Dla rodziny mogłabym ugotować wszystko

W kuchni Joanny Żelek

O swoim kuchennym zamiłowaniu, gotowaniu dla najbliższych i gafie kulinarnej, która stała się “hitem” egzaminu zawodowego opowie Asia Żelek – przewodnicząca reaktywowanego niedawno Koła Gospodyń Wiejskich ze Szetlewka.

Myślę, że tytuł naszego kolejnego spotkania o gotowaniu zawiera sobie całą esencję… To dla najbliższych pani Asia gotuje smakowite i pożywne potrawy, a także rozpieszcza ich słodkimi smakołykami, do których trzeba przecież mieć przysłowiową rękę.

Jej przygoda kulinarna zaczęła się, kiedy była młodą dziewczynką. Wówczas często pomagała mamie w kuchni i jak dodaje pewnie dlatego wybrała też szkołę średnią o kierunku gastronomicznym. – Zawsze ciągnęło mnie do gotowania i lubię to robić. Nie pracuję zawodowo, więc na cały etat zajmuje się domem i rodziną. Cieszę się, że wybrałam szkołę gastronomiczną. Przez pewien czas pomagałam w obsłudze wesel, komunii. Tam też wielu rzeczy się nauczyłam, choć jak każda pani domu miałam swoje nieudane potrawy, a jedną z nich zapamiętam na długo  – mówi pani Asia.

Jak wspomnieliśmy wcześniej  ukończyła 4-letnie Technikum Gastronomiczne w Zespole Szkół im. Mikołaja Kopernika w Koninie. Aby uzyskać zawód technik – gastronom zdawała egzamin, który ku jej zaskoczeniu zdała na ocenę celującą. – Potrawę, którą wylosowałam pamiętam do dziś. Było to danie główne w składzie: medalionów wieprzowych w panierce z orzechów włoskich, surówki z kolorowej papryki oraz pamiętnych kulek ziemniaczanych. Medaliony? To przecież nic trudnego, surówka z papryki również. Natomiast wspomniane kulki ziemniaczane to była dla mnie czarna magia. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. I do dziś nie wiem, jak je wykonałam. Podobno komisja egzaminacyjna była pod wrażeniem. Pamiętam słowa mojej wychowawczyni przed ogłoszeniem wyników: “Joaśka, będziesz zaskoczona”. I rzeczywiście byłam zaskoczona, bo nie liczyłam na tak wysoką oceną po takiej fuszerce – śmieje się pani Joasia.

Potem w kuchni było już coraz lepiej, choć jak dodaje w przygotowaniu wielu potraw obecnie pomaga też internet. Można tam znaleźć wiele interesujących przepisów i z powodzeniem przenieść je do własnej kuchni.  – Jednym z takich przepisów jest tarta z truskawkami i galaretką – teraz na czasie, lub krem do słodkich rurek z ciasta półfrancuskiego, które na stałe zagościły w moim domu. Przepis na ciasto mam od mamy, a na krem znalazłam w internecie. Oczywiście, są nieco czasochłonne, ale nadają się na każdą okazję.  Powiem szczerze, że krem nadaje się nie tylko do rurek, ale swobodnie można go też wykorzystać jako masa do ciast, co często praktykuję. Rurki z kremem  są ulubionym słodkim smakołykiem moich dzieci – dodaje nasza rozmówczyni.

Potwierdziła to córka Klaudia i syn Patryk, który dodał, że – Najlepsze na świecie rurki z kremem robi moja mama. Wszyscy byli pod ich wrażeniem, kiedy upiekła je na Dzień Dziewczyn do mojej szkoły.

Jak mówią wspólnie przepadają też  za kluskami śląskimi swojej mamy, a także za kopytkami z cynamonem, pierogami z serem, schabowymi z kurczaka, surówkami  sałatkami, a tę, którą pani Asia poleciłam naszym czytelnikom nazywają sałatką ze ślimakami.  – To nic innego jak kolorowy makaron tortellini z pomidorami , ogórkiem, żółtym serem i czerwoną cebulką. Sałatka jest i kolorowa i sprawdza się przy każdej okazji, nie ważne czy jest to rodzinny grill czy impreza urodzinowa czy imieninowa. Sałatka prosta   szybka w przygotowaniu. Bo takie potrawy w kuchni też są przydatne.  Dla mojej rodziny mogłabym ugotować wszystko. A teraz, kiedy reaktywowałyśmy Koło Gospodyń Wiejskich mamy nadzieję, że oprócz wspólnych inicjatyw  będziemy  też wymieniać się swoimi doświadczeniami kulinarnymi – mówi.

Pani Asi dziękujemy za spotkanie kulinarne, a naszych czytelników zachęcamy do wypróbowana przepisów. Są wyśmienite.

 

Sałatka z tortellini

Składniki:

– opakowanie makaronu tortellini 250 g,

– 1 czerwona cebulka,

– 2 pomidory,

– 1 świeży ogórek,

– ser żółty,

– sos czosnkowy.

Wykonanie: Tortellini ugotować. Pomidory ogórka  cebulkę  pokroić w kostkę. Następnie przygotować sos czosnkowy: pokroić lub przepuścić przez praskę czosnek dodać 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki połączyć razem  wymieszać. W okresie letnim dodaję pokrojony, świeży koperek.

Rurki z ciasta półfrancuskiego z kremem

Składniki:

– kostka masła,

– 1 szklanka śmietany ukwaszanej,

– cukier waniliowy,

– 2,5 szklanki mąki.

Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, dokładnie posiekać nożem, dodawać stopniowo śmietanę. Ciasto zagnieść dokładnie wyrobić (śmietana i masło przed użyciem powinny być dobrze schłodzone). Wyrobione dokładnie ciasto położyć na talerz i wstawić na kilka godzin do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Kroić w paski. Następnie nawijać na specjalną rurkę, uprzednio posmarowaną tłuszczem. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na złoty kolor. Po upieczeniu nadziewać kremem.

Krem:

– 0,5 l. mleka,

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

– 2 łyżki mąki pszennej,

– 1 szklanka cukru,

– 2 opakowania cukru waniliowego,

– 2 żółtka,

– kostka  Kasi.

Wykonanie: Żółtka utarte z cukrami i obie mąki rozprowadzamy z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy masę jajeczną, cały czas mieszając. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.