W kuchni Moniki Nowaczyk
Jest pasjonatką gotowania. Swoje kulinarne hobby odziedziczyła po babci – kucharce. – To dzięki niej mogę spełniać się w kuchni. Tworzyć i rozpieszczać potrawami moich najbliższych – mówi Monika Nowaczyk z miejscowości Imielno.
Nową panią sołtys poznałam nie na wyborach sołeckich, które kilka miesięcy temu wygrała, a na jubileuszu powstania Szkoły Podstawowej w Łukomiu, na której popisała się swoim talentem muzycznym. Jak się okazuje, pani Monika nie tylko śpiewa, ale także fantastycznie gotuje. Już na początku naszej wtorkowej rozmowy powiedziała, że swoje potrawy gotuje z łatwością.
– Gotowaniem rzec by można, jestem obciążona genetycznie, bo robiła to fantastycznie moja babcia. To pod jej ręką uczyłam się podstaw, łączenia ze sobą odpowiednich produktów i tworzenia nowych – dodaje z uśmiechem.
Takim sposobem powstawały potrawy i tradycyjne, i nieco unowocześnione, jak roladki z niespodzianką. Pieczone, nie tradycyjnie w panierce lub tartej bułce, a folii aluminiowej.
– Szczerze mówiąc w pewnym momencie znudzona nieco byłam tymi tradycyjnymi. Postanowiłam na mięso nałożyć paprykę, ogórki, boczek i żółty ser, następnie je zawinąć i zapiec w folii aluminiowej. Powiem szczerze, że to był mój najtrafniejszy trik, jaki stosuję w kuchni. Roladki są smakowite, a z powstałego z nich wywaru (po nakłuciu widelcem) można przygotować ciemny sos. Pysznie, smakowicie i szybko – tłumaczy Monika.
Jak jednocześnie dodaje, z uwagi na 1,5 rocznego Filipka zaczęła preferować dość szybkie gotowanie.
– Myślę, że taka kuchnia także bywa smakowita. Tych szybkich przepisów szukam albo u koleżanek z pracy lub też w Internecie, który bywa w takich sytuacjach często niezbędny. Tym sposobem w naszej kuchni pojawiły się pikantne chipsy z kurczaka. To nic innego jak pokrojony filet z kurczaka, odpowiednio przyprawiony, a następnie upieczony w cieście naleśnikowym. W sam raz na szybki obiad. Myślę, że na czasie są rozmaite zupy-kremy. W tej materii preferuję brokuła, który idealnie spełnia się w tej roli. Jakiś czas temu próbowałam wykonać krem z kalafiora. Jednak uważam, że to warzywo do zupy-kremu średnio się nadaje z uwagi na nieco mdły smak – dodaje Monika.
W kuchni naszej rozmówczyni, jak wcześniej wspomnieliśmy pojawiają się także tradycyjne potrawy, jak kotlet schabowy, który jak śmieje się pani sołtys jest podstawą jej gotowania, bo uwielbiany przez wszystkich domowników. Innymi są kluski śląskie, placki ziemniaczane, a także nieco inny placek po węgiersku.
– Kiedy mam więcej czasu lubię upiec coś słodkiego. Ciastem, które lubię najbardziej jest karpatka, przygotowywana ze starego, sprawdzonego przepisu. Natomiast jeśli chcę wyczarować coś innego, to zazwyczaj pomaga mi w tym ciasto biszkoptowe, które można łączyć z rozmaitymi masami, przekładając owocami, które lubimy. W sezonie letnim jest to ułatwione, bowiem do dyspozycji mamy naprawdę szeroką gamę owoców – dodaje Monika.
Pani sołtys dziękujemy za spotkanie, a naszych czytelników zachęcamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite!
Roladki z niespodzianką
Składniki:
* kilka plastrów karkówki wieprzowej,
* kilka plastrów wędzonego boczku,
* ser żółty,
* papryka,
* ogórek kiszony,
* musztarda.
Wykonanie: Karkówkę ubić, przyprawić do smaku. Ubite plastry karkówki posmarować musztardą. Na mięso położyć żółty ser, pokrojone ogórki, paprykę oraz boczek. Zawinąć w roladki, a następnie w folię aluminiową, by przypominały cukierki. Roladki położyć na rozgrzany olej. Obracać ze wszystkich stron. Po kilku minutach roladki nakłuć widelcem, by wypłynął powstały sos. Roladki podpróżyć. Odwinąć z folii. A z powstałego mięsnego wywaru wykonać ciemny sos.
Pikantne chipsy z kurczaka
Składniki:
* pierś z kurczaka,
* sól, pieprz,
* ostra papryka.
* ciasto naleśnikowe.
Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Mięso w przyprawach pozostawić na noc. Następnie wykonać ciasto naleśnikowe. Mięso zanurzać w cieście, a następnie piec na rozgrzanym oleju. Chipsy drobiowe najlepiej smakują z surówką z sałaty lodowej.
Ciasto biszkoptowe z jagodami
Składniki:
* upiec jasny biszkopt,
* galaretka owocowa,
* jagody,
* budyń śmietankowy lub waniliowy,
* mleko,
* margaryna,
* cukier puder.
Wykonanie: Upieczony biszkopt przekroić na pół. A następnie przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Zimny połączyć z margaryną i 3 łyżkami cukru pudru. Masę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu, a następnie położyć jagody i wylać trochę tężejącej galaretki owocowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Położyć masę, owoce i ponownie zalać tężejącą galaretką.
Ale ta Pani nie jest już sołtysem…
Redakcja jest zawsze spóźniona z informacjami