Rozwija swoją kulinarną pasję

W kuchni Roksany Rosadowskiej

 

O tym, jak w życie wpoić cukierniczą pasję, o tym co warto piec, by powstało prawdziwe kulinarne dzieło tym razem opowie Roksana Rosadowska z Kotuni.

Nasza kolejną bohaterka jest uczennicą VIII klasy  Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Kotuni. Pomimo młodego wieku, niejedna pani domu mogłaby czerpać od niej kulinarne inspiracje.  Gotuje i piecze metodą prób i błędów, bo jak dodaje, tylko wówczas można zdobywać  kulinarną wiedzę. Czy inspiruje się przepisami? Nie do końca, bowiem  często modyfikuje pod swój smak.

Gotować tak naprawdę  zaczęłam jako mała dziewczynka,  pomagając mamie,  a piec w 7 klasie. Nigdy praca w kuchni mnie nie nudziła. Zawsze byłam ciekawa przepisów i efektu końcowego wypieku.  Zaczęło  się to od upieczenia babeczek. Spodobało mi się to i zaczęłam piec również  inne wypieki – mówi na początku spotkania.

Zapytana o to, czym tak naprawdę jest dla niej gotowanie, bez zastanowienia odpowiada, że jej  “małą pasją”. Dlaczego więc małą? Otóż dlatego, że cały czas chce pozyskiwać i zgłębiać swoją wiedzę w tej materii. – Skąd czepie moje pomysły? Moim największym motywatorem do pracy i pasji w kuchni jest moja mama Kamila oraz jej przyjaciółka, a także babcia Wiesia, która zawsze wspiera mnie dobrą, nieocenioną radą. Dla tak młodej osoby to bardzo pomocne i cenne – dodaje Roksana.

Zapytana o ulubioną potrawę, bez zastanowienia odpowiada, że jest to domowa pizza w wykonaniu jej mamy. – Nigdy i nigdzie nie jadłam lepszej.  Jest pyszna i jedyna w swoim rodzaju. Kiedyś i w tej materii chciałabym dojść do perfekcji. Na razie jednak moją wiedzę zgłębiam bardziej w pieczeniu słodkości. Mam swój autorski przepis na biszkopt, na który możemy kłaść  przeróżne  masy. Ćwiczyłam go długo, aż powstał ten jeden, mój ulubiony.  Białka oddzielamy od żółtek,  żółtka mieszamy z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia,  jedną łyżeczką octu. W  drugiej misce ubijamy białka z jedną szklanką cukru po wymieszaniu łączymy wszystko ze sobą i dodajemy jedną szklankę mąki, przelewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka.  Myślę, że dalej będę rozwijać moją wiedzę kulinarną. Interesuje mnie to i bardzo ciekawi. Zawsze jestem ciekawa różnych przepisów,  a tak to po prostu zajmuje sobie czas pieczeniem – powiedziała nam kończąc.

 

Bezglutenowe brownie

Składniki oraz wykonanie:  Pół kostki masła rozpuścić w garnku. Do roztopionego masła dodać 3 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady. Rozpuścić tą czekoladę. Podczas,  gdy czekolada będzie się studzić ubijamy w misce 5 jajek z połową szklanką cukru. Gdy czekolada ostygnie, ubijamy jajka. Wszystko ze sobą łączymy,  przelewamy do formy i przykładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra dół bez termoobiegu pieczemy do suchego patyczka.

 

Ciasto Kamila

Przepis na biszkopt

Składniki i wykonanie:  Potrzebujemy 5 jaj. Białka oddzielamy od żółtek żółtka,  mieszamy z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia,  jedną łyżeczką octu. W drugiej misce ubijamy białka z jedną szklanką cukru po wymieszaniu łączymy wszystko ze sobą i dodajemy jedną szklankę mąki. Przelewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze, pozostawiamy do wystudzenia, nasączamy herbatą,  ubijamy śmietanę i przekładamy ciasto z nutellą,  potem śmietaną i na samą górę również smarujemy śmietaną polewamy sosem na przykład toffi i posypujemy startą czekoladą.

 

W-zetka

Składniki oraz wykonanie: Pieczemy biszkopt (przepis powyżej),  z tą różnicą, że do masy biszkoptowej dodajemy ok, 2 czubate  łyżeczki kakao. Po upieczeniu biszkoptu, przekrwawmy biszkopt, nasączamy herbatą,  przekładamy ubitą ze śmietan fixami śmietaną 30%.  A na samą górę polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną. Do czekolady możemy  dodać  trochę śmietanki,  żeby czekol

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.