Nie wyobrażasz sobie dnia bez aromatycznej kawy, ale nie posiadasz ekspresu ciśnieniowego? Nic straconego! Możesz wykorzystać alternatywne metody parzenia kawy, by uzyskać napar o odpowiednim smaku, mocy i aromacie. Kawa zaparzona w kawiarce, dripperze czy french pressie może być równie dobra. Zobacz przegląd ciekawych zaparzaczy do kawy i wybierz odpowiedni.
French press, czyli zaparzacz tłokowy
Listę zaparzaczy do kawy warto rozpocząć od jednego z najprostszych – french pressa. Ten typ zaparzacza pozwala zaparzyć dobrą kawę mieloną i to bez fusów. Oczywiście zaparzona kawa nie będzie miała takiego aromatu, jak ta parzona metodą ciśnieniową, ale będziemy mogli wzbogacić ją o przeróżne dodatki, takie jak goździki, kardamon czy cynamon. Samo parzenie kawowego napoju we french pressie jest bajecznie proste. Wystarczy nasypać odpowiednią ilość zmielonej kawy do szklanego dzbanka i ewentualnie dorzucić wybrane dodatki. Następnie zalewamy dzbanek gorącą wodą, nakładamy pokrywę z tłoczkiem, czekamy chwilkę i powoli dociskamy. Podczas nalewania kawy do kubka czy filiżanki, wszystkie fusy pozostaną na dnie naczynia. French press to także świetny sposób na parzenie liściastej herbaty i ziół.
Klasyczna kawiarka na kuchenkę
Chcesz zaparzyć kawę w iście włoskim stylu? Koniecznie wyposaż się w kawiarkę ciśnieniową. To taki mały czajniczek, w klasycznej wersji ustawiany na kuchence. Współcześnie znajdziemy nie tylko kawiarki aluminiowe na kuchenki gazowe i elektryczne, ale i stalowe kawiarki indukcyjne. Dostępne w różnych pojemnościach, kolorach i kształtach. Kawiarki, podobnie jak ekspresy, wykorzystują ciśnieniową metodę parzenia kawy. Składają się z trzech części. Do dolnego zbiorniczka wlewamy wodę, nakładamy sitko ze zmielonymi ziarnami kawy i dokręcamy górną część. Stawiamy na kuchence i czekamy, aż w górnym zbiorniku zbierze się gotowy napar. Aromatyczne, mocne espresso gotowe!
Dripper do kawy
Dripper do parzenia kawy to taki filtr do kawy, tyle że wykonany z trwałego materiału – tworzywa sztucznego, porcelany, ceramiki, szkła lub stali nierdzewnej. Przypomina filiżankę z lejkiem, którą należy nałożyć na kubek i wyłożyć zwykłym filtrem papierowym. Do filtra nasypujemy odpowiednią porcję zmielonej kawy, powoli przelewamy ją gorącą wodą i czekamy, aż cały kubek zapełni się aromatycznym napojem. To bardzo prosty i szybki sposób parzenia kawy. Taki dripper bez problemu zabierzemy ze sobą na wycieczkę, pod namiot czy do biura. Dripper można nałożyć nie tylko na kubek, ale również na filiżankę i dzbanek.
Zaparzacz do kawy Chemex
Chemex to taki szklany dzbanek w kształcie klepsydry, który być może wygląda niepozornie, ale potrafi wiele! Jest genialny w swojej prostocie. Został wykonany ze szkła, które nie absorbuje żadnych zapachów, dlatego pozwala zaparzyć kawę o wyjątkowym aromacie. Przy wylewce dzbanka umieszczamy papierowy filtr w kształcie rożka, delikatnie zwilżamy go ciepłą wodą, nasypujemy dość grubo zmielone ziarna kawy i powoli zalewamy zagotowaną wodą. Podobnie jak w przypadku parzenia kawy w dripperze, tyle że tutaj kawa wędruje prosto do szklanej karafki.
Nowoczesna kawiarka elektryczna
Warto wspomnieć jeszcze o innym typie kawiarki, której nie musimy stawiać na gazie – urządzenie wystarczy podłączyć do prądu. Metoda parzenia kawy w kawiarkach elektrycznych jest jednak taka sama jak w tych klasycznych. Do dolnego zbiornika nalewamy wodę, nakładamy sitko ze zmieloną kawą i dokręcamy górny zbiornik, w którym zacznie gromadzić się zaparzona kawa. Kawiarki elektryczne mają tę przewagę nad klasycznymi, że dostępne są modele z przezroczystymi zbiornikami, dzięki czemu możemy obserwować proces gromadzenia się w nich gotowej kawy. Swoim kształtem przypominają jednak tradycyjne wersje, dlatego również będą stanowić praktyczną ozdobę kuchennego blatu.
Inne zaparzacze do kawy
To nie koniec alternatyw dla ekspresu ciśnieniowego. Kawę możemy zaparzyć też w prostym ekspresie przelewowym wyposażonym w dzbanek, w aeropressie, syfonie lub tygielku. Jest tyle ciekawych możliwości na zaparzenie kawy o pożądanym smaku, aromacie i mocy, że na pewno znajdziemy coś dla siebie! Nie można zapomnieć także o odpowiednich naczyniach do serwowania kaw. Do podania espresso wykorzystajmy małe filiżanki do kawy o pojemności 50-100 ml, do cappuccino pojemne filiżanki, do latte wysokie szklanki z uchem, a do klasycznej kawy czarnej lub tej z mlekiem ulubiony kubek.