Piłkarsko o kuchni hiszpańskiej

W kuchni Janusza Wawrzyniaka

Tym razem o nieco innym obliczu kuchni – prostej, szybkiej i nieskomplikowanej. O niej opowie Janusz Wawrzyniak, na co dzień pasjonat piłki nożnej.

W kuchni nie spędza zbyt dużo czasu. A kiedy już gotuje, jego potrawy nie są czasochłonne, smakiem często  przypominające te hiszpańskie.  Smak tej kuchni poznał za sprawą mamy i brata, którzy  na stałe mieszkają w Hiszpanii.

Praktycznie nie ma żadnej rzeczy, której nie lubiłbym w kuchni hiszpańskiej. Często tam bywałem i zajadałem się ich zarówno daniami regionalnymi, jak i tymi, które dostępne były na bazarach czy małych restauracyjkach lub barach. Czym się charakteryzuje tamtejsza kuchnia? Jest prosta, ale i niezwykle smakowita. Królują oliwki, pomidory, owoce morza i baranina. Kto choć raz był w Hiszpanii i skosztował trochę specjałów oferowanych przez jej kuchnię, ten nie może się obejść bez jej smaku. Będąc co jakiś czas u mamy i brata, w tym kraju, nauczyłem się jeść rzeczy, których nie koniecznie posmakowałbym będąc w Polsce. Nauczyłem się też łączyć ze sobą kilka naprawdę prostych, dostępnych wszędzie  składników, by przygotować coś… właśnie z akcentem Hiszpanii– dodaje.

Jak tłumaczy Janusz,  w  tamtejszej kuchni mieszają się różne tradycje kulinarne. Każdy z regionów Hiszpanii ma swoje własne przysmaki, oparte na produktach najczęściej występujących w ich okolicy. Do najbardziej znanych należą paella  oraz tortilla. – Tortilla jest potrawą, którą bardzo często przygotowuję w domu. Jest idealna na śniadanie, ale także jako potrawa na przykład na spotkanie ze znajomymi. Składa się tak naprawdę  z czterech produktów, które zakupimy praktycznie w każdym sklepie. Hiszpańska tortilla to z pewnością inna niż ta, smakowana i przygotowywana przez nas w kraju. W  cieście jajecznym z dodatkiem kilku podstawowych  składników, smakuje wyśmienicie– mówi nasz rozmówca.

Równie smakowite, co tortilla i uwielbiane przez wszystkich Hiszpan jest gazpacho, czyli tamtejszy chłodnik. To typowa letnia, zimna zupa, która gasi pragnienie i syci w trakcie upałów. Jest wiele odmian gazpacho. Podstawą każdego gazpacho jest czosnek, oliwa z oliwek, biały chleb, pomidory.  – Gazpacho, podobnie jak uwielbiana przeze mnie prosta zupa z soczewicy pierwotnie była daniem biedoty, hiszpańskich robotników,  a z czasem zaczęło pojawiać się na stołach całej Europy. Teraz jest jednym z najlepszych  i niedrogich dań, jakie można tam zjeść. Co prawda zupy z soczewicy jeszcze nie gotowałem, ale kiedy jadę w odwiedziny do mamy, to danie towarzyszy mi praktycznie przez cały pobyt, bo zupę tą zawsze zjadam ze smakiem – dodaje.

Choć nadmienia, że w swojej kuchni nie spędza zbyt długo. A jak gotuje, to z reguły dania jednodaniowe.  – Lubię przygotowywać dania zapiekane w piekarniku. Takim sposobem kiedyś spaliłbym cały dom. Przed meczem danie wstawiłem do piekarnika i zapomniałem ustawić go na samoczynne wyłączenie się. W przerwie meczu przypomniałem sobie, że “coś jest na rzeczy, a raczej w piekarniku”. Dania oczywiście nie dało się już spróbować. To nauczyło mnie, że w kuchni trzeba mieć wszystko na przysłowiowym oku – powiedział kończąc.

Hiszpańska tortilla

Składniki:

  – 4 większe ziemniaki,

– 150 g surowej, wędzonej wędliny,

– 1  papryka czerwona,

– 2 większe cebule,

– 5 jajek,

– sól, pieprz, słodka papryka.

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie talarki, podsmażyć osolone na oleju. Odłożyć na bok, by ostygły. Odlać zbędny tłuszcz. Następnie smażymy farsz – czyli najpierw  cebulkę pokrojoną w kostkę (po upieczeniu odłożyć, by ostygła). Potem podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę,  a na końcu też pokrojoną kiełbaskę. Czekamy, aż wszystkie podsmażone składniki ostygną. W międzyczasie na końcu przygotowujemy jajka. Wszystkie wbić do miski. Roztrzepać na jednolitą masę. Dodać do nich wcześniej przygotowane produkty.  Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy  na małym ogniu patelnię z niewielką ilością oleju. Smażymy bez mieszania, podobnie  jak omlet. Kiedy  brzegi  się zarumienią,  za pomocą pokrywki lub płaskiego talerza ciasto przewracamy na drugą stronę. Tak upieczoną tortillę możemy podawać jako przekąskę, lub dodatek do dania głównego na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.