Choć kawę pijamy od dawna, dopiero od kilku lat w świadomości Polaków pojawia się myśl, że nie każde ziarna charakteryzują się takimi samymi walorami smakowymi. Biorąc pod uwagę tę koncepcję, możemy wskazać na kawy z półki speciality i te, które możemy tradycyjnie kupić w większości sklepów.
Czym są kawy speciality?
Kawa speciality to nic innego jak kawa najwyższej jakości, oferująca najlepsze walory smakowe spośród wszystkich dostępnych opcji. Jest ona pozyskiwana w procesie starannej selekcji, a same plantacje są wybierane w oparciu o szereg kryteriów. Swoją nazwę, ten rodzaj kawy pozyskał w latach 60-tych XX wieku i nadali mu ją amerykańscy producenci – choć w zasadzie, oryginalnie termin ten odnosił się bardziej do procesów przygotowywania kawy do sprzedaży niż samych ziaren. We wskazanym wyżej terminie odbyła się konferencja producentów kawy, podczas której zauważono, że aby kawa oferowała odpowiedni smak, musi być przygotowana w określony sposób. W późniejszym czasie, do technik dodano również staranność w doborze samych ziaren.
Jak powstaje kawa speciality?
Proces pozyskiwania najlepszych ziaren kawy jest nieco czasochłonny, jednak efekt końcowy jest zdecydowanie wart zachodu. Przede wszystkim, do produkcji najlepszych kaw speciality wybiera się starannie wyselekcjonowanie plantacje. To oznacza, że muszą znajdować się dokładnie w miejscu, które odpowiada naturalnym wymaganiom określonego gatunku kawy. Wśród warunków tych wymienia się między innymi strefę klimatyczną, ale również stopień żyzności gleby, częstotliwość opadów, nasłonecznienie i wiele innych.
Jednak to nie koniec. Nawet pozyskane ze świetnej plantacji najlepsze kawy ziarniste są poddawane szczegółowej ocenie i selekcji. Ziarna, które są niedojrzałe lub chore, są bezwzględnie usuwane z pozyskanych plonów, gdyż w kawie speciality nie ma miejsca na niską jakość. Później, ostatecznie skomponowane ziarna są pakowane i zawożone do palarni, gdzie przeprowadzany jest proces ich wypalania w odpowiedniej temperaturze. To również niezwykle istotne, gdyż przepalone ziarna będą gorzkie i nieco kwaskowate w smaku. Tak właśnie smakują znane wszystkim kawy sklepowe, a wynika to z faktu, że ich producenci nie mogą pozwolić sobie na selekcję i wypalają wszystkie ziarna – również te o niższej jakości i nie do końca dojrzałe. Aby pozbyć się nieprzyjemnego smaku, ziarna są przepalane. Jednak w przypadku kaw alternatywnych, taka sytuacja nie może mieć miejsca. Poszczególne gatunki kaw są poddawane działaniu odpowiedniej, niezbyt wysokiej temperatury.
Ile kosztuje kawa speciality?
Po przeczytaniu powyższych informacji, wielu osobom z pewnością zapaliła się czerwona lampka: to nie może być tanie. Tymczasem dobrej jakości kawa speciality kosztuje niewiele więcej od tej dostępnej w zwykłym sklepach. Ceny startują od około 50 zł, a oferowana przez kawę speciality jakość jest nieporównywalna. Jeśli raz spróbujesz tego rodzaju napoju, już nigdy nie wrócisz do ziaren, które bywały w Twoim domu do tej pory.
undefined