Dynia – ostra, słodka, zawsze dobra

Kulinaria z Eugenią Markiewicz cz. 1

O smakowitej kuchni inspirowanej głównie własnymi przepisami, wykorzystaniu wielu wartościowych owoców i warzyw w dwóch kolejnych częściach naszego kącika opowie Eugenia Markiewicz z Trąbczyna.

Tym razem napiszemy nieco o dyni…. Dla wielu warzywa niedocenionego, a szkoda, bo można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne dzieła nie tylko jako zimowe zaprawy.  Na obiad i na deser. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Bo dynia zwiastuje nie tylko jesień. Piżmowa, francuska, biała czy hokkaido – króluje na stołach od września, praktycznie przez całą zimę. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przystawka. W słodkiej postaci dynia z kolei  może pojawić się jako deser lub… kolorowa dekoracja. Nada potrawom nie tylko pięknego koloru, ale  i gładkiej konsystencji.

Dynia w mojej kuchni króluje od bardzo dawna. Jednak potrawy z niej zawsze starałam się wymyślać tak po prostu z głowy. Kiedy moje dzieci średnio lubili placki ziemniaczane, postanowiłam ich troszkę oszukać, zastępując ziemniaki właśnie dynią.Wszyscy zjedli je ze smakiem ,a danie to bardzo często pojawia się na moim stale. Ale w słodszej postaci. Bo dopełnieniem całego dania jest słodka śmietanka, która moim zdaniem idealnie komponuje się z tym warzywem – tłumaczy pani Eugenia.

Kolejną z potraw, a raczej zapraw na zimowe dni jest bania, czyli wspomniana dynia z goździkami i cynamonem, znów przygotowana na słodko. Esensją całego udanego przepisu jest zalewa, w której dynia musi się moczyć całą dobę. – Jadłam gdzieś podobną potrawę i tak mi zasmakowała, że chciałam odwzorować jej smak.  To jest ulubiona potrawa mojego brata i bratowej. Kiedy nas odwiedzają pytają o banię na słodko. Zawsze mam przygotowaną ją w zapasie. Jest doskonała i  jako dodatek do obiadu, ale także jako przękąska. Moim zdaniem dynia najlepiej współgra właśnie z goździkami i można  bez obaw łączyć je w naprawdę wielu propozycjach kulinarnych  – dodaje pani Eugenia.

Jak mówi z uśmiechem, o dyni powiedziano już wiele a i tak zawsze będzie nam mało.  To jest bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przygotować praktycznie wszystko począwszy od dżemu, skończywszy na zupach, ciastach, a także  oryginalnym  mięsnym bigosie. Ta ostatnia propozycja jest także autorskim przepisem naszej rozmówczyni. – Także ta potrawa często w okresie jesienno – zimowym pojawia się w naszym domu. Bigos można przygotować zarówno na ostro, jak i bardziej na słodko. Zależy czy chcemy dołączyć do niego goździki, czy raczej z nich zrezygnować. Koloru potrawie dodaje słodka papryka, dzięki czemu smak jest bardziej wyrazisty. Mogę powiedzieć, że wszystkie potrawy z dyni po prostu nie mogą się nie udać! – powiedziała kończąc.

Na kolejną część spotkania z panią Eugenią zapraszamy do kolejnego wydania Kuriera.

Placuszki dyniowe ze słodką śmietaną

Składniki:

– 2 ziemniaki,

– 3 jajka,

– 1 kg dyni,

– niecałe 2 szklanki mąki,

– sól, pieprz do smaku,

– słodka śmietanka.

Wykonanie: Dynię i ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Białka z jajek utrzepać, a następnie wymieszać je z żółtkami i mąką dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować płaskie placuszki. Piec na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kiedy są jeszcze ciepłe położyć na nich ubitą słodką śmietankę.

Dynia z goździkami i cynamonem

– pokrojona w kostkę dynia,

– goździki,

– cynamon,

– cukier,

– 1 szklanka octu i  2 szklanki wody (do przygotowania zalewy).

Wykonanie: 1 szklankę octu zmieszać z 2 szklankami wody. Zalać pokrojoną dynię na 24 godziny, a następnie do niej wsypać cukier (ilość do smaku). Po upływie doby wyjąc ją z wody zmieszanej z octem łyżką cedzakową. Smażyć ją na patelni do momentu, aż będzie miękka. Dodać godździki i cynamon. Gorącą włożyć w słoiczki. Zakręcić i przewrócić słoiczki na drugą stronę. Nie potrzeba ich pasteryzować.

 

Bigos z dyni

Składniki:

– dynia pokrojona w kostkę,

– 2 łyżki oleju,

– 2 cebule,

– 3 czerwone papryki,

– 3 łyżki przecieru pomidorowego,

– 1/2 kg kiełbasy.

Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć ją na oleju na pół miękko, ale jednocześnie pilnować, żeby się nie przypaliła. Przełożyć do innego garnka. Cebule pokroić w kostkę, a czerwoną paprykę w słupki. Kiełbaskę też  pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć cebulkę, paprykę, a potem kiełbaskę na tym samym tłuszczu, na którym pieczona była dynia. Prużyć do miękkości.

Rogale nie tylko marcińskie

Składniki:

– 1 kg mąki,

– 2 margaryny,

– 10 dag drożdży,

– 0,5 szklanki mleka,

– 5 łyżek kwaśnej śmietany,

– 5 łyżek cukru,

– łyżeczka soli.

Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do niech 2 łyżki mąki. Poczekać do wygarowania. Margarynę posiekać z mąką. Dolać drożdże oraz pozostałe produkty. Dobrze wyrobić ciasto. Włożyć w miskę, przykryć ściereczką do momentu, by podwoiło swoją objętość. Rozwałkować, wyciąć trójkąty i każdy z nich posmarować marmoladą zawinąć. Piec 25 minut w temp. 150 -160 stopni.

 

Jeden komentarz

  1. Trabczyniak

    Wreszcie jakieś porządne przepisy a nie- dopraw warzywkiem czy kostką rosołową. Pozdrowienia dla Pani Gieni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.