KGW Jarotki wzięło udział w konkursie pod tytułem ”Mleczne cuda” organizowanym przez Poradnik Tygodnik Rolniczy. Panie upiekły niebanalny sernik dyniowy z dodatkiem imbiru oraz cynamonu. Nagrodą jaką otrzymały jest nowoczesny mikser oraz książka z przepisami.
Zachęcamy do zapoznania się z pysznym przepisem.
SERNIK DYNIOWY
Spód
200 herbatników
90 h masła
Pół łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu
Masa serowa
1 kg sera w wiaderku
500 g puree z dyni
4jajka
1 budyń waniliowy
170 g cukru
Polewa
250 g kwaśnej śmietany
2 łyżki płynnego miodu
Wykonanie
Ciasteczka rozkruszyć, masło roztopić i dodać do ciasteczek. Dodać przyprawy wylać na blachę i wstawić do lodówki.
Ser zmiksować z puree z dyni. Dodać jajka cukier budyń w proszku. Miksować krótko wylać na blach.
Piec około 60 minut w 180.
Kiedy ciasto będzie już prawie gotowe śmietanę wymieszać z miodem wysunąć ciasto z piekarnika i wylać polewę. Piec jeszcze około 10 minut.
Sernik pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystygnięcia.
Szanowny Autorze artykułu, słowo „niebanalnie” piszemy łącznie.
– Dziękujemy, już poprawione:)
Jak ktoś miał ledwo 3 w podstawówce z języka polskiego to trudno się dziwić, że takie błędy robi.
jeśli ten tort jest taki niezwykły to raczej jest NIEBANALNY, a nie ” nie banalny ” p.Redaktorze
To najlepsza wiadomość i dla normalnych ludzi pozbawiona fałszu reklam obłudy i polityki i nieważne jaki styl czy błędy normalni ludzie zrozumieją normalnych bez sugestie NAUKOFCUF pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis i nietylko