• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
sobota, 4 lutego 2023 04:07
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

Czego nie zjesz na Ukrainie, a zjesz w Polsce?

przez Dorota Rosadowska
2022-08-24
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Czego nie zjesz na Ukrainie, a zjesz w Polsce?
319
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Tetiany Mindziuk

 

O tym, jak można połączyć kuchnię ukraińską z polską, o różnicach i podobieństwach w gotowaniu i kulinarnej pasji tym razem opowie mieszkająca w Słupcy Tetiana Mandziuk.

Tetiana jest zdecydowanie kobietą, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Kuchnia jest jej pasją, odstresowaniem po ciężkim dniu pracy. Tutaj odpoczywa i spełnia swoje kulinarne inspiracje. – Bardzo lubię gotować. To jest mój sposób na wolny czas, na zły humor oraz na fajne spędzenie wolnego czasu. Uwielbiam przygotowywać to, co wyróżnia naszą rodzimą kuchnię ukraińską… czyli ukraiński barszcz, czy pielemieni – pierożki z mięsem mielonym. Większe serce wkładam jednak  w słodsze oblicze kuchni. Tak, tak, cukiernictwo to jest to, w co wkładam zawsze całą siebie. Teraz, kiedy z Ukrainy dotarł do mnie robot kuchenny, często praca wre – opowiada z uśmiechem nasza bohaterka.

Wspominaliśmy kiedyś, że Tetiana z powodu wojny wraz z małą córeczką przeniosła się do Słupcy. Tutaj znalazła pracę, mieszkanie i układa życie na nowo. Obecnie pracuje w zakładzie kosmetycznym jako konsultant – podolog.  Zapytana o to, co łączy, a co dzieli kuchnię polską i ukraińską zdecydowanie mówi o… sałatkach.

– To pierwsza różnica. To właśnie będąc w Polsce nauczyłam się przygotowywać wasze polskie sałatki i powiem szczerze, jestem nimi oczarowana. Zwłaszcza sałatką gyros. Na Ukrainie nie zjesz też żurku… teraz już wiem dlaczego mówicie – polski żurek. Chciałabym jeszcze spróbować polskich flaczków, potrawy, której u nas nie zjesz. Różnice widzę również w przygotowywaniu barszczu. Ten ukraiński gotowany jest tak, by „łyżka stawała”. Podstawą są tutaj oczywiście warzywa. Wspólne mamy również gołąbki i bytoczki czyli polskie schabowe – dodaje Tetiana.

Zapytana o słodsze oblicze swojej kuchni odpowiada, że są to zdecydowanie ciasta i rozmaite torty. Ulubionym wypiekiem jest czekoladowy biszkopt, a także zefir. To rodzaj miękkiego wyrobu cukierniczego, który powstaje w wyniku ubijania przecieru owocowego z cukrem i białkami jajek, a następnie dodawania środka żelującego.  – Moim ulubionym tutaj dodatkiem były zielone jabłka. Jeśli chodzi o kremy,  u was często łączy się mascarpone ze słodką śmietaną. Bardzo fajnym uważam pomysłem jest  wypróbowanie do mas serka Pfiladelfia. Cukiernictwo bowiem jest takim tematem, gdzie całe życie możesz czerpać inspiracje i  zaskakiwać innych nowymi pomysłami – powiedziała kończąc.

 

Placuszki serowe

Składniki:

– 1 jajko,

– 250g twarogu półtłustego,

– 1 łyżka cukru waniliowego,

– szczypta soli,

– 3 łyżki mąki (1 kukurydzianej, 2 łyżki zwykłej),

–  1 łyżka mąki do oprószenia.

Wykonanie:  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy kuleczki, spłaszczamy. Smażymy do zarumienienia na patelni. Można je również przygotować w piekarniku.

Suszyna (po ukraińsku suszony mus owocowy)

To nic innego jak zblendowane owoce np maliny, jabłka czy truskawki. Dodaje się niewielką ilość miodu, ale również można bez. Wylewamy  do pojemnika podobnego do tego od szuszenia grzybów (ważne by nie był dziurkowany), suszymy w temp 50 stopni kilka godzin. Można również przygotować w piekarniku.

Smacznego!

Poprzedni

Trąbczyn ma pierwszy w gminie mural

Następny

„Spiżarnia jest moim magazynem smaku…”

Zobacz także

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze
Kulinaria Słupeckie

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze

2023-01-30
469
Bo tradycja zawsze jest w modzie
Kulinaria Słupeckie

Bo tradycja zawsze jest w modzie

2023-01-30
207
Najmłodsi przygotowują święta
Kulinaria Słupeckie

Najmłodsi przygotowują święta

2022-12-29
117
W kuchni często improwizuje
Kulinaria Słupeckie

W kuchni często improwizuje

2022-12-21
1.3k
Następny
„Spiżarnia jest moim magazynem smaku…”

"Spiżarnia jest moim magazynem smaku..."

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • Baxter - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Anonim - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Anonim - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Anonim - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Cecylia - Odeszła za wcześnie
  • Anonim - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Anonim - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • jan - Podarował gminie swój dom. W zamian dostanie…
  • Niewyszczepiony - Będą rozmawiać o szczepieniach, wojnie i przyszłości Polski. Zapraszają na spotkanie do MDK
  • wspieram wośp - Ksiądz Kneblewski znowu szokuje. Porównał WOŚP do nazistowskiej propagandy?

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?