Lekka goryczka, nutka kwasowości, a może kremowa delikatność? Kawa, sporządzona z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca, ma profil tak wyrazisty, że trudno pomylić ją z jakimkolwiek innym napojem. Pomimo że mała czarna jedno ma imię, jej smak i aromat nie mogą być jednoznacznie zdefiniowane. Nie istnieje jeden, ogólnie przyjęty smak kawowy. Wrażenia, których doświadczamy, pijąc aromatyczny napój, zależą od wielu czynników. Sprawdź jakich!
Smak i aromat kawy – od czego zależą?
Podstawowym czynnikiem warunkującym smak i aromat kawy jest sposób palenia. Najbardziej neutralne są kawy jasne, które można poznać po lekkim smaku z nutą kwasowości. Niektóre osoby, o dużej wrażliwości smakowej i zapachowej, mogą wyczuć różnice między konkretnymi gatunkami, które wskazują na miejsce uprawy.
Kawy średnio palone charakteryzują się z kolei wyważonym smakiem wpisującym się w gusta większości konsumentów. W odróżnieniu od kaw jasnych, o niższym stopniu palenia, są bardziej aromatyczne i mają akcenty czekoladowe lub orzechowe. Najbardziej wyrazista jest kawa mielona ciemno palone, które mają niezwykle intensywny aromat. Zważywszy na wysoki stopień palenia, trudno jest jednak wyczuć nuty charakterystyczne dla konkretnej plantacji. W odczuciu smakowym dominuje ciemna czekolada i dym.
Gatunek kawy a smak
Różnice między najpopularniejszymi gatunkami kawy, czyli Arabiką i Robustą, są widoczne już przy pierwszym skosztowaniu aromatycznego napoju. Arabika, która dominuje na rynku, jest zdecydowanie łagodniejsza i ma więcej słodkich nut. Robusta jest z kolei kawą o intensywnym i wyrazistym aromacie, ale ze względu na kwaśny posmak nie każdemu przypadnie do gustu.
Smak kawy a pochodzenie
Duży wpływ na smak kawy ma jej pochodzenie. Na rynku dostępne są głównie produkty z plantacji afrykańskich, amerykańskich oraz azjatyckich. Kawa z Afryki przypadnie do gustu wszystkim osobom, które preferują delikatniejsze smaki i lekko cytrusowo-kwiatowe aromaty. Amatorzy klasycznej kawy docenią natomiast produkty z Ameryki Południowej, które często posiadają wyraziste nuty czekolady i orzechów. Azjatyckie propozycje, cieszące się umiarkowanym zainteresowaniem na rynkach europejskich, przypadną do gustu osobom preferującym oryginalne nuty smakowe, np. ziemi czy owoców leśnych.
Po czym poznać dobrą kawę? Spójrz na opakowanie producenta!
Chciałbyś spróbować nowych smaków kawy, ale nie wiesz, który produkt spełni Twoje oczekiwania? Nie musisz posiadać wiedzy z zakresu palenia czy pochodzenia ziaren – wystarczy przeczytać informacje znajdujące się na opakowaniu. Producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, tworzą szczegółowe etykiety, na których znajdują się wszystkie dane dotyczące aromatu, smaku, stopnia palenia czy intensywności kawy. Aby lepiej zobrazować stopień intensywności napojów, posługują się czytelną skalą w formie ziarenek, które ułatwia interpretację zapisów.
Nie bój się próbować nowych smaków i aromatów z całego świata. Przekonaj się, ilu gatunków kawy jeszcze nie odkryłeś!