W kuchni Violetty Wośkowiak
O smakach z dzieciństwa, sezonowych owocach i pasji smakowitego gotowania tym razem czytelnikom opowie Violetta Wośkowiak z Kotuni.
Jej kuchnia zawsze była bogata w smaki, ale nie te wyszukane, tylko takie, które przypominały jej dzieciństwo, mamę, babcię, kiedy to one krzątały się w kuchni i tworzyły proste, ale jakże smakowite potrawy.
Większość naszego spotkania zdominował właśnie ten temat. Kiedy dawniej mając podstawowe produkty, owoce i warzywa prosto z ogrodu łączyło się gotując tak po prostu, z głowy. – Do dziś nie mogę wyjść z podziwu mojej babci Marysi, która w kuchni była wręcz perfekcjonistką, gotując zawsze ze smakiem. To za jej za namową polubiłam szpinak, warzywo, od którego wielu stroni, a szkoda, bo po pierwsze jest bardzo wartościowe, a po drugie można je łączyć z rozmaitymi produktami. Jednym z nich jest kasza, a kolejnym gotowana marchew, ziemniak i jajko. Z tych moja babcia gotowałam nam danie, które szczerze mówiąc do dziś nie uzyskało żadnej nazwy. A do dziś króluje również i na moim rodzinnym stole – mówi nam pani Violetta.
Kolejnym ze wspomnianych przez naszą rozmówczynię smakołyków były jaja kładzione na wodę z warzywami, zaprawiane słodką śmietaną. – Na warzywa z przyprawami gotowane w niewielkiej ilości wody kładziono surowe jajko. A jednym ze składników, które w tej potrawie musiały być użyte był ocet. Na koniec potrawę zaprawianą śmietanką, mąką i podawano z ugotowanymi ziemniaczkami. Potrawę nazywaliśmy jajkami w sosie szarym. Jako dziecko uwielbiałam to – dodaje nasza rozmówczyni.
Jak tłumaczy, w kuchni jest tradycjonalistką, zwłaszcza jeśli chodzi o potrawy mięsne, ale nie tylko. – Myślę, że nie tylko u mnie króluje tradycyjna sałatka warzywna. Jest ona lubiana niemal przez wszystkich i co ważniejsze, idealnie nadaje się na każdą okazję, czy nasze polskie święta, czy też na uroczystości rodzinne, imieninowe, czy tak po prostu na weekend. Jeśli chcę ją trochę urozmaicić, ziemniaki zastępuję ryżem. Podobnie jak ze wspomnianymi sałatkami, staram się także tradycyjnie przygotowywać inne potrawy, jak kaczkę po staropolsku. Ten rodzaj mięsa moim zdaniem lubi podstawowe przyprawy jak sól, pieprz oraz majeranek, który idealnie współgra z jabłkami, bez których przecież kaczka nie może się obyć. Jeśli przygotowuję ją w formie faszerowanej – w środek mięsa kładę wspomniane jabłka, jeśli tylko w formie pieczonych udek, oprócz jabłek dodaję także suszone śliwki – mówi pani Violetka.
W przygotowywaniu tradycyjnych potraw naszej bohaterce oczywiście pomaga…. co roku sowicie zaopatrzona spiżarnia w przetworami. Znajdziemy w niej nie tylko buraczki, ale ogórki w kilkunastu postaciach, dżemy, naturalne źródło witamin – czyli kompoty, przecier pomidorowy, który pani Violetta przygotowuje z pomidorów pozyskanych od babci Zosi, który doskonale nadaje się nie tylko do zupy pomidorowej ,ale także do sosów i innych potraw.
Szarlotka marzenie
Składniki:
– 1 masło roślinne małe,
– cukier waniliowy,
– pół szklanki cukru pudru,
– 3 szklanki mąki (2 szklanki mąki tortowej+ 1 szklankę mąki krupczatki),
– 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
– 5 żółtek,
– troszkę soli do smaku,
– 2 gęste łyżki ukwaszanej śmietany
Mąkę przesiać z proszkiem. Masło wrzucić, posiekać nożem, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Ugnieść ręką ciasto na jednolitą masę. Kiedy ciasto będzie odchodziło od dłoni, podzielić je na dwie części. Uformować dwie kule, wrzucić do woreczka i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
W między czasie można przygotować mus jabłkowy. 1,5 kg jabłek – obrać, wykorić gniazda nasienne, wrzucić o rondelka, dodać niewielką ilość wody. Prużyć do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia. Na koniec do jabłek dodać szczyptę cynamonu.
Skruszyć jedną część ciasta bądź zetrzeć na tartce, na to położyć masę jabłkową i w taki sam sposób jak pierwszą część, położyć pozostałą ilość ciasta. Jedną i drugą warstwę ciasta nakłuć widelcem, by było ono jeszcze bardziej kruche. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
(Podobnie jak szarlotkę można upiec np. ciasto ze śliwkami. Wystarczy na jedną warstwę ciasta położyć owoce i posypać kruszonką).
Kaczka pieczona z jabłkami
Składniki:
– 1 kaczka,
– 6 winnych jabłek,
– 2 łyżeczki cukru,
– 2 łyżeczki majeranku,
– 2 łyżki czerwonego wina,
– 1/2 łyżeczki pieprzu,
– sól,
– 2 łyżeczki żurawiny do mięsa.
Wykonanie: Umytą i osuszoną kaczkę natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i 1 łyżeczką majeranku. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Umyć i obrać 4 jabłka. Wyjąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i posypać 1 łyżeczką majeranku.
Kaczkę napełnić jabłkami, zaszyć, polać masłem, skropić wodą i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 1, 5 godziny, skrapiając najpierw wodą, a potem tworzącym się sosem. W czasie pieczenia często obracać kaczkę. Pozostałe 2 jabłka umyć, ale nie obierać. Wydrążyć łyżeczką środki i napełnić cukrem i żurawiną. Włożyć do małego, żaroodpornego naczynia, wlać wino, kilka łyżek wody i piec razem z kaczką około 30 minut. Uważać, by się nie rozpadły. Upieczoną kaczkę i jabłka przełożyć na półmisek. Polać sosem z pieczenia, podawać gorącą.
Sałatka warzywna
Składniki:
Ugotowane warzywa: ziemniaki, korzeń pietruchy, seler, marchewkę pokroić w kostkę, dodać puszkę kukurydzy, puszkę groszku, pokrojony por, dużą ilość natki pietruszki oraz ogórek kiszony i jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majonezem.
Szpinak z kaszą
Składniki:
– ugotowany 1 woreczek kaszy,
– szpinak mrożony lub liściasty,
– ugotowane jajko,
– ugorowana marchew,
– ugotowany ziemniak,
– sól,pieprz,
– masło.
Szpinak podsmażamy na patelni na maśle, dodajemy sól i pieprz. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe składniki: jajko, ziemniaka oraz marchew. Podgotować na małym ogniu, tak, by utworzył się sos. Ponownie przyprawić do smaku. Podawać na ciepło z ugotowaną kaszą.
Smacznego!
Dziękuję. Myślę. że szarlotka według tego peeisu będzie bardzo smaczna. Upieke na swoje urodziny. Są za tydzień (84-te) Pozdrawiam, Emerytka z Olsztyna