Pierniczki pomarańczowe (przepis poleca Oliwier Borowski)
Składniki:
– 3 szkl. mąki,
– 4 duże łyżki miodu,
– 100g masła,
– 3/4 szkl. cukru,
– 2 jajka,
– skórka z 2 pomarańczy,
– 2 łyżki przyprawy do piernika,
– 1 łyżka kakao,
– 1 łyżeczka sody.
Przygotowanie: W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło z miodem. Następnie do gorącej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i sodę, wbijamy jajka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, całość mieszamy. Przekładamy mąkę na stolnicę, robimy dołek i wlewamy masę miodową. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni , 10-20 minut.
Domowe pierniczki (przepis polecają kuzynki: Ania Zauer i Maja Joachimczak ze Słupcy)
Składniki:
– 550g mąki pszennej,
– 300g miodu,
– 100g cukru pudru,
– 120g masła,
– 1 jajko,
– 1 łyżeczka sody,
– 40g przyprawy do piernika,
– 1 łyżeczka kakao.
Przygotowanie: Podgrzejcie miód z masłem, aż do połączenia składników. Odłóżcie aż do wystudzenia. Przesiejcie mąkę i cukier puder, sodę, przyprawy i kakao. Miód z masłem wymieszajcie ze sypkimi składnikami. Wyróbcie ciasto i zróbcie z niego kulę. Ciasto odłóżcie na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkujcie na stolnicy. Gdy będzie zbyt lepkie, posypcie jeszcze mąką. Wytnijcie kształty. Pieczcie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 8-10 minut.
Miękkie pierniki bez leżakowania (przepis polecają Alan, Kuba i Jagódka Szymańscy ze Sługocina)
Składniki:
– mąka pszenna 500 g
– miód 3 łyżki
– masło 125 g
– cukier 150 g
– jajka 2
– śmietana 18 % 2 łyżki
– kakao łyżka
– kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
– przyprawa do piernika 25 g
– soda 2 łyżeczki rozpuszczona w łyżce ciepłej wody
cynamon 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do garnka przełożyć masło, miód, cukier, kakao, kawę rozpuszczalna oraz przyprawę do piernika. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru i masła i od razu zdjąć z ognia. Ważne żeby zawartości garnka nie zagotować.
Powstałą masę przełożyć od razu do miski, wsypać połowę mąki czyli 250 g i zmiksować. Odstawić do przestudzenia.
Dodać pozostałe składniki jajka, mąkę śmietanę oraz rozpuszczoną sodę. Zagniatamy ciasto, aż składniki nam się połączą a ciasto będzie błyszczące. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto. Ciasto rozwałkować partiami na na blacie posypanym odrobiną mąki na dowolną grubość od 3 mm nawet do 1 cm. Moje miały ok. 5 mm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 8 minut. Możemy je zjeść bezpośrednio po upieczeniu lub przechowywać w pudełku lub słoiku bez długi czas.
Pierniczki Antka
Składniki:
– 1/2 kg mąki pszennej,
– 1 łyżeczka sody,
– 200g masła lub margaryny,
– 150g cukru,
– 4 łyżki płynnego miodu,
– 2 jajka,
– 1 przyprawa do pierników.
Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki. Rozwałkować na około 1cm – 1,5 cm. Wykrawać pierniczki. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki ze smalcem – duża porcja (przepis poleca Szymon Filipczak z Zagórowa)
Składniki:
– 2 kg cukru,
– 4 kg mąki pszennej,
– 12 jaj – 6 całych i 6 żółtek,
– 2 margaryny,
– 1 kostka smalcu,
– 4 przyprawy korzenne,
– 1 opakowanie amoniaku – rozpuścić w ciepłym mleku,
– 1 słoiczek miodu sztucznego lub prawdziwego,
– 1 opakowanie kakao,
– ok. 1 litr wody.
Przygotowanie: przepalić 2 kg cukru. Kiedy cukier będzie już przepalony, dodać po mału wodę, margarynę, smalec. Mieszać i odstawić do wystygnięcia. Rozpuszczone wlać do dużej miski, wsypać 2 kg mąki, przyprawę, kakao, , dodać jajka na zmianę z resztą mąki. W trakcie mieszania dodać amoniak rozpuszczony w mleku. Wyrobić ciasto. Zostawić w przykrytej misce na jeden dzień. Piec 10 min w 180 stopniach.
Smacznego i Wesołych Świąt!