W kuchni Tetiany Mandziuk cz. 2
O spełnieniu w kuchni, pasji do gotowania i przekazaniu jej swojej córce Dominice, w drugiej części kulinarnego spotkania opowiada Tetiana Mendziuk ze Słupcy.
Kuchnia ukraińska pełna jest dań, które dobrze znamy. Tamtejsze potrawy wzbogaciły też, uważaną dziś za rdzennie polską, kuchnię współczesnych Polaków – jak to zwykle bywa w krajach pogranicza kultur. Stąd na przykład dobrze u nas znane pierogi czy barszcz ukraiński są prawie takie same jak w Ukrainie, ale… z naciskiem na „prawie”.
– Myślę, że gotujemy jednak trochę inaczej. O czym mówiłam opowiadając w poprzedniej części choćby ceremoniał gotowania typowego ukraińskiego barszczu. Ja osobiście tęsknie też za czeburekami – aromatycznymi, soczystymi i wspaniałymi smażonymi pierogami. W środku wypchane mięsem wołowym, które jest dość tłuste – po usmażeniu wydobywa się z nich tłusty, wołowy bulion, który powoduje niesamowite wrażenia smakowe, które czynią pierwsze zetknięcie z czeburekiem niesamowitym kulinarnym przeżyciem. O pierogach mięsnych pielemieni mówiłam podczas spotkania kulinarnego wcześniej. Również one są moim daniem, które uwielbiam przygotowywać. Mięsny farsz ze zblendowaną cebulką daje fantastyczny smak, ale też nieco ostrości delikatnemu pierożkowi. Czy na Ukrainie pierożki są modne? Oczywiście, że tak. Tak, jak pierwszą potrawą, z którą ludzie kojarzą Ukrainę jest tradycyjny barszcz, tak samo znane i modne są pierożki, nie ważne czy gotowane, czy pieczone, ale zawsze to pierożki – mówi z uśmiechem.
Dodaje, że pasję do gotowania przekazuje też swojej córce Dominice, która już teraz pokochała, podobnie jak jej mama gotowanie. – To fajne, kiedy spędzasz czas dzieckiem w kuchni i ono to po prostu lubi. U nas nie ma dnia bez gotowania razem. Czy to są zwykłe kanapki wiosenne czy ciasto czy smakowite bułeczki, ten czas razem zawsze celebrujemy. I to jest fajne! I nawet wtedy te zwykłe kanapki staja się niezwykłe. Zawsze w kuchni szukamy inspiracji. Od czego to zależy? Oczywiście od nastroju, ilości wolnego czasu, jednak jeśli mądrze go zagospodarujesz, wszystko uda się zrobić – dodaje Tetiana.
Lazania
Składniki:
– 800 g mielonej łopatki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 pomidory,
– zioła prowansalskie,
– sól, pieprz, olej
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 szkl. mleka
– sól, pieprz
Dodatkowo:
makaron lasagne – kilkanaście sztuk, w zależności od wielkości naczynia i tego ile warstw chcemy otrzymać. Nie gotujemy wcześniej. Mozzarella.
Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mielone mięso. Smażymy, rozdrabniając większe grudki mięsa drewnianą łopatką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania wszystkich płynów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy 2-3 minutki. Wlewamy mleko. Cały czas mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy naczynie z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz sporą ilością pieprzu i solą (sos powinien być wyrazisty w smaku).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy namoczony przez chwilę w ciepłej wodzie makaron – u mnie to po 3-4 płaty na warstwę. Na makaronie rozprowadzamy 2-3 duże łyżki beszamelu. Wykładamy część mięsa, wyrównujemy. Posypujemy dwoma garściami tartej mozzarelli. Podobnie postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, beszamel i tarty ser.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (pierwsze 10 minut można dać pod przykryciem, by ser zbyt szybko się nie przyrumienił).
Bułka mleczna
Składniki:
– 1 litr wody (wodę można zamienić na mleko lub zrobić proporcję poł na pół)
– 5 łyżeczek cukru,
– 3-4 łyżki oleju,
– pół łyżeczki soli,
– 75 g drożdży,
– troszeczkę cukru waniliowego.
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść, jak na pierożki z 1 kg mąki, ciasto dzielimy na 3 części i zakręcamy w wałek. Zapiekamy tak jak drożdżówki w 180 stopniach ok 30 minut.