“Kolorowe ciasto zawsze przykuwa uwagę…”

Kulinaria z Bukowego cz. 2

Zgodnie z zapowiedzią zapraszamy Państwa na kolejne spotkanie z członkiniami Koła Gospodyń Wiejskich z Bukowego. Panie opowiedzą o kulinarnych nowościach, słodkich smakołykach oraz tym jak z podstawowych produktów można wyczarować prawdziwie kulinarne dzieło.

Choć jak wielokrotnie wspominały, że w kuchni są tradycjonalistkami, wiele kulinarnych smakołyków panie lubią unowocześniać.

Jeśli ciasto chcemy “udekorować” kolorami to dobrym pomysłem jest “Kolorowy zawrót głowy”, ciasto, które składa się z biszkoptu, masy masłowej, pieczonych białek z wiórkami i makiem oraz masą wiśniowo-kisielową. Ciasto to zapewne wiele z nas znajdzie jeszcze w starszych, zeszytowych przepisach. Jest pracochłonne, ale za to bardzo efektowne i smaczne. I… doskonałe na każdą okazję – mówią nasze bohaterki.

Dodają, że godnym polecenia jest również tort owocowy zainspirowany przepisem Siostry Anastazji.

To ciasto wykonane w prostokątnej foremce, a nie okrągłej jak większość tortów. Na wykonanie tego ciasta trzeba zarezerwować sobie dość sporo czasu, bo składa się z kilku warstw i różnego rodzaju mas. Jednak myślę, że dla tego smakołyku warto poświęcić czas. Piekłam je już kilka razy i zawsze z talerza znikało w mgnieniu oka. Kolorowe ciasto zawsze przykuwa uwagę – mówi Małgorzata Struszczyk.

Równie dobrze może smakować ciasto cappuccino w wykonaniu pani Basi, jak i zwykły jabłecznik, który często piecze przewodnicząca tutejszego Koła – Grażyna Woźniak, jak również brzdąc czy królewiec.

Ale obowiązkowo z masą zalewaną ciasto na ciepło – dodają z uśmiechem.

Polską tradycją jest weekendowe ciasto… Takie też powstają często w naszych domach. Zainspirowane są gazetowymi przepisami, telewizyjnymi programami, czy też sprawdzonymi wypiekami naszych członkiń. Lubimy wymieniać między sobą nasze kulinarne wyzwania – dodaje pani Grażyna.

Wiele z nich jest autorkami nie tylko słodkich smakołyków. Teresa Łechtańska – jedna z członkiń na nasze kulinarne spotkanie przygotowała makaron z grzybami leśnymi, potrawę, którą na zimno można podać w formie sałatki oraz w formie ciepłej, jako zapiekankę.

Makaron przygotowany przeze mnie powstał tak naprawdę w dzień naszego spotkania. Z racji tej, że lubię nawet uwielbiam grzybobranie, grzyby miałam w zapasie. Postanowiłam połączyć je z kilkoma innymi produktami – makaronem, piersią z kurczaka, papryką i cebulką. Myślę, że danie jest smaczne, syte i niezbyt drogie, co w kuchni też jest ważne – mówi pani Teresa.

Jak dodaje nam kolejna z członkiń, Barbara Sobolewska, grzyby czy też przygotowywane z nich potrawy w ostatnich latach stały się bardzo modne. Kiedyś gospodynie domowe zazwyczaj zaprawiały je w słoiczki w zalewie octowej lub gotowały zupę grzybową. Obecnie służą nie tylko jako składnik dodawany do zup czy sosów, ale i sałatek – o czym wspominała pani Teresa, potrawek, zapiekanek, czy zwykłych gotowanych i przygotowywanych z dodatkiem śmietany – słodkiej lub kwaśnej – to zależy od upodobań kulinarnych pań domu.

Paniom z tutejszego KGW dziękujemy za spotkanie, a naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite.

 

Makaron z grzybami leśnymi

 

Składniki:

– 1 opakowanie makaronu świderki,

– 0,5 kg grzybów leśnych,

– 2 piersi z kurczaka,

– 2 cebule,

– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,

– 200 ml śmietany słodkiej – 30%,

– 2 ząbki czosnku,

– sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, ziele angielskie.

Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Na maśle podsmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Potem dodać cebulę i paprykę również pokrojone w kostkę, dusić na niewielkim ogniu.

Grzyby obrać, pokroić i odgotować w wodzie 50 minut. Po czym odcedzić i dodać do piersi z kurczaka. Pod koniec dodać przecier, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dolać śmietanę. Makaron wymieszać z pozostałymi składnikami. Potrawę  można spożyć zarówno na ciepło, jak i zimno w formie sałatki.

II wersja – zamiast makaronu można dodać ugotowany ryż.

 

Grzyby w occie

 

Zalewa:

– 5 szklanek wody,

– 1 szklanka octu,

– 1 łyżka soli,

– 3 łyżki cukru,

– ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz pokrojona cebula.

Zalewę zagotować z przyprawami. Grzyby obrać, umyć, włożyć do garnka, posolić  i gotować 25 minut. Odcedzić i ponownie włożyć do gorącej wody i gotować kolejne 40 minut. Po czym odcedzić na sicie, przelać gotującą wodą i odczekać, aż odsiąkną. Ponakładać do słoików, zalać gorącą zalewą. Zakręcić.

Kolorowy zawrót głowy

 

Upiec biszkopt z 5 jaj.

Kokos:

– 7 białek,

– 1 szklanka cukru,

– 100g wiórków kokosowych,

– 0,5 szklanki maku,

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubić ciałka, dodać cukier i pozostałe składniki. Piec na folii aluminiowej lub na papierze do pieczenia.

Masa:

– 3 szklanki mleka,

– 3/4 szklanki cukru,

– 5 łyżek mąki krupczatki,

– 1 margaryna,

– 1 cukier waniliowy.

Wykonanie: 2 szklanki mleka zagotować  z cukrem. W 1 szklance mleka rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko. Ostudzić. Zmiksować z margaryną. Można dodać odrobinę alkoholu. Biszkopt nasączyć, posmarować powidłami i wyłożyć pół masy, na masę upieczony  kokos, na to resztę masy i na to pokłaść wiśnie  i następnie zalać masą kisielową.

Masa kisielowa:

– 1 kisiel wiśniowy,

– 1 galaretka wiśniowa.

Sok po wydrylowanych wiśniach uzupełniamy do 0,5 litra wodą i gotujemy kisiel. Zestawiamy z ognia i do gorącego wsypujemy galaretkę. Studzimy. Jak przestygnie zalewamy wiśnie.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.