Kulinaria z Emilią Harmacińską
O swojej kulinarnej pasji, wykorzystaniu w niej składników i autorskich wypiekach tym razem opowie mieszkanka Łukomia – na co dzień instruktor plastyki, Emilia Harmacińska.
W jej domu rodzinnym kuchnię zawsze traktowano jak miejsce, gdzie dbano o tradycję, ale także, czasem ją jednak nieco unowocześniano. Pierwsze szlify kulinarne naszej rozmówczyni przekazywała mama Elżbieta.
– Tęsknimy za jej kuchnią, za smakiem niektórych potraw. Moja mama pochodziła z Kresów Wschodnich i wiele z tamtejszej kuchni przeniosła do naszej, jak na przykład pyszne pierogi z soczewicą, które uwielbialiśmy. Wymagały od niej ogromu pracy, może nie z przygotowaniem samego ciasta, ale farszu…. Królowały u nas od dziecka, choć mieszkaliśmy w Wielkopolsce – mówi w uśmiechem pani Emilia.
Kulinarna przygoda naszej rozmówczyni zaczęła się dość dawno. Kiedy była uczennicą czwartej klasy szkoły podstawowej przygotowała… zaprawy truskawkowe na zimę. Wyzwanie, którego boją się nawet dorosłe panie domu.
– Kiedy byłam w liceum zaczęłam próbować piec wypieki. Od razu wiedziałam, że są one moją kolejną życiową pasją – mówi.
Jak dodaje w gotowaniu jest raczej tradycjonalistką. Choć czasem te polskie tradycje nieco unowocześnia. Pomocą w tej materii teraz służy internet… Ale często bywa tak, że dany przepis i tak modyfikuje pod swój smak.
Jak gołąbki, to oczywiście te tradycyjne, ale bez dodatku koncentratu pomidorowego natomiast z dodatkiem zasmażki i niewielkiej ilości octu.
– Nie gotuję ich, a zapiekam w większości w piekarniku. Mam w planach wykonanie tradycyjnych gołąbków, ale w czerwonej kapuście. Zobaczymy. Podobno są smakowite. Mięsnym ciastem, czy raczej zapiekanką jest placek ziemniaczany z mięsem oraz startymi warzywami, marchewką i cebulką, a następnie zapiekany w piekarniku na blaszce od tarty. Potrawa prosta, ale bardzo smakowita, bo o takie też w kuchni chodzi – mówi.
Jednak jak dodaje po chwili, jej kulinarną pasją jest głównie pieczenie słodkości. A największym wyzwaniem w kuchni dla niej zawsze jest nowy rodzaj ciasta.
– W przygotowywaniu ich czuję się najlepiej. Wiele z tych przepisów kontynuuje z przepisów mojej mamy, jak tzw. szybkie ciasto, który przepis polecam czytelnikom. Wiele z nich wymyślałam sama albo z dostępnych akurat w domu produktów, albo z tego, co lubię najbardziej. Jednym z takich wypieków jest sernikowiec. Ciasto, które powstało tak naprawdę z przepisu na Domki Baby Jagi. Miałam dodatkowo biszkopt i herbatniki. Ale jak je połączyć? Do dopełnienia wszystkiego powstała masa i dżem z czarnej porzeczki, który chomikowałam w spiżarni. Tym sposobem wyszło ciasto, które bardzo smakuje i rodzinie i przyjaciołom. Piekę je praktycznie na każde święto – tłumaczy nasza rozmówczyni.
Kiedy o ulubione ciasto zapytaliśmy córeczki Emilii, Martę i Julkę, bez dłuższego zastanowienia powiedziały, że ich mama piecze też najlepsze ciasto kokosowe z kaszą manną.
– Uwielbiamy je – dodały krótko.
Jak powiedziała Emilia, jej życiowa pasja, czyli plastyka, bardzo przydaje się w kuchni.
– A zwłaszcza przy ciastach, które chciałabym zawsze piec ze smakiem, a także później odpowiednio je udekorować, by nie tylko zachęcały smakiem, a także wyglądem – mówi.
Dla urodzonej plastyczki dekoracja nawet najbardziej skomplikowanego wypieku nie jest niczym trudnym. Czy to tort, Chatka Baby Jagi, czy kolejne ciekawe autorskie ciasto, każdy jej wypiek jest doskonały, jak na plastyka przystało… Pani Emilka na koniec spotkania powiedziała nam, że marzy też o tym, by w przyszłości wydać książkę ze swoimi autorskimi przepisami, czego jej życzymy.
Pani Emilii dziękujemy za miłe spotkane, a naszych czytelników zachęcamy do wypróbowana przepisów. Są wyśmienite!
Szybki placek
Składniki:
* 3 jajka,
* 2 łyżki cynamonu,
* 2 płaskie łyżeczki sodki,
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka mleka,
* 1/2 szklanki oleju,
* 1/2 szklanki dżemu lub powideł,
* 1 szklanka cukru,
* 2 łyżki kakao.
Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej bułką tartą formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto kokosowe z kaszą manną
Składniki:
* 6 jajek,
* 2 szklanki cukru,
* 1 szklanka oleju,
* 2 szklanki mąki,
* 2 łyżki kakao,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 szklanka mleka.
Składniki masy kokosowej:
* 2 szklanki cukru,
* 8 łyżek kaszy manny,
* 200 g wiórek kokosowych,
* 4 szklanki mleka.
Składniki polewy:
* 4 łyżki wody,
* 4 łyżki cukru,
* 100g masła,
* 200 g czekolady.
Najpierw przygotowujemy masę. Mieszamy cukier, kaszę mannę, wiórki kokosowe i mleko. Gotujemy często mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia. Przygotowujemy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Wszystko razem mieszamy. Połowę ciasta wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy wstępnie 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu na wierzchu rozsmarowujemy masę kokosową, a potem wlewamy resztę ciasta kokosowego. Pieczemy jeszcze 30 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Gotujemy wodę z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewę od razu polewamy wystudzone ciasto.
Sernikowiec
Składniki ciasta:
* 6 jajek,
* 1 i 3/4 szklanki cukru,
* 3 łyżki wody,
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki masy serowej:
* 3 kostki twarogu śmietankowego,
* 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
* 3/4 kostki margaryny Palma,
* duża łyżka kakao,
Składniki polewy:
* 4 łyżki wody,
* 4 łyżki cukru,
* 100g masła,
* 200g czekolady.
Dodatkowo:
* 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki,
* 3 opakowania herbatników (duże).
Najpierw pieczemy biszkopt. Białka ubić dodając cukier, a następnie dodać żółtka z wodą. Po ubiciu dodajemy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Po przestygnięciu przekrawamy na pół. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. W misce rozcieramy margarynę z cukrem pudrem do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao. Na rozkrojony biszkopt wykładamy dżem porzeczkowy, a na nim układamy herbatniki. Na nie wykładamy masę serową i przykrywamy ją herbatnikami. Na nie wykładamy dżem porzeczkowy, a na dżem drugi biszkopt. Przygotowujemy polewę, tak jak do ciasta kokosowego. Polewamy nią biszkopt, i nim zastygnie rozcieramy na tarce do jarzyn herbatniki, i posypujemy nimi polewę.
Stanowczo za duzo cukru I same przepisy na ciasta.a moze cos bez cukru