Codziennie przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków bywa czasochłonne. Zwłaszcza jeśli uwzględnimy w tym bilansie również planowanie, zakupy i sprzątanie. Niekiedy może to znacznie wykraczać poza nasze możliwości, czego konsekwencją jest niekiedy sięganie po fast-foody czy niezdrowe „gotowce”. Jakie tricki stosować, by nieco zaoszczędzić na gotowaniu? Poniżej podpowiadamy!
Planowanie posiłków
Mimo że z pozoru brzmi to jak banał, to jednak w praktyce dokładne planowanie, co zjemy danego dnia, może nam pozwolić zaoszczędzić nieco czasu. W jaki sposób? Za sprawą planowania swojego jadłospisu (np. z tygodniowym wyprzedzeniem), będziemy mogli kilka wizyt w sklepie zamienić na jedną. Dzięki temu oszczędzimy czas, a także zminimalizujemy ryzyko zamawiania niezdrowych posiłków pod wpływem głodu, który, jak wszyscy wiemy, nie jest zbyt dobrym doradcą.
Przygotowywanie weków
Świetnym pomysłem na oszczędzenie czasu na gotowaniu każdego dnia jest wykorzystanie metody wekowania, czyli utrwalania żywności w szczelnie zamkniętym opakowaniu (zwykle w słoiku). Wekować możemy sosy, leczo, kapustę, zupy, strączki, gulasze i wiele innych potraw. Możemy je przechowywać nawet kilka miesięcy bez obaw o smak i wartość odżywczą.
Przygotowanie posiłków na dwa dni
Świetnym pomysłem jest przygotowanie posiłków na kilka dni – dzięki temu prostemu trickowi raz ugotowane danie możemy podzielić na kilka porcji i cieszyć się jego smakiem co najmniej kilka razy. Tego typu sposób doczekał się nawet swojej nazwy – „food prep”.
Potrawy jednogarnkowe
Jeśli nie mamy czasu na codzienne gotowanie i przygotowanie wyszukanych dań, których nie powstydziłby się nawet szef kuchni w wykwintnej restauracji, to warto postawić na potrawy jednogarnkowe. Świetnie się sprawdzi np. leczo, risotto czy kaszotto. Do tej grupy możemy zaliczyć również zapiekanki ziemniaczane.
Gotowane w Termomixie
Thermomix ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Trudno jednak mu odmówić tego, że pozwala zaoszczędzić sporo czasu na gotowaniu, a właściwie robi to za nas. Wystarczy tylko postępować zgodnie z jego poleceniami i możemy cieszyć się pysznymi i zdrowymi daniami.
Mrożenie posiłków
Alternatywą dla wekowania i przygotowywania posiłków „na później” jest mrożenie, które pozwala nam zachować wartość odżywczą poszczególnych produktów. Co ważne mrozić możemy nie tylko gotowe produkty (np. pierogi, kopytka, pyzy), ale również półprodukty (np. ciasto na pizzę, ciasto drożdżowe). Nie należy zapominać również o owocach i warzywach, które kupione w sezonie po atrakcyjnej cenie, możemy bez przeszkód używać również poza sezonem.
Catering dietetyczny
Dieta pudełkowa może być zbawieniem dla osób, które chcą jeść zdrowo, a przy tym nie mają czasu, chęci i umiejętności, które pozwalałyby im na samodzielnie przygotowywanie posiłków. Wybierając ten sposób żywienia, mamy pewność, że nasza dieta będzie składać się zdrowych, świeżych i smacznych posiłków. Niestety, wadą diet pudełkowych jest ich dostępność, która zwykle ogranicza się do dużych i średnich miast: Catering dietetyczny – Łódź, Szczecin, Wrocław, Warszawa, Poznań, etc. to miejsca, w których dietę pudełkową znajdziemy bez większego problemu.
Kupowanie „gotowców”
W ostateczności – zamiast zamawiać fast-foody, możemy sięgnąć po gotowe produkty. Oczywiście nie mamy na myśli tu zupek chińskich czy innych produktów typu instant. Na rynku pojawiło się sporo ciekawych opcji, które z powodzeniem możemy uznać za zdrowe. Mowa tu np. o kaszach z suszonymi warzywami, które wystarczy tylko przelać wodą. Świetnie sprawdzą się również warzywa na patelnię z różnymi dodatkami. Zanim zdecydujemy się zakupić konkretnego gotowca, warto wcześniej dokładnie zapoznać się z jego składem. Z całą pewnością znajdziemy produkt, który będzie spełniał kryteria, które pozwolą na to, by nazwać go zdrowym.