Grunt to kobieca współpraca

Kulinaria z KGW z Bukowego cz. 1

To motto od dawna towarzyszy paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Bukowego. Od początku było aktywne i integrowało mieszkańców całej wioski. – Liczy się chęć i dobra współpraca – mówią panie. Tutejsze KGW działa nieprzerwanie od blisko 40 lat.

Gośćmi w tym numerze są: Grażyna Woźniak,  oraz Małgorzata Struszczyk, Barbara Sobolewska, Teresa Łechtańska oraz Bogumiła Nowaczyk. Jak mówią zgodnie, zarówno KGW kiedyś, jak i dziś w dużym stopniu łączyła kuchnia.

Każda z nas ma swoje sprawdzone potrawy, przepisy. Kiedy organizujemy lub współorganizujemy święto, czy jakąś uroczystość, chętnie korzystamy ze wspólnego doświadczenia kulinarnego, co z pewnością ułatwia nam pracę, ale jeszcze bardziej motywuje do stworzenia czegoś nowego – mówi Grażyna Woźniak.

Inne członkinie dodają, że gdyby nie tak dobra współpraca, wielu uroczystości koło nie byłoby w stanie zorganizować.

Po pierwsze znamy się, po drugie lubimy ze sobą pracować, a po trzecie lubimy tworzyć nasze kulinarne potrawy – mówią.

Często wymieniają między sobą przepisy, często też w gotowaniu czegoś nowego korzystają z przepisów książkowych czy też tych zaczerpniętych z gazet.

Wiadomo, zdarza się, że dany przepis nieco modyfikujemy pod tzw. własny smak – mówi jedna a pań.

Jak tłumaczą, lubią przygotowywać tradycyjne potrawy, choć nieco je unowocześniać. Jeśli są to roladki mięsne, to oprócz tradycyjnego sera i pieczarek można dodać również brokuł, a jeśli są to udka, to mogą być faszerowane czy te, jak w podanym dla naszych czytelników przepisie z dodatkiem ketchupu i majonezu – co poleca Małgosia Struszczyk. Z kolei pani Teresa w kuchni jest perfekcjonistką w przygotowywaniu wieprzowej karkówki na kilka sprawdzonych już sposobów. Jej koronnym daniem okazały się być roladki z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem papryczki chilli, które po uformowaniu zawijane są w folię aluminiową w formie tzw. cukierków i zapiekane w piekarniku.

Niby coś prostego, ale też innego niż wszystkie dotąd przygotowywane roladki – mówi.

Jeśli natomiast chodzi o przystawki, to panie z tutejszego KGW polecają przepis na roladę serową. To naprawdę wytrawne danie na zimno. Delikatny ser w nieco innej formie niż zazwyczaj, pachnące zioła i delikatna wędlina – to bardzo dobre połączenie, a tym bardziej, kiedy czymś nowym chcemy zaskoczyć swoich gości. Przepis zaczerpnięty z kulinarnych specjałów Siostry Anastazji cieszy się dużym powodzeniem na uroczystościach, które przygotowują panie z Koła.

Ser jest tak wdzięcznym dodatkiem, że można włączyć praktycznie do większości dań mięsnych, do sałatek czy jak widać i w tym przypadku, sprawdza się idealnie jako główny składnik do rolad – mówią panie z KGW.

Naszych czytelników zachęcamy do wypróbowania przepisów oraz zapraszamy na kolejne spotkanie kulinarne z paniami z Bukowego już za tydzień.

 

 

Sałatka z marchewki

 

Składniki:

– 6 średnich marchewek,

– 3-4 średnie ogórki kiszone,

– 1 cebulka,

– natka pietruszki,

– 3-4 łyżki majonezu,

– 2 jajka ugotowane na twardo,

– sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Marchewkę obrać i ugotować. Pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę i ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Ogórki kiszone obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, majonez. Doprawić do smaku. Można dodać również zielonego groszku.

 

Udka z majonezem

 

Składniki:

– 5-6 udek z kurczaka,

– sól, pieprz, vegeta,

– przyprawa do kurczaka,

– 4 łyżki majonezu,

– 2 łyżki ketchupu,

– bułka tarta,

– olej.

Wykonanie: Udka natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i vegetą oraz przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 1 godzinę w chłodnym miejscu. Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć udka. Majonez wymieszać z ketchupem i nałożyć niewielką ilość na każde udko. Wierzch posypać bułką tartą. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku. Gdy udka staną się miękkie zdjąć folię, aby się zarumieniły.

Cytrynowiec

Składniki:

Upiec jasny biszkopt:

– 7 jaj,

– 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,

– 1,5 szklanki cukru,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Po upieczeniu biszkoptu delikatnie zdjąć wierzchnią warstwę, pokruszyć i ususzyć w nagrzanym piekarniku. Biszkopt nakroić wodą i sokiem z jednej dużej cytryny i przeciąć wzdłuż na dwie części.

Masa cytrynowa:

– kostka margaryny,

– 1 galaretka cytrynowa,

– 3 łyżki cukru.

Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie małym strumieniem dodać do niej tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody.

Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę masy cytrynowej, następnie położyć drugą część biszkoptu kładąc na to drugą część masy. Posypać wcześniej zdjętą i ususzoną wierzchnią warstwą biszkoptu.

 

Rolada serowa

 

Składniki:

– 50 dag żółtego sera,

– pół kostki masła,

– 10-15 dag serka topionego śmietankowego,

– 3 jajka ugotowane na twardo,

– 1 ogórek kiszony,

– 1 średnia gotowana marchewka,

– szczypiorek lub natka pietruszki,

– sól, pieprz.

Wykonanie: Ser w foliowej torebce włożyć do gorącej wody. Obracać torebką tak, aby ser równomiernie zmiękł. Masło utrzeć z serem topionym. Dodać drobno pokrojone jajka, ogórek, marchewkę, szczypiorek lub pietruszkę. Wszystko dobrze rozetrzeć, doprawić solą i pieprzem. Można dodać również trochę pokrojonej szynki. Miękki żółty ser wyjąć z wody, rozwałkować jak ciasto na makaron, posmarować masą, zawinąć jak roladę i w folii włożyć do lodówki. Schłodzoną roladę kroić w plasterki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.