Kulinaria z Bukowego cz. 2
Zgodnie z zapowiedzią zapraszamy Państwa na kolejne spotkanie z członkiniami Koła Gospodyń Wiejskich z Bukowego. Panie opowiedzą o kulinarnych nowościach, słodkich smakołykach oraz tym jak z podstawowych produktów można wyczarować prawdziwie kulinarne dzieło.
Choć jak wielokrotnie wspominały, że w kuchni są tradycjonalistkami, wiele kulinarnych smakołyków panie lubią unowocześniać.
– Jeśli ciasto chcemy „udekorować” kolorami to dobrym pomysłem jest „Kolorowy zawrót głowy”, ciasto, które składa się z biszkoptu, masy masłowej, pieczonych białek z wiórkami i makiem oraz masą wiśniowo-kisielową. Ciasto to zapewne wiele z nas znajdzie jeszcze w starszych, zeszytowych przepisach. Jest pracochłonne, ale za to bardzo efektowne i smaczne. I… doskonałe na każdą okazję – mówią nasze bohaterki.
Dodają, że godnym polecenia jest również tort owocowy zainspirowany przepisem Siostry Anastazji.
– To ciasto wykonane w prostokątnej foremce, a nie okrągłej jak większość tortów. Na wykonanie tego ciasta trzeba zarezerwować sobie dość sporo czasu, bo składa się z kilku warstw i różnego rodzaju mas. Jednak myślę, że dla tego smakołyku warto poświęcić czas. Piekłam je już kilka razy i zawsze z talerza znikało w mgnieniu oka. Kolorowe ciasto zawsze przykuwa uwagę – mówi Małgorzata Struszczyk.
Równie dobrze może smakować ciasto cappuccino w wykonaniu pani Basi, jak i zwykły jabłecznik, który często piecze przewodnicząca tutejszego Koła – Grażyna Woźniak, jak również brzdąc czy królewiec.
– Ale obowiązkowo z masą zalewaną ciasto na ciepło – dodają z uśmiechem.
– Polską tradycją jest weekendowe ciasto… Takie też powstają często w naszych domach. Zainspirowane są gazetowymi przepisami, telewizyjnymi programami, czy też sprawdzonymi wypiekami naszych członkiń. Lubimy wymieniać między sobą nasze kulinarne wyzwania – dodaje pani Grażyna.
Wiele z nich jest autorkami nie tylko słodkich smakołyków. Teresa Łechtańska – jedna z członkiń na nasze kulinarne spotkanie przygotowała makaron z grzybami leśnymi, potrawę, którą na zimno można podać w formie sałatki oraz w formie ciepłej, jako zapiekankę.
– Makaron przygotowany przeze mnie powstał tak naprawdę w dzień naszego spotkania. Z racji tej, że lubię nawet uwielbiam grzybobranie, grzyby miałam w zapasie. Postanowiłam połączyć je z kilkoma innymi produktami – makaronem, piersią z kurczaka, papryką i cebulką. Myślę, że danie jest smaczne, syte i niezbyt drogie, co w kuchni też jest ważne – mówi pani Teresa.
Jak dodaje nam kolejna z członkiń, Barbara Sobolewska, grzyby czy też przygotowywane z nich potrawy w ostatnich latach stały się bardzo modne. Kiedyś gospodynie domowe zazwyczaj zaprawiały je w słoiczki w zalewie octowej lub gotowały zupę grzybową. Obecnie służą nie tylko jako składnik dodawany do zup czy sosów, ale i sałatek – o czym wspominała pani Teresa, potrawek, zapiekanek, czy zwykłych gotowanych i przygotowywanych z dodatkiem śmietany – słodkiej lub kwaśnej – to zależy od upodobań kulinarnych pań domu.
Paniom z tutejszego KGW dziękujemy za spotkanie, a naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite.
Makaron z grzybami leśnymi
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu świderki,
– 0,5 kg grzybów leśnych,
– 2 piersi z kurczaka,
– 2 cebule,
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
– 200 ml śmietany słodkiej – 30%,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, ziele angielskie.
Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Na maśle podsmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Potem dodać cebulę i paprykę również pokrojone w kostkę, dusić na niewielkim ogniu.
Grzyby obrać, pokroić i odgotować w wodzie 50 minut. Po czym odcedzić i dodać do piersi z kurczaka. Pod koniec dodać przecier, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dolać śmietanę. Makaron wymieszać z pozostałymi składnikami. Potrawę można spożyć zarówno na ciepło, jak i zimno w formie sałatki.
II wersja – zamiast makaronu można dodać ugotowany ryż.
Grzyby w occie
Zalewa:
– 5 szklanek wody,
– 1 szklanka octu,
– 1 łyżka soli,
– 3 łyżki cukru,
– ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz pokrojona cebula.
Zalewę zagotować z przyprawami. Grzyby obrać, umyć, włożyć do garnka, posolić i gotować 25 minut. Odcedzić i ponownie włożyć do gorącej wody i gotować kolejne 40 minut. Po czym odcedzić na sicie, przelać gotującą wodą i odczekać, aż odsiąkną. Ponakładać do słoików, zalać gorącą zalewą. Zakręcić.
Kolorowy zawrót głowy
Upiec biszkopt z 5 jaj.
Kokos:
– 7 białek,
– 1 szklanka cukru,
– 100g wiórków kokosowych,
– 0,5 szklanki maku,
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubić ciałka, dodać cukier i pozostałe składniki. Piec na folii aluminiowej lub na papierze do pieczenia.
Masa:
– 3 szklanki mleka,
– 3/4 szklanki cukru,
– 5 łyżek mąki krupczatki,
– 1 margaryna,
– 1 cukier waniliowy.
Wykonanie: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1 szklance mleka rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko. Ostudzić. Zmiksować z margaryną. Można dodać odrobinę alkoholu. Biszkopt nasączyć, posmarować powidłami i wyłożyć pół masy, na masę upieczony kokos, na to resztę masy i na to pokłaść wiśnie i następnie zalać masą kisielową.
Masa kisielowa:
– 1 kisiel wiśniowy,
– 1 galaretka wiśniowa.
Sok po wydrylowanych wiśniach uzupełniamy do 0,5 litra wodą i gotujemy kisiel. Zestawiamy z ognia i do gorącego wsypujemy galaretkę. Studzimy. Jak przestygnie zalewamy wiśnie.
Smacznego.