Uczniowie z klasy 2b Szkoły Podstawowej nr 3 im A. Mickiewicza w Słupcy gotują i pieką ze swoja wychowawczynią Natalią Olszewską, która przygotowała dla nich innowację pod nazwą „Kulinarne przygody”.
Celem zajęć jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, stwarzanie dzieciom możliwości działania kulinarnego oraz czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania i zjadania posiłków. Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka, którego organizm intensywnie się rozwija w wieku szkolnym. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Uczniowie z chęcią poznają tajniki pracy kucharza, cieszą się gotowaniem, pieczeniem, przygotowywaniem potraw. Poznają wartości odżywcze warzyw i owoców, uczą się komponować zdrowy jadłospis. Na zajęciach z wielkim zaangażowaniem przygotowują: sałatki owocowe, surówki warzywne, zdrowe kanapki, pyszne ciasta, zdrowe przekąski. W październiku nauczyli się piec chleb. W grudniu samodzielnie przygotowywali pierniczki, które ozdabiali według własnego pomysłu. Urozmaicone zajęcia kulinarne umożliwiły uczniom nabywanie nowych i doskonalenie już posiadanych umiejętności.