Banany są znane od wieków. Największa produkcja bananów odbywa się w Indiach, które jednak konsumują większość tego, co same wyprodukują, a jedynie niewielką część przeznaczają na eksport. Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę unikalne połączenie smaku i zdrowia, które tworzy banan. Wraz z jego własnym opakowaniem (biodegradowalnym) i wbudowanym znacznikiem daty ważności (czerniejąca skórka), banan jest owocem, który zdecydowanie jest warty uwagi.
Jak jeść banany?
Banany często dzieli się na słodkie, które jada się jako deser lub przekąskę, oraz banany do gotowania, które zwykle nazywa się platanami. Wielbiciele bananów doceniają je zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej lub przetworzonej w różnych formach. Banany są cenione przez wegan jako zamiennik jajka w słodkich wypiekach, a sportowcy kochają je za świetne źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Każdy catering dietetyczny Wrocław włącza te owoce w jadłospis, a dietetycy uwielbiają banany w różnego rodzaju koktajlach, wypiekach i deserach.
Wartość odżywcza bananów
Banany zawierają szereg związków bioaktywnych, w tym:
-
związki fenolowe
-
karotenoidy
-
aminy biogenne
-
fitosterole
Banany aą również bogate w szereg korzystnych składników odżywczych. Należą do nich (na średniego banana, ok. 118 g):
-
Zawartość potasu – 422 mg, co ma pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego,
-
Witaminy – 33% zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 i 11% zalecanego dziennego spożycia witaminy C,
-
Minerały – 8% zalecanego dziennego spożycia dla magnezu i miedzi i 14% zalecanego dziennego spożycia dla manganu,
-
Zawartość białka wynosi 1,3 g,
-
Zawartość tłuszczu tylko 0,4 g,
-
27 g węglowodanów, z czego 14 g w postaci cukrów (5,9 g glukozy, 5,7 g fruktozy i 2,8 g sacharozy)
-
3,1 g błonnika, z czego 2,1 g to błonnik rozpuszczalny, a 1 g to błonnik nierozpuszczalny.
Błonnik w bananach
Błonnik to forma nierozpuszczalnej skrobi składającej się z wielu cukrów połączonych wiązaniami chemicznymi, które są odporne na hydrolizę chemiczną w jelicie. Dzięki temu docierają do jelita grubego w stanie nienaruszonym i są poddawane fermentacji mikrobiologicznej przez bakterie jelitowe. Dzięki temu nie tylko zwiększa się objętość stolca poprzez wiązanie wody, ale także powstają niezbędne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są wchłaniane i wykorzystywane jako źródło energii. Błonnik pokarmowy to nie tylko błonnik o działaniu mechanicznym, ale także błonnik funkcjonalny, który ma pozytywny wpływ na zdrowie. Dodatkowo skrobia oporna, obecna w bananach, jest wolno trawiona przez alfa-amylazę, dzięki czemu zapobiega skokowi stężenia glukozy we krwi.
Działanie antyoksydacyjne
Bioaktywne substancje zawarte w bananach zawierają kilka silnych przeciwutleniaczy, a zatem są przydatne w ochronie organizmu przed stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym. Mogą one chronić przed chorobami związanymi z wiekiem lub innymi przewlekłymi chorobami zwyrodnieniowymi.
Obniżenie ciśnienia krwi i działanie kardioprotekcyjne
Wysoka zawartość potasu, wraz z niską zawartością sodu, jest prawdopodobnie odpowiedzialna za zdolność bananów do obniżania ciśnienia krwi. Uważa się, że niedobór potasu jest czynnikiem leżącym u podstaw nadciśnienia, zwłaszcza że pomaga on obniżyć stężenie sodu we krwi. Niektóre badania wykazały, że spożywanie kilku bananów dziennie prowadziło do obniżenia ciśnienia krwi o 10% w ciągu jednego tygodnia.