Kulinaria z KGW z Bukowego cz. 1
To motto od dawna towarzyszy paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Bukowego. Od początku było aktywne i integrowało mieszkańców całej wioski. – Liczy się chęć i dobra współpraca – mówią panie. Tutejsze KGW działa nieprzerwanie od blisko 40 lat.
Gośćmi w tym numerze są: Grażyna Woźniak, oraz Małgorzata Struszczyk, Barbara Sobolewska, Teresa Łechtańska oraz Bogumiła Nowaczyk. Jak mówią zgodnie, zarówno KGW kiedyś, jak i dziś w dużym stopniu łączyła kuchnia.
– Każda z nas ma swoje sprawdzone potrawy, przepisy. Kiedy organizujemy lub współorganizujemy święto, czy jakąś uroczystość, chętnie korzystamy ze wspólnego doświadczenia kulinarnego, co z pewnością ułatwia nam pracę, ale jeszcze bardziej motywuje do stworzenia czegoś nowego – mówi Grażyna Woźniak.
Inne członkinie dodają, że gdyby nie tak dobra współpraca, wielu uroczystości koło nie byłoby w stanie zorganizować.
– Po pierwsze znamy się, po drugie lubimy ze sobą pracować, a po trzecie lubimy tworzyć nasze kulinarne potrawy – mówią.
Często wymieniają między sobą przepisy, często też w gotowaniu czegoś nowego korzystają z przepisów książkowych czy też tych zaczerpniętych z gazet.
– Wiadomo, zdarza się, że dany przepis nieco modyfikujemy pod tzw. własny smak – mówi jedna a pań.
Jak tłumaczą, lubią przygotowywać tradycyjne potrawy, choć nieco je unowocześniać. Jeśli są to roladki mięsne, to oprócz tradycyjnego sera i pieczarek można dodać również brokuł, a jeśli są to udka, to mogą być faszerowane czy te, jak w podanym dla naszych czytelników przepisie z dodatkiem ketchupu i majonezu – co poleca Małgosia Struszczyk. Z kolei pani Teresa w kuchni jest perfekcjonistką w przygotowywaniu wieprzowej karkówki na kilka sprawdzonych już sposobów. Jej koronnym daniem okazały się być roladki z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem papryczki chilli, które po uformowaniu zawijane są w folię aluminiową w formie tzw. cukierków i zapiekane w piekarniku.
– Niby coś prostego, ale też innego niż wszystkie dotąd przygotowywane roladki – mówi.
Jeśli natomiast chodzi o przystawki, to panie z tutejszego KGW polecają przepis na roladę serową. To naprawdę wytrawne danie na zimno. Delikatny ser w nieco innej formie niż zazwyczaj, pachnące zioła i delikatna wędlina – to bardzo dobre połączenie, a tym bardziej, kiedy czymś nowym chcemy zaskoczyć swoich gości. Przepis zaczerpnięty z kulinarnych specjałów Siostry Anastazji cieszy się dużym powodzeniem na uroczystościach, które przygotowują panie z Koła.
– Ser jest tak wdzięcznym dodatkiem, że można włączyć praktycznie do większości dań mięsnych, do sałatek czy jak widać i w tym przypadku, sprawdza się idealnie jako główny składnik do rolad – mówią panie z KGW.
Naszych czytelników zachęcamy do wypróbowania przepisów oraz zapraszamy na kolejne spotkanie kulinarne z paniami z Bukowego już za tydzień.
Sałatka z marchewki
Składniki:
– 6 średnich marchewek,
– 3-4 średnie ogórki kiszone,
– 1 cebulka,
– natka pietruszki,
– 3-4 łyżki majonezu,
– 2 jajka ugotowane na twardo,
– sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Marchewkę obrać i ugotować. Pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę i ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Ogórki kiszone obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, majonez. Doprawić do smaku. Można dodać również zielonego groszku.
Udka z majonezem
Składniki:
– 5-6 udek z kurczaka,
– sól, pieprz, vegeta,
– przyprawa do kurczaka,
– 4 łyżki majonezu,
– 2 łyżki ketchupu,
– bułka tarta,
– olej.
Wykonanie: Udka natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i vegetą oraz przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 1 godzinę w chłodnym miejscu. Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć udka. Majonez wymieszać z ketchupem i nałożyć niewielką ilość na każde udko. Wierzch posypać bułką tartą. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku. Gdy udka staną się miękkie zdjąć folię, aby się zarumieniły.
Cytrynowiec
Składniki:
Upiec jasny biszkopt:
– 7 jaj,
– 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
– 1,5 szklanki cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Po upieczeniu biszkoptu delikatnie zdjąć wierzchnią warstwę, pokruszyć i ususzyć w nagrzanym piekarniku. Biszkopt nakroić wodą i sokiem z jednej dużej cytryny i przeciąć wzdłuż na dwie części.
Masa cytrynowa:
– kostka margaryny,
– 1 galaretka cytrynowa,
– 3 łyżki cukru.
Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie małym strumieniem dodać do niej tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody.
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę masy cytrynowej, następnie położyć drugą część biszkoptu kładąc na to drugą część masy. Posypać wcześniej zdjętą i ususzoną wierzchnią warstwą biszkoptu.
Rolada serowa
Składniki:
– 50 dag żółtego sera,
– pół kostki masła,
– 10-15 dag serka topionego śmietankowego,
– 3 jajka ugotowane na twardo,
– 1 ogórek kiszony,
– 1 średnia gotowana marchewka,
– szczypiorek lub natka pietruszki,
– sól, pieprz.
Wykonanie: Ser w foliowej torebce włożyć do gorącej wody. Obracać torebką tak, aby ser równomiernie zmiękł. Masło utrzeć z serem topionym. Dodać drobno pokrojone jajka, ogórek, marchewkę, szczypiorek lub pietruszkę. Wszystko dobrze rozetrzeć, doprawić solą i pieprzem. Można dodać również trochę pokrojonej szynki. Miękki żółty ser wyjąć z wody, rozwałkować jak ciasto na makaron, posmarować masą, zawinąć jak roladę i w folii włożyć do lodówki. Schłodzoną roladę kroić w plasterki.
Smacznego!