• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
środa, 1 lutego 2023 03:32
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

„Tradycja i nowoczesność! Zawsze można to pogodzić”

przez Dorota Rosadowska
2022-12-13
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
„Tradycja i nowoczesność! Zawsze można to pogodzić”
435
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Ani Tadeusz cz. 1

 

O tym co lubi gotować, o inspiracjach w kuchni i kulinarnej pasji tym razem opowie Ania Tadeusz ze Słupcy.

To  z pewnością osoba, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Gotowanie, jak mówi nam na początku spotkania,  jest po części jej obowiązkiem – przyjemnym obowiązkiem.   Ale czasami,  jeśli czas na to pozwoli Ania,   lubi pomyśleć i zrobić coś innego niż tradycyjny polski schabowy.

– Nie wytyczam sobie granic jeśli chodzi o smaki. Lubię różnorodność od sushi lub carpaccio,  po tłuste potrawy typu kapusta,  bigos i na przykład kaszanka. Ale bardzo często są to delikatne sałatki z oliwą z oliwek czy też łosoś duszony na parze lub smażone delikatnie na oleju kokosowym potrawy. Czyli krótko mówiąc króluje u mnie i tradycja i… nowoczesność. Zawsze można to swobodnie pogodzić – mówi.

Nasza bohaterka  nie pamięta pierwszej swojej potrawy jaką ugotowała, ale jako młoda już kobieta  – nastolatka pamięta swoją pierwszą  karpatkę,  która zniknęła można by rzec w mgnieniu oka.

– Czego używam w nadmiarze? Chyba jest to pieprz i sól, ale  pamiętam też o innych. Staram się nie używać kminku,  nie każdy lubi jego zapach i smak – dodaje Ania.

 

Ryż,  fasolka i domowe pulpeciki

Wykonanie: Ryż gotujemy na wywarze z bulionu (jeśli pierwszym daniem jest rosół wykorzystuję wywar własny). Fasolkę gotujemy na parze. Mięso na pulpeciki mielone (najczęściej to jest część łopatki albo karkówki) doprawiamy troszkę solą pieprzem,  papryką słodką, a także można dodać troszeczkę czosnku. Całość mieszamy,  dodajemy bułkę i jajko formujemy i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Przyrządzone danie posiada mały akcent w formie kawałków pomidorów.

Sałatka z buraczków

Wykonanie: Rukolę skrapiamy oliwą z oliwek,  następnie na rukoli kładziemy buraczki (gotowane można pokroić również w talarki na krótko tak 2 -3 min włożyć do rozgrzanego piekarnika czekamy jak odparują i ostygną) pokrojone oraz kozi ser.  Kroimy go w kosteczkę i dodajemy żurawinę i rozgniecione orzechy nerkowca. Przygotujemy również dressing ( nie dodaję go bezpośrednio do sałatki) w osobnymi naczyniu. Do naczynia dostajemy kolejno musztardę –  tak 2 solidne łyżeczki. Można użyć miodowej, sól, pieprz do smaku, 2 łyżeczki wody , trochę cytryny oraz 2 do 3 łyżeczek oliwy z oliwek (oczywiście można doprawiać wedle uznania np dodać miodu tylko pamiętajmy oliwę dodajemy na końcu).

Pizza

Wykonanie: Ważne, by składniki na pizzę miały temperaturę pokojową. Szykujemy 250 mg mąki (przesianej pszennej). Do mąki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i pół łyżeczki soli, następnie potrzebujemy wodę i drożdże tak ok 5 g (woda musi być ciepła ok 35 st nie gorąca ani nie za zimna). Rozpuszczamy drożdże w wodzie,  następnie mąkę z przyprawami mieszamy dodając stopniowo wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami. Całość mieszamy łyżką,  aż uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta ( deseczkę czy stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy ciasto,  wyrabiamy ręką przez chwilę (do uzyskania sprężystej kulki) odkładamy tak przygotowaną kulkę  i przykrywamy miską (ja wykorzystuję miskę od ciasta skrapiam ją wodą delikatnie i przykrywam wcześniej kulkę podsypuję na wierzchu mąką również). Czekamy, aż ciasto troszeczkę nam urośnie (czas ok 1 h można). Jeśli ciasto ładnie wyrośnie, można już  po 40 minutach ciasto rozwałkować i położyć na blaszce dodając składniki ( ja lubię zrobić własny sos pomidorowy), ser, szynkę, szczypior, pomidor wedle uznania –  kto co lubi (uwaga rukolę najlepiej delikatnie ułożyć świeżą po wyjęciu z piekarnika). Piec ok 11 min w maksymalnej temperaturze (oczywiście każdy piekarnik jest inny więc zalecam obserwację).

Smacznego!

DR.
Poprzedni

Dostali zgłoszenie o wypadku. Prawda okazała się inna

Następny

Słupeccy rzemieślnicy – Katarzyna Kałużna

Zobacz także

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze
Kulinaria Słupeckie

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze

2023-01-30
237
Bo tradycja zawsze jest w modzie
Kulinaria Słupeckie

Bo tradycja zawsze jest w modzie

2023-01-30
142
Najmłodsi przygotowują święta
Kulinaria Słupeckie

Najmłodsi przygotowują święta

2022-12-29
113
W kuchni często improwizuje
Kulinaria Słupeckie

W kuchni często improwizuje

2022-12-21
1.3k
Następny
Słupeccy rzemieślnicy – Katarzyna Kałużna

Słupeccy rzemieślnicy - Katarzyna Kałużna

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • Anonim - Ksiądz Kneblewski znowu szokuje. Porównał WOŚP do nazistowskiej propagandy?
  • Anonim - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Doktor Quinn - Ksiądz Kneblewski znowu szokuje. Porównał WOŚP do nazistowskiej propagandy?
  • Gość - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • ZEGAR - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Olek - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Sąsiad - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • OLO - Ksiądz Kneblewski znowu szokuje. Porównał WOŚP do nazistowskiej propagandy?
  • UWAGA - Proboszcz przesłał nam oświadczenie. Wyjaśnia, skąd się wzięły smsy
  • Cenzor - Pół miliarda na inwestycje. Powiat podziękował za wsparcie

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?