W kuchni Sylwii Czajki
O tym co lubi gotować, jakie produkty wykorzystuje w codziennej diecie i codziennym gotowaniu tym razem opowie Sylwia Czajka z Augustynowa.
Zapytana na początku spotkania o codzienną kuchnię, bez zastanowienia odpowiada, że jest tradycyjna w nowoczesnej osłonie.
– Staram się unikalnie łączyć znane składniki w nowych zaskakujących kompozycjach. Granica w mojej kuchni między nowoczesnością, a kuchnią tradycyjną jest stosunkowo cienka. Trudno nie zachwycić się prawdziwym klasycznym smakiem, czy też wyrafinowaniem czasem ekscentrycznych nowości. Najlepiej więc znaleźć złoty środek – łącząc ,,stare” z ,,nowym” – mówi.
Inspiracje w kuchennym gotowaniu nasza bohaterka czerpie z książek kucharskich, blogów kulinarnych. Modyfikuje często przepisy, łącząc je ze sobą. Na skutek czego powstają nowe potrawy w estetycznej osłonie.
– Przyznam szczerze, że gotowanie jest dla mnie pasją. W kuchni eksperymentuję i przełamuję stereotypy. Gotowanie jest dla mnie sztuką, ale i sposobem na wyciszenie się po całym dniu intensywnej pracy. Przy tworzeniu potraw staram się unikać tłuszczy nasyconych. W kuchni królują świeże warzywa z mojego przydomowego ogródka. A autorską potrawą jest jest zupa krem dyniowo-marchewkowy podawany z grzankami. Zapewne, jak każda pani domu, również i ja mam swoje ciche marzenie kulinarne. Jest bowiem to, by przekazać jak najwięcej praktyki i pasji kulinarne synowi, które aktywnie pomaga mi w kuchni – powiedziała kończąc.
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka,
– 200g pieczarek,
– 200g sera żółtego,
– 1 cebula,
– 5 łyżek dobrego majonezu,
– 1 łyżka klarowanego masła,
-przyprawa do kurczaka.
Wykonanie: Pierś pokroić na sznycle i ostrożnie rozbić. Sznycle nie powinny być zbyt płaskie. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego i posypać przyprawą do kurczaka. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na klarowanym maśle. Przestudzić. Na każdy sznycel położyć przesmażone pieczarki z cebulką, następnie położyć łyżkę majonezu i posypać startym żółtym serem. Piec20-30 minut w temp. 170-180 stopni.
Smakowita rolada
Składniki: Biszkopt:
– 4 jajka,
– 100g cukru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 80g mąki,
– 80g mąki ziemniaczanej.
Masa:
– 500g mascarpone,
– 100g cukru.
Ponadto:
– 2 łyżki powideł śliwkowych,
– 1/2 aromatu aromatu rumowego.
Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać cukier. Następnie dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z jajkami. Ciasto rozprowadzić cienką warstwą na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temp 170 stopni około 10 minut. Upieczony biszkopt wyłożyć zdjąć pergamin z zrolować na wilgotnej ściereczce. Krem: ubić dokładnie mascarpone z cukrem i dodać aromat rumowy. Rozwinąć biszkopt. Posmarować go powidłami , a następnie kremem. Zwinąć w roladę, posmarować resztką kremu i posypać orzechami. Wstawić do lodówki.
Nadziewane marchewki
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
– 0,5 kg mąki,
– 3 dag drożdży,
– 1 szklanka mleka,
– 0,5 kostki margaryny rozpuścić,
– 1 jajko,
– 1 żółtko,
– łyżeczka cukru,
– szczypta soli.,
– trochę pomarańczowego barwnika do ciasta.
Wykonanie: Wyrobione ciasto owinąć w rurki. Z tej porcji wychodzi około 30 sztuk. Upiec do zarumienienia. Rurki napełnić sałatką jarzynową.