałam, że będzie to dla mnie duże wyzwanie. Tort okazał się strzałem w dziesiątkę – mówi z uśmiechem.

Tajniki gotowania naszej rozmówczyni przekazała mama Halina oraz babcia Regina. Obie były świetnymi kucharkami. Ich kuchnia była tradycyjną, jednak jak dodaje pani Wioletta i taka ma swoje zalety.  – Kto z nas nie lubi polskiego kotleta schabowego, rosołu, czy czerniny? Choć z tą trzecią  pozycją pewnego razu miałam spory problem. Kiedy mama kazała mi dokończyć czernicę zamiast cukru, dodałam podwójną ilość soli, co niestety skutkowało słonym, nawet powiedziałabym, że bardzo słonym smakiem. Na szczęście jak dotąd była to jedyna moja gafa kulinarna  – mówi śmiejąc się.

Dodaje, że motywację do kucharzenia dają jej najbliżsi.  – Kiedy coś upiekę i zmyka z talerza w mgnieniu oka, to jeszcze bardziej motywuje mnie to do dalszej pracy – mówi. Zawsze w zanadrzu ma coś słodkiego, ale nie słodycz ze sklepowych półek, a swoje domowe wypieki. Jest autorką słynnego wiśniaka, ciasta, które uwielbiają nie tylko jej najbliżsi, ale i znajomi.

– Przepis na podobne ciasto znalazłam w jakiejś gazecie. Po „mocnym” zmodyfikowaniu przepisu powstało moje… to, które piekę od kilku lat. Na ciemnym biszkopcie, dodatkowo masa budyniowa na soku z wiśni  i  z alkoholem. Zawsze cieszy się powodzeniem – tłumaczy..

Podobnie było z sernikiem, śmietanowcem, tortami, czy ciastem poleconym dla naszych czytelników – o nazwie „oczy carycy”. Po lekkiej modyfikacji wyszło bardzo smaczne ciasto, idealne na imieniny ,  urodziny, czy tak po prostu bez okazji. Delikatne, puszyste,  białkowo – kakaowe, krem budyniowy, ciastka namaczane we włoskim likierze i galaretki. Troszkę czasu trzeba poświęcić na wypiek,  ale ciasto jest tego warte. – Kiedyś moja znajoma poleciła mi to ciasto, mówiąc, że jadła bardzo dobre ciasto o dość dziwnej nazwie…. Usłyszałam wówczas „ty zrób, ja spróbuję…” Odszukałam gdzieś przepis i upiekłam. Jednak biszkopty, które były w oryginalnym przepisie zamieniłam na delicje, mocząc je delikatnie w Amaretto. Ciasto dzięki temu ma nieco inny smak, ale i piękny zapach – mówi pani Wioletta.

A jeśli chodzi o wspomniane torty, to przygotowuje je według własnego przepisu – zazwyczaj z tradycyjną masą masłową, z dodatkiem czekolady, orzechów i owoców z własnego ogrodu.

 – Biszkopt natomiast musi być nasączony rumem, sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Jeśli natomiast piekę tort śmietanowy, podobnie jak ten z masy masłowej musi mieć oprócz owoców podkład z domowego dżemu – tłumaczy mieszkanka Słupcy.

Pani Wioletta  nie tylko fantastycznie piecze słodkości, ale wyśmienicie przygotowuje potrawy mięsne, sałatki i zupy. Każda przygotowana przez nią potrawa ma swój jedyny i niepowtarzalny smak. Jest w nich trochę tradycji i lekkiego unowocześnienia. Jeśli to słynna zupa koperkowa, to oczywiście bazująca na wywarze warzywnym.  – Jednak dla dzieci część warzyw blenderuję, co zmienia nieco jej konsystencję, no i może troszkę smak. Dzieci w przedszkolu, ale i domownicy ją uwielbiają – mówi z uśmiechem.

Podobnie jest również z domowymi  hot – dogami. To nie fast food w ogólnym tego słowa znaczeniu, a delikatne parówki, owinięte i następnie zapiekane w cieście drożdżowym.  Jak mówi pani Wioletta są doskonałym produktem zarówno na obiad, jak i w formie przystawki na uroczystości domowe.  – W domu podaję je zazwyczaj na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego. Są delikatne, a pikantności dodaje im sos. Wówczas i sos i parówki komponują się idealnie – dodaje.

Na kolejną część kulinarnego spotkania z Wiolettą Prawucką zapraszamy za tydzień.

Oczy carycy

Składniki:

Ciasto jasne:

*6 białek

*1 szklanka cukru

*1 szklanki mąki ziemniaczanej

*1 łyżka octu

*1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:

*6 żółtek

*2 jajka

*6 łyżek cukru

*4 łyżki mąki pszennej

*1 łyżka proszku do pieczenia

*2 łyżki kakao

*1/3 szklanki oleju

Krem budyniowy:

*2  szklanki mleka

*budyń śmietankowy bez cukru

*3 łyżki cukru

*1 cukier waniliowy 16g

*1 kostka miękkiego masła

* 2 łyżki mąki pszennej

* 2 żółtka

DODATKOWO:

*2 galaretki czerwone- ja preferuję z czarnej porzeczki,

* delicje – nakropione w Amaretto (ale delicje można zamienić na biszkopty)

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33×23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.

Krem:  ugotować budyń z 2 szklanek mleka budyniu, mąki i żółtek, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć delicje delikatnie nasączone Amaretto. Między ciastka wylać mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.

Parówki w cieście drożdżowym

Składniki:

Parówki – muszą być lekko podwędzane  – ok. 25 sztuk

Ciasto drożdżowe:

– 0,5 kg mąki pszennej,

– 1 szklanka mleka,

– 5 dag drożdży,

– 5 łyżek oleju,

– 1 łyżeczka cukru,

– szczypta soli,

– 1 jajko,

– 2 żółtka.

Wykonanie: Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i część mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą część  mąki, dodać olej, , sól, jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować dość cienko i następnie pokroić w paseczki ok. 4 centymetrowe. Owinąć wcześniej obraną parówkę  w spiralkę. Tak przygotowane parówki  układać dość luźno na blaszce posmarowanej olejem. Żółtkiem smarujemy  zwinięte ciasto na zewnętrznej stronie. Pieczemy  w 180 stopniach do zarumienienia.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

Dwie akcje na jeziorze. Wezwano służby

Następny

Drzewce pięknieją

Zobacz także

Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza
Kulinaria Słupeckie

Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza

2025-05-25
1.1k
Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie
Kulinaria Słupeckie

Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie

2025-05-25
279
Wiosna. To, co daje nam ogród
Kulinaria Słupeckie

Wiosna. To, co daje nam ogród

2025-05-14
327
„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”
Kulinaria Słupeckie

„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”

2025-04-24
470
Zmiany w rozkładzie jazdy. Są nowe przystanki
Ważne

Zmiany w rozkładzie jazdy. Są nowe przystanki

2025-06-13
969
Pogoda im nie straszna
Sport

Pogoda im nie straszna

2025-06-13
64
Przybrodzin z eliminacjami Mistrzostw Polski
Sport

Przybrodzin z eliminacjami Mistrzostw Polski

2025-06-13
41
Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
Ważne

Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko

2025-06-12
3.1k
Akcja służb w urzędzie pracy. Co się stało?
Ważne

Akcja służb w urzędzie pracy. Co się stało?

2025-06-12
2.4k
Powiat wystawił na sprzedaż działkę przy jeziorze. Znamy wynik przetargu
Ważne

Powiat wystawił na sprzedaż działkę przy jeziorze. Znamy wynik przetargu

2025-06-11
6.4k

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ogłoszenia promowane > dodaj <

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

Zatrudznię kierowcę C+E

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

Monitoring sprzedaż – montaż

Monitoring sprzedaż – montaż

przez Dorota Rosadowska
2025-06-02
0
0

REKLAMA

Kurier Słupecki

Dodatek budowlany
Dodatek medyczny
kurier słupecki

Komentarze

  • Jan - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • Dendrolożka - Wraca temat kasztanowców. „Powinni zrobić z tym porządek, zanim dojdzie do tragedii”
  • Placuszek - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • Kasztanowce - Wraca temat kasztanowców. „Powinni zrobić z tym porządek, zanim dojdzie do tragedii”
  • arni - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • Obiektywny - Głosowanie ws. wotum zaufania dla rządu. Słupecki poseł zwraca uwagę na ważną kwestię
  • Obiektywny - Głosowanie ws. wotum zaufania dla rządu. Słupecki poseł zwraca uwagę na ważną kwestię
  • Obiektywny - Głosowanie ws. wotum zaufania dla rządu. Słupecki poseł zwraca uwagę na ważną kwestię
  • Janusz W - Głosowanie ws. wotum zaufania dla rządu. Słupecki poseł zwraca uwagę na ważną kwestię
  • hmmmm - Głosowanie ws. wotum zaufania dla rządu. Słupecki poseł zwraca uwagę na ważną kwestię
REKLAMA

Następny
Drzewce pięknieją

Drzewce pięknieją

  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki