Stosowanie diety ketogenicznej może być trudne dla osób, które rozpoczynają swoją keto przygodę bez wcześniejszego zapoznania się z teorią. Idealnym rozwiązaniem jest stosowanie diety ketogenicznej pod czujnym okiem doświadczonego dietetyka, który pomaga uniknąć błędów i błyskawicznie rozwiązać wszelkie problemy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej – sprawdź top 5 wskazówek, które pomogą stosować ketogeniczny model żywienia bezpiecznie, przyjemnie i skutecznie.
Pij dobrze posolony rosół
Zwłaszcza pierwsze dni diety ketogenicznej mogą być trudne. Organizm potrzebuje czasu, by zaadaptować się do nowych warunków, czyli do pobierania energii z tłuszczu zamiast z węglowodanów. Keto adaptacji towarzyszy tzw. grypa ketonowa, czyli bóle i zawroty głowy, uczucie osłabienia. Aby zminimalizować te nieprzyjemności warto pić dobrze posolony rosół gotowany na kościach różnych gatunków mięsa: gęsinie, wołowinie, kurczaku i kaczce. Zawarte w rosole witaminy i minerały uzupełniają ich braki w organizmie, dlatego czujemy się lepiej i łagodniej przechodzimy adaptację ketogeniczną.
Nie bój się dobrej jakości tłuszczu
Podstawę diety ketogenicznej stanowią wysokiej jakości tłuszcze zwierzęce i roślinne. Ich zawartość w makroskładnikach powinna wynosić 70-75%. Takie tłuszcze jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z orzechów makadamia, kokosy, smalec gęsi, masło, tłusta śmietana, tłuszcze w mięsach wysokiej jakości i w rybach – to tłuszcze przyjazne zdrowiu. Tłuszcz nie tylko pomoże zdrowo chudnąć bez uczucia głodu – to również doskonały nośnik smaku, a więc keto posiłki bogate w tłuszcze będą smaczniejsze.
Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni
Posiłki ketogeniczne nie muszą być monotonne. Dzięki bogatej liście produktów, z których można korzystać na diecie keto, można tworzyć naprawdę urozmaicone jadłospisy na każdy dzień. Można skorzystać z gotowych keto jadłospisów (np. ketodietetyk.pl) lub na ich podstawie tworzyć własne keto menu.
Nie bój się eksperymentować w kuchni i tworzyć własnych dań. Mogą to być całkowicie autorskie dania lub modyfikacje istniejących już przepisów. Eksperymenty i szaleństwo kulinarne pomogą stosować dietę keto bez nudy i monotonii.
Przygotuj posiłki na zapas
Wiele z dań ketogenicznych można przygotować w większej ilości i przechować w pojemnikach w lodówce czy zawekować w słoikach. To bardzo dobre rozwiązanie dla zapracowanych osób – otwierasz słoik z keto bigosem, podgrzewasz i gotowe! Przykładowe dania „do słoika” to chociażby gulasz wołowy z boczkiem, keto bigos, pasztet z podrobów i mięsa, domowa kiełbasa, kapusta z klopsikami, węgierskie leczo z wiejską kiełbaską.
Warto również samodzielnie przygotować kiszoną kapustę, marynowane grzybki czy kiszone ogórki – bez cukru, w wersji keto. Dzięki temu możemy mieć pewność, że produkty, po które sięgamy, nie są nafaszerowane cukrem.
Przykładowe pomysły na keto posiłki – https://ketodietetyk.pl/przepisy/
Wybieraj sprawdzonych dostawców mięsa, warzyw i nabiału
Warto poświęcić trochę czasu, by znaleźć produkty najwyższej jakości. Zamiast mięsa i warzyw z marketu – lepiej wybierać mięso od zaprzyjaźnionych rzeźników, a najlepiej prosto od rolnika. Podobnie z jajkami, nabiałem czy warzywami i owocami. Im mniej chemii – tym lepiej! Dieta ketogeniczna oznacza troskę o zdrowie w szerokim ujęciu. Wybieranie produktów wysokiej jakości to najlepsze, co możesz zrobić dla swojego organizmu.
Oczywiście za wysoką jakość trzeba zapłacić więcej, ale będzie to z korzyścią dla zdrowia. Przecież zasługujemy na to, co najlepsze!
Więcej wskazówek i informacji znajdziesz na stronie https://ketodietetyk.pl/dieta-ketogeniczna-dla-poczatkujacych/ – kliknij i dowiedz się więcej.