O tym co smakowitego przygotowują swoim najbliższym, o letnich smakach, inspiracjach, ale nie tylko opowie Milena Borowska z Dąbrowy i jej siostra Arleta Staśkiewicz z Kosewa.
Obie smak swoich dań poniekąd wyniosły z domu rodzinnego. Tam bowiem zawsze gotowało się ze smakiem. Część kuchni tradycyjnej kultywują w swoim domu. Część jednak to bardziej nowoczesne inspiracje kulinarne. Co więc gotują dla swoich najbliższych latem?
– Latem uwielbiamy sałatki i surówki różnego rodzaju. Fajną alternatywą właśnie w okresie letnim jest leczo, jest tyle warzyw, można je przerabiać i tworzyć naprawdę pyszności. Leczo jest fajnym jednogarnkowym daniem, które zarówno sprawdzi się jako pyszny obiad, jak i kolacja. Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie – opowiadają nasze bohaterki.
Zapytane o uwielbiane smaki, zgodnie odpowiadają, że lubią, kiedy danie jest pikantne, bo dzięki temu jest bardziej wyraziste. – Nie ma dla nas potraw, których nie lubimy. Lubimy wszystkiego w kuchni próbować i otwierać się na nowe inspiracje kulinarne, które motywują nas jeszcze bardziej do naszej wspólnej kulinarnej pasji – dodają.
Jeśli chodzi natomiast o letnią kuchnię, która w słoikach wędruje do domowej spiżarni, to tutaj inwencja twórcza jest wspaniała… Ogórki, buraczki, owoce to normalna rzecz. Milena i Arleta tłumaczą, że fajnym sposobem na zamknięcie smaku w słoikach są kolorowe sałatki. Tutaj idealnie sprawdza się przepis z cukinii. Kolorowa, smakowita, uwielbiana jest dosłownie przez wszystkich. – Uwielbiamy razem gotować, sprawia nam to przyjemność i jedna drugą uzupełnia. Jeśli jedna czegoś zapomni to druga zapewne jej przypomni. Czy często razem szukamy inspiracji? Oczywiście, że tak. Przecież gotowanie to nasza wspólna pasja. Często też zdarza się tak, że improwizujemy, bo akurat brakuje jakiegoś „cennego produktu lub składnika”. Najpierw oczywiście są nerwy, a potem i śmiech – powiedziały kończąc.
Ciasto truskawkowe
Składniki:
– 4 jajka,
– 3/4 szklanki cukru,
– pół szklanki oleju,
– 2 szklanki mąki,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 700 g truskawek,
– cukier puder.
Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do formy wyłożonej papierem wlewamy masę i układamy truskawki. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Udka z ryżem
Składniki:
– 1,5 szklanki sypkiego ryżu lub 3 woreczki,
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 6 udek z kurczaka,
– przygotować przyprawy: 1 łyżeczka vegety, 1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Zalewa:
– 6 szklanek wody,
– 3 łyżki przecieru pomidorowego,
– 1/2 kotki margaryny.
Wykonanie: Składniki zalewy gotujemy i studzimy. Do wysokiego naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż. Na ryż kładziemy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Na to układamy przyprawione udka i całość zalewamy zalewą. Pieczemy w piekarniku 2 godziny w temp. 150 stopni.
Sałatka z cukinii
Składniki:
– 1 kg czerwonej papryki,
– 1 kg żółtej papryki,
– 70 dag marchwi,
– 50 dag cebuli,
– 3 kg cukinii,
– 6 łyżek natki pietruszki,
– szklanka oleju,
– 1/2 szklanki octu,
– 3 łyżki soli,
– 1/2 kg cukru.
Wykonanie: Cukinię obrać, poszatkować razem z marchewką, cebulkę pokroić w piórka. Połączyć ze sobą składniki i zostawić na 2 godziny. Poukładać do słoików i pasteryzować około 30 minut.