To hasło towarzyszy członkiniom Koła Gospodyń Wiejskich z Imielna. – Dla nas najbardziej liczy się wspólna pomoc, integracja, to że możemy ze sobą tworzyć tyle fantastycznych rzeczy, tych kulinarnych również – mówi Gosia Matuszak, jedna z członkiń.
Nie jest tajemnicą, że Koło Gospodyń Wiejskich z Imielna działa pełną parą. Ich znak rozpoznawczy to piękne, białe stroje. To jest ich czas…. Nie marnują ani chwili, wspólnie się integrując. Biorą też udział w wielu przedsięwzięciach i projektach. A niedzielne dożynki wiejskie uznają za najbardziej udane. Skąd więc siła do takiej współpracy? – Po prostu zwyczajnie trzeba chcieć. Każda z nas rzuca pomysł i to po prostu robimy, realizujemy bez chwili zastanowienia. Imielno, a tym bardziej nasze KGW to ludzie o wielkich sercach. Wszyscy działamy razem i to jest wspaniałe – dodaje pani Gosia.
A jeśli chodzi o to kuchenne oblicze, to również jest ogromna współpraca. – Wspólnie wymieniamy się przepisami, doświadczeniami, na imprezy gotujemy wspólnie i ten czas spędzony razem to jest nasz wspaniały czas. I to jest właśnie fajne, że przygotowując nawet najzwyklejszą sałatkę, panie wkładają w to całe serce. A pomysłów na nasze potrawy nie brakuje. Niedzielne dożynki dodały nam jeszcze wiatru w skrzydła, że możemy zdziałać o wiele więcej, bo ludziom to się podoba i to właśnie jeszcze bardziej motywuje nas do dalszej pracy – dodają panie.
Przepis na chlebek
Składniki:
– 0,5 l letniej wody,
– 1/4 kostki drożdży,
– 1 łyżka cukru,
– 1 łyżka soli,
– 3 łyżki oleju,
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 2 szklanki mąki żytniej.
Wykonanie: Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Przerobić jeszcze raz i wyłożyć do dwóch małych korytek lub można uformować jedną kulę i upiec jeden okrągły chlebek. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni przez 55 minut.