Sfermentowana żywność przechodzi przez proces fermentacji mlekowej. Naturalne bakterie żywią się cukrem i skrobią zawartymi w żywności, tworząc kwas mlekowy.
Proces ten konserwuje żywność i wytwarza korzystne enzymy, witaminy i minerały. Są one nie tylko łatwiejsze do strawienia, ale też pełne probiotyków. To może wyjaśniać związek między jedzeniem sfermentowanych produktów a lepszym zdrowiem jelit. Oto kilka powodów, dla których kultury tradycyjnie fermentowały żywność.
Kiszonki pomagają zapobiegać psuciu się żywności i pleśni
Zapobiega przenoszeniu złych bakterii i innych patogenów na osobę jedzącą. Utrzymuje świeżość żywności w okresie od zbiorów do spożycia (sprawia, że żywność może być przechowywana na półkach). Zmienia lub poprawia smak żywności (np. ogórki na pikle) , warto odwiedzić stronę https://przepisykulinarne24.pl gdzie znajdziesz więcej informacji.
Zwiększa wartość odżywczą żywności poprzez produkcję witamin i innych składników odżywczych. Jednym ze sposobów, w jaki fermentacja poprawia wartość odżywczą żywności, jest rozkładanie substancji antyodżywczych.
Korzyści zdrowotne wynikające z fermentowanej żywności
Probiotyki – Sfermentowana żywność i napoje wprowadzają do układu pokarmowego pożyteczne bakterie. Pomagają też zachować równowagę między bakteriami w jelitach. Wykazano nawet, że probiotyki pomagają spowolnić lub odwrócić niektóre choroby. Ponadto mogą wspomagać trawienie i wzmacniać odporność.
Postbiotyki – Fermentowana żywność pomaga również zwiększyć produkcję postbiotyków w organizmie. Są one wynikiem trawienia przez bakterie jelitowe substancji prebiotycznych, takich jak błonnik. Są one właściwie produktem odpadowym bakterii. Postbiotyki obejmują rzeczy, o których być może słyszałeś. Na przykład krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym maślan, enzymy, lizaty i aminokwasy. Więcej o postbiotykach dowiesz się tutaj.
Lepsze wchłanianie pokarmu – Posiadanie zrównoważonych bakterii jelitowych i wystarczającej ilości enzymów trawiennych pomaga wchłaniać więcej składników odżywczych z pożywienia. Fermentacja poprawia też biodostępność składników odżywczych. Na przykład sfermentowany kleik owsiany poprawia wchłanianie żelaza. Możesz nie potrzebować tak wielu suplementów, ponieważ będziesz wchłaniać więcej żywych składników odżywczych z pożywienia. Wszystko dzięki temu, że pomagają Ci mikroorganizmy.
Poprawa zdrowia jelit – Obecność bakterii kwasu mlekowego w sfermentowanych pokarmach może poprawić zdrowie układu pokarmowego. Fermentacja zasadniczo aktywuje związki odżywcze w żywności (na przykład flawonoidy). Wpływają one korzystnie na organizm, poprawiając stan układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego i metabolicznego.
Sprzyjają utracie wagi – Fermentowana żywność może pomóc w walce z nadwagą. Codzienne spożywanie sfermentowanej żywności prowadzi z czasem do zmniejszenia masy ciała. Równowaga między gatunkami mikrobiomu jelitowego może mieć decydujący wpływ na utratę lub przyrost wagi. Z tego powodu warto wziąć pod uwagę te produkty w walce z otyłością.
Obniżenie stanu zapalnego – Włączenie do swojej diety większej ilości produktów fermentowanych może pomóc obniżyć stan zapalny. Zwiększenie liczby dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym sprzyja produkcji przeciwzapalnych postbiotyków.
Równoważenie układu odpornościowego – Poprzez zwiększenie różnorodności gatunków w mikrobiomie, żywność fermentowana pomaga również w równoważeniu układu odpornościowego.