W kuchni Roksany Rosadowskiej
O tym, jak w życie wpoić cukierniczą pasję, o tym co warto piec, by powstało prawdziwe kulinarne dzieło tym razem opowie Roksana Rosadowska z Kotuni.
Nasza kolejną bohaterka jest uczennicą VIII klasy Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Kotuni. Pomimo młodego wieku, niejedna pani domu mogłaby czerpać od niej kulinarne inspiracje. Gotuje i piecze metodą prób i błędów, bo jak dodaje, tylko wówczas można zdobywać kulinarną wiedzę. Czy inspiruje się przepisami? Nie do końca, bowiem często modyfikuje pod swój smak.
– Gotować tak naprawdę zaczęłam jako mała dziewczynka, pomagając mamie, a piec w 7 klasie. Nigdy praca w kuchni mnie nie nudziła. Zawsze byłam ciekawa przepisów i efektu końcowego wypieku. Zaczęło się to od upieczenia babeczek. Spodobało mi się to i zaczęłam piec również inne wypieki – mówi na początku spotkania.
Zapytana o to, czym tak naprawdę jest dla niej gotowanie, bez zastanowienia odpowiada, że jej „małą pasją”. Dlaczego więc małą? Otóż dlatego, że cały czas chce pozyskiwać i zgłębiać swoją wiedzę w tej materii. – Skąd czepie moje pomysły? Moim największym motywatorem do pracy i pasji w kuchni jest moja mama Kamila oraz jej przyjaciółka, a także babcia Wiesia, która zawsze wspiera mnie dobrą, nieocenioną radą. Dla tak młodej osoby to bardzo pomocne i cenne – dodaje Roksana.
Zapytana o ulubioną potrawę, bez zastanowienia odpowiada, że jest to domowa pizza w wykonaniu jej mamy. – Nigdy i nigdzie nie jadłam lepszej. Jest pyszna i jedyna w swoim rodzaju. Kiedyś i w tej materii chciałabym dojść do perfekcji. Na razie jednak moją wiedzę zgłębiam bardziej w pieczeniu słodkości. Mam swój autorski przepis na biszkopt, na który możemy kłaść przeróżne masy. Ćwiczyłam go długo, aż powstał ten jeden, mój ulubiony. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia, jedną łyżeczką octu. W drugiej misce ubijamy białka z jedną szklanką cukru po wymieszaniu łączymy wszystko ze sobą i dodajemy jedną szklankę mąki, przelewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka. Myślę, że dalej będę rozwijać moją wiedzę kulinarną. Interesuje mnie to i bardzo ciekawi. Zawsze jestem ciekawa różnych przepisów, a tak to po prostu zajmuje sobie czas pieczeniem – powiedziała nam kończąc.
Bezglutenowe brownie
Składniki oraz wykonanie: Pół kostki masła rozpuścić w garnku. Do roztopionego masła dodać 3 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady. Rozpuścić tą czekoladę. Podczas, gdy czekolada będzie się studzić ubijamy w misce 5 jajek z połową szklanką cukru. Gdy czekolada ostygnie, ubijamy jajka. Wszystko ze sobą łączymy, przelewamy do formy i przykładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra dół bez termoobiegu pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto Kamila
Przepis na biszkopt
Składniki i wykonanie: Potrzebujemy 5 jaj. Białka oddzielamy od żółtek żółtka, mieszamy z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia, jedną łyżeczką octu. W drugiej misce ubijamy białka z jedną szklanką cukru po wymieszaniu łączymy wszystko ze sobą i dodajemy jedną szklankę mąki. Przelewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze, pozostawiamy do wystudzenia, nasączamy herbatą, ubijamy śmietanę i przekładamy ciasto z nutellą, potem śmietaną i na samą górę również smarujemy śmietaną polewamy sosem na przykład toffi i posypujemy startą czekoladą.
W-zetka
Składniki oraz wykonanie: Pieczemy biszkopt (przepis powyżej), z tą różnicą, że do masy biszkoptowej dodajemy ok, 2 czubate łyżeczki kakao. Po upieczeniu biszkoptu, przekrwawmy biszkopt, nasączamy herbatą, przekładamy ubitą ze śmietan fixami śmietaną 30%. A na samą górę polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną. Do czekolady możemy dodać trochę śmietanki, żeby czekol