Kulinaria z Eugenią Markiewicz cz. 1
O smakowitej kuchni inspirowanej głównie własnymi przepisami, wykorzystaniu wielu wartościowych owoców i warzyw w dwóch kolejnych częściach naszego kącika opowie Eugenia Markiewicz z Trąbczyna.
Tym razem napiszemy nieco o dyni…. Dla wielu warzywa niedocenionego, a szkoda, bo można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne dzieła nie tylko jako zimowe zaprawy. Na obiad i na deser. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Bo dynia zwiastuje nie tylko jesień. Piżmowa, francuska, biała czy hokkaido – króluje na stołach od września, praktycznie przez całą zimę. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przystawka. W słodkiej postaci dynia z kolei może pojawić się jako deser lub… kolorowa dekoracja. Nada potrawom nie tylko pięknego koloru, ale i gładkiej konsystencji.
– Dynia w mojej kuchni króluje od bardzo dawna. Jednak potrawy z niej zawsze starałam się wymyślać tak po prostu z głowy. Kiedy moje dzieci średnio lubili placki ziemniaczane, postanowiłam ich troszkę oszukać, zastępując ziemniaki właśnie dynią.Wszyscy zjedli je ze smakiem ,a danie to bardzo często pojawia się na moim stale. Ale w słodszej postaci. Bo dopełnieniem całego dania jest słodka śmietanka, która moim zdaniem idealnie komponuje się z tym warzywem – tłumaczy pani Eugenia.
Kolejną z potraw, a raczej zapraw na zimowe dni jest bania, czyli wspomniana dynia z goździkami i cynamonem, znów przygotowana na słodko. Esensją całego udanego przepisu jest zalewa, w której dynia musi się moczyć całą dobę. – Jadłam gdzieś podobną potrawę i tak mi zasmakowała, że chciałam odwzorować jej smak. To jest ulubiona potrawa mojego brata i bratowej. Kiedy nas odwiedzają pytają o banię na słodko. Zawsze mam przygotowaną ją w zapasie. Jest doskonała i jako dodatek do obiadu, ale także jako przękąska. Moim zdaniem dynia najlepiej współgra właśnie z goździkami i można bez obaw łączyć je w naprawdę wielu propozycjach kulinarnych – dodaje pani Eugenia.
Jak mówi z uśmiechem, o dyni powiedziano już wiele a i tak zawsze będzie nam mało. To jest bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przygotować praktycznie wszystko począwszy od dżemu, skończywszy na zupach, ciastach, a także oryginalnym mięsnym bigosie. Ta ostatnia propozycja jest także autorskim przepisem naszej rozmówczyni. – Także ta potrawa często w okresie jesienno – zimowym pojawia się w naszym domu. Bigos można przygotować zarówno na ostro, jak i bardziej na słodko. Zależy czy chcemy dołączyć do niego goździki, czy raczej z nich zrezygnować. Koloru potrawie dodaje słodka papryka, dzięki czemu smak jest bardziej wyrazisty. Mogę powiedzieć, że wszystkie potrawy z dyni po prostu nie mogą się nie udać! – powiedziała kończąc.
Na kolejną część spotkania z panią Eugenią zapraszamy do kolejnego wydania Kuriera.
Placuszki dyniowe ze słodką śmietaną
Składniki:
– 2 ziemniaki,
– 3 jajka,
– 1 kg dyni,
– niecałe 2 szklanki mąki,
– sól, pieprz do smaku,
– słodka śmietanka.
Wykonanie: Dynię i ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Białka z jajek utrzepać, a następnie wymieszać je z żółtkami i mąką dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować płaskie placuszki. Piec na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kiedy są jeszcze ciepłe położyć na nich ubitą słodką śmietankę.
Dynia z goździkami i cynamonem
– pokrojona w kostkę dynia,
– goździki,
– cynamon,
– cukier,
– 1 szklanka octu i 2 szklanki wody (do przygotowania zalewy).
Wykonanie: 1 szklankę octu zmieszać z 2 szklankami wody. Zalać pokrojoną dynię na 24 godziny, a następnie do niej wsypać cukier (ilość do smaku). Po upływie doby wyjąc ją z wody zmieszanej z octem łyżką cedzakową. Smażyć ją na patelni do momentu, aż będzie miękka. Dodać godździki i cynamon. Gorącą włożyć w słoiczki. Zakręcić i przewrócić słoiczki na drugą stronę. Nie potrzeba ich pasteryzować.
Bigos z dyni
Składniki:
– dynia pokrojona w kostkę,
– 2 łyżki oleju,
– 2 cebule,
– 3 czerwone papryki,
– 3 łyżki przecieru pomidorowego,
– 1/2 kg kiełbasy.
Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć ją na oleju na pół miękko, ale jednocześnie pilnować, żeby się nie przypaliła. Przełożyć do innego garnka. Cebule pokroić w kostkę, a czerwoną paprykę w słupki. Kiełbaskę też pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć cebulkę, paprykę, a potem kiełbaskę na tym samym tłuszczu, na którym pieczona była dynia. Prużyć do miękkości.
Rogale nie tylko marcińskie
Składniki:
– 1 kg mąki,
– 2 margaryny,
– 10 dag drożdży,
– 0,5 szklanki mleka,
– 5 łyżek kwaśnej śmietany,
– 5 łyżek cukru,
– łyżeczka soli.
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do niech 2 łyżki mąki. Poczekać do wygarowania. Margarynę posiekać z mąką. Dolać drożdże oraz pozostałe produkty. Dobrze wyrobić ciasto. Włożyć w miskę, przykryć ściereczką do momentu, by podwoiło swoją objętość. Rozwałkować, wyciąć trójkąty i każdy z nich posmarować marmoladą zawinąć. Piec 25 minut w temp. 150 -160 stopni.
Wreszcie jakieś porządne przepisy a nie- dopraw warzywkiem czy kostką rosołową. Pozdrowienia dla Pani Gieni 🙂